Våra bloggare

Här hittar du många olika liv som är påverkade av psykisk ohälsa.
Alla berättar öppet för att hjälpa andra. 
Vem vill du lära dig av idag?

Achillea Dahl

Mitt namn är Achillea Dahl och jag vet hur ensamhet känns, jag vet hur dödsångest smakar och jag har känt skammens tyngd på mina axlar. Det har tagit lång tid att ens börja benämna den historia jag burit på i alla år. Det har varit för smärtsamt och känts för skrämmande att lyfta på de stenarna som hållit mig nere. Jag försökte stå ut så länge det gick och hade tusen strategier för att slippa konfronteras med mina minnen. Det fungerade, ett tag, och sedan börja allt rasa och det fanns bara en väg kvar. Jag befann mig redan i ett helvete och enda vägen ur det var igenom det.

Idag kan jag andas utan att vara rädd för att det kommer vara det sista andetaget jag tar. Livet har fortfarande mörka fläckar och vissa dagar är jag lika vilsen som när jag började, men jag vet vart jag är på väg och jag tvivlar inte på min förmåga att ta mig dit.

Jag vet att det finns så många andra som befinner sig där jag befunnit mig och jag vill berätta hur man kan göra för att börja lämna den platsen. Om smärtan det innebär att erkänna sina skador men också befrielsen i att kunna gå vidare och läka, på riktigt.

Jag skriver mest om:
- Posttraumatisk stressyndrom (PTSD)
- Självskadebeteende
- Acceptans och villighet

Mail: [email protected]

Läs Achilleas inlägg

Ellinore Bodewall

Jag har levt med ångest så länge jag kan minnas, med depression som tillsammans med ångesten gått i vågor. År 2014 förlorade jag en kär vän som bestämde sig för att ta sitt liv, det var efter det som jag bestämde mig för att ta tag i mina problem och ta hjälp.

Med hjälp av psykologer och mycket läsning om just ångest har jag kommit en lång bit på vägen. På senare år har jag även lärt mig att jag är en person som är högkänslig alltså en så kallad HSP-person. Jag har lärt mig mer och mer att leva med min ångest, att hantera den på ett hälsosamt sätt. Jag vill helt till fullo kunna leva mitt liv och kommer närmare och närmare det varje dag, samtidigt vill jag att andra med samma problem ska kunna se att det går.

Ämnen jag kommer att skriva om:
-Ångest t.ex panikångest och symtomångest
-GAD
-Depression
-HSP

Mail: [email protected]
Insta: eeellii

Läs Ellinores inlägg

Ina Engsmark

När jag var liten så kände jag mig annorlunda, jag hade svårt för socialt samspel med andra barn och var omringad av oförstående vuxna som inte förstod mina problem. Jag gick igenom nio år i grundskolan med stor utanförskap och jag kände ångest inför varje påtvingad skoldag. Att jag härdade ut alla de åren med ensamhet och hånfulla ord är för mig en jättestor bedrift, men vad annat kunde jag ha gjort? Låta alla andra vinna? Att ge dem glädjen att se mig misslyckas? Det tänkte jag inte tillåta så jag stod på mig.

Idag är jag en kvinna på 41 år som har en blivande man och en massor av barn runt mig. Jag klarade det trots allt som jag tvingades gå igenom. Jag har en underbar familj och underbara vänner och världens bästa sysselsättning i ett stall (hästar är underbara). Jag har aldrig mått bättre än jag gör just nu och framtiden blir allt ljusare. Att hjälpa och stötta andra har blivit en väldigt stor drivkraft för mig, om jag kan hjälpa en enda person att må bättre och att älska sig själv så är jag nöjd!

Jag kommer att skriva mest om:
- Ensamhet
- Ångest
- Aspergers syndrom
- Depression

Mail: [email protected]

Läs Inas inlägg

Jennifer Fryksäter

Jag är en ensamstående mamma i 30 års åldern till en tonårspojk med ADHD. Jag lider av ADD i samband med daglig ångest samt utmattning och depression. Jag fick diagnoserna 2011 och har kämpat på en dag i taget sedan dess. En daglig kamp för att kunna få allt gå runt i min och grabbens vardag!

Jag skriver mest om:

- Ångest, depression och utmattning

- Livet som ensamstående i samband med mina diagnoser

- Väldigt mycket tankar och känslor rent generellt

Http://missjennifer.se

http://instagram.com/missjennifer.se

Läs Jennifers inlägg

Jonas Persson

Jag är född 1971 och fick diagnosen OCD/tvångssyndrom sent på hösten 2002. I hela mitt vuxna liv har jag varit rädd och orolig för en massa saker, främst smuts och smitta, men jag visste inte till en början att det var OCD. Jag trodde att alla mina känslor och rädslor var på riktigt. År 2002 så kom jag i kontakt med psykiatrin för första gången efter att ångesten hade eskalerat med en väldig fart. Både innan och efter den hösten har jag kämpat med hålla mig uppe så att jag kunde fortsätta att gå till jobbet och ha min bostad.

Under 2017 kom jag i kontakt med Ångestenheten på Karolinska sjukhuset i Stockholm och började där en intensiv KBT-behandling. Det var väldigt läskigt, svårt och jobbigt. Men, det gav resultat! Är jag då helt fri från tvång? Nej, men mitt liv fungerar mycket bättre och jag har gjort saker i livet som tidigare skulle vara helt otänkbara. Att kämpa mot tvånget är ett livslångt jobb...men det går att leva ett fullgott liv!

Jag skriver mest om:
- OCD/tvångssyndrom
- Depression
- KBT

Läs Jonas inlägg

Madelen Wikström

Under mina nio första levnadsår hann jag avverka två fosterhem samt två år boende på barnhem. Som nioåring placerades jag i mitt tredje fosterhem, där jag bodde kvar tills jag flyttade hemifrån som 19-åring. Redan som liten flicka gick jag sönder inombords. Alla uppbrott, svikna löften och svek från vuxenvärlden krossade mig. Men som barn ansågs jag mest vara ett problembarn, en bråkstake. Det är i alla fall min upplevelse. Barndomen för mig handlade i mångt och mycket om att bita ihop och överleva.

När jag var 19 gick det inte längre, då gick fasaden i tusen bitar, och jag likaså. Åren därefter handlade om att på något sätt försöka samla ihop alla spillror och läka ihop. Det vart några riktigt tunga år fyllda av ångest, ätstörningar, återkommande depressioner, självskadebeteende och självmordsförsök. Under dessa år blev jag dessutom diagnostiserad med ADHD.

Vändningen kom år 2012 efter ett allvarligt självmordsförsök som lika gärna skulle kunnat ha kostat mig livet. Mitt hjärta stannade. Jag var död. Men livet gav mig en andra chans. Det finns nog ingenting jag är så tacksam för som för chansen att välja livet på nytt! Emellanåt är det tungt, men det är värt det, alla dagar i veckan. Men jag skulle komma till att gå sönder ännu en gång. Jag skulle till att prövas på riktigt. Detta den 2 april 2017 då min högst älskade storasyster tar livet av sig.

Jag skriver mest om:
- Menen efter en trasslig uppväxt
- Att vara barn till missbrukande föräldrar
- Att leva med ADHD
- Psykisk ohälsa
- Att förlora en nära i självmord
- Min väg tillbaka till livet

Mail: [email protected]

Läs Madelens inlägg

Patrik Sten

Jag är en ickebinär autistisk transperson med ångest, social ångest och C-PTSD.

Jag har genomlevt mobbning, fysisk och psykisk misshandel i hemmet samt okunskap om min identitet som trans och autist. Nu vid 38 års ålder har jag ännu ärr efter vad jag gått igenom, men jag har vuxit något otroligt. Jag vill förändra synen på psykisk sjukdom i samhället, bryta ner stigmat i att tänka annorlunda än andra. Vi måste få berätta våra egna historier.

Jag skriver mest om: 
- Ångest/Social ångest

- Hur psykisk sjukdom bemöts i samhället
- Autism

Läs Patriks inlägg

Suzana Kraeva

Jag är 32 år och kom till Sverige när jag var 2 år som flykting. Jag är ett maskrosbarn. Jag växte upp i en taskig livssituation. Trots det lyckades jag bra i livet. Idag är jag gift och har två barn. Jag har en högskoleutbildning och arbetar med att hjälpa andra människor. Jag har dock inte mått så bra i olika skeden i mitt liv. Redan som 15 år fick jag ätstörningar och hade mycket ångest med efterföljande depression. Senare i livet blev jag sjuk av långvarig stress.

Jag är inte uppväxt med att prata öppet om psykisk ohälsa. Jag vill därför skriva om hur det är att må dåligt och bryta skammen som många bär på kring psykiskt mående. Jag vill dela med mig av min resa som gett mig mycket erfarenheter. Det jag lärt mig är att ur varje situation kan man utvecklas och lära sig något genom att reflektera och bearbeta sina känslor. Jag ser framemot att göra det tillsammans med er!

Jag skriver mest om:
- Ätstörning
- Ångest
- Prestationsångest
- Utmattningssyndrom
- Depression

Mejl: [email protected]
Insagram: @nes_suz @stresstopp

Läs Suzanas inlägg
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.