Våra bloggare

Här hittar du många olika liv som är påverkade av psykisk ohälsa.
Alla berättar öppet för att hjälpa andra. 
Vem vill du lära dig av idag?

Alex Domediego

Jag var cirka nio när jag hamnade i fosterfamilj. Under min uppväxt har jag fått lära mig att man kan va älskad, men kärlek visar sig i olika former. Jag lärde mig även att glädje var ett vinnande koncept.

Dock trodde jag aldrig att den glada,spralliga och livsälskande människan skulle drabbas av psykisk ohälsa. Men 2016 gick min adoptivmor bort, detta skulle komma att förändra mitt liv. Efter att jag tagit min examen till undersköterska med inriktning psykiatri drabbades jag av “akut psykos”.

Idag jobbar jag inom psykiatrin, driver en grupp på Facebook samt jobbar jag med ett projekt som kan förändra situationen för “hemmasittare”

Jag skriver mest om: 
- Psykos
- Att jobba inom psykiatrin
- Maskrosbarn

Mail: [email protected]

Läs Alex inlägg

Anina Hietala

Jag har alltid varit en väldigt positiv tjej som alltid varit den där kompisen som ställt upp och hjälpt när det behövdes. Någonstans på vägen i tonåren tappade jag bort mig själv och utvecklade olika ätstörningar. Detta ledde senare till depressioner och hög prestationsångest. Idag är jag 22 år och känner mig nästan frisk (och fri) självklart har jag en lång väg kvar men när jag tittar tillbaka ser jag hur långt jag har kommit. Nu vill jag berätta för andra, om någon som läser mina inlägg kan känna en gnutta hopp eller lära någon någonting nytt om ångest. Ja då har jag lyckats.

Jag skriver mest om:
-Ätstörningar
-Ångest
-Prestationsångest

Instagram: aninahietala

Läs Aninas inlägg

Caroline Hagman

I många års tid ända sedan ungdomen har jag levt med depressiva episoder och har alltid varit den som gärna dragit mig undan och lidit i det tysta.
Den som alltid har fokuserat på att ta hand om andra och helt enkelt glömt bort att vårda sig själv.
Jag träffade min man som hjälpte mig upp ur allt det här mörka och han har fått mig att se en framtid. Även fast vi tillsammans går igenom en jobbig period i livet. Jag vill genom att skriva för ångestskolan vända mig till de som kämpar genom olika skeden i livet och framför allt med ofrivillig barnlöshet. Det är ett otroligt viktigt ämne som behöver uppmärksammas. För man är aldrig ensam.

Jag skriver mest om:

-Psykisk ohälsa.
-Ofrivillig barnlöshet.

Instagram: cccarolinehagman

Läs Carolines inlägg

Cornelia Ernstsson

Jag har levt med depression och ångest i 5 år. Jag var 14 år när allting föll isär. Jag förstod ingenting, allting skedde så snabbt och ingen i min närhet ville förstå allvaret.

Jag levde länge i det tysta i rädslan av vad folk skulle tycka och tänka om mig. Nu efter alla år av blod, svett och tårar så vill jag vara den rösten för andra. Jag vill inspirera, hjälpa och nå ut till människor. Jag vill ge folk de stödet jag aldrig riktigt fick.

Jag skriver mest om:
- Ångest av olika slag/social fobi
- Depression
- Känslor och relationer.

Du kan nå mig på:
[email protected]

Läs Cornelias inlägg

David Enarsson

Jag heter David och är en master-student på 24 år. För ungefär ett år sedan började jag intressera mig alltmer för maskulinitet och hur normer kring manlighet påverkar mitt mående. Sedan dess har jag haft som ett mål att försöka bli bättre på att förstå och hantera hur maskulinitet påverkar den personen jag är och vill vara. Men också hur jag kan bli bättre på att förhålla mig till och hantera skadliga normer kring vad som anses vara manligt. Mina inlägg kommer främst att utforska och skildra mina självbiografiska reflektioner i detta ämnet.

Jag skriver mest om:

- Maskulinitet & machokultur
- Beslutsångest
- Prestationsångest

Läs Davids inlägg

Emelie Billman

Att något var på gång kunde nog anas redan i barndomen men det var först i tonåren, i samband med ätstörningarna, som det blev tydligt. Jag hade min första panikångestattack som 17-åring och vid 21 gick jag in i min första depression. Denna ledde till ökad ångest och isolering vilket i sin tur resulterade i social fobi. Idag prioriterar jag det meningsfulla i livet, vilket för mig är kreativitet, vänner, djur, natur samt nära och kära. Jag lever bland annat med återkommande depressioner, ångest och tvångssyndrom i form av ofrivilliga tankar.

Jag skriver mest om:

- Samhälle och normer
- Depression
- Generaliserat ångestsyndrom och panikångest
- Ofrivilliga tankar
- Sömnstörningar


Instagram: emeliebillmans
Hemsida: http://www.fridhemsstugan.se/

Läs Emelies inlägg

Emma Bernfort

Jag är en högkänslig person med stor passion för djur och natur, älskar Marvel filmer och känner stark empati för andra. Min resa inom psykisk ohälsa började när jag var 7år gammal och nästan förlorade min pappa, efter den händelsen har både jag och andra runtomkring mig haft problem med t.ex. dödsångest, tvångssyndrom, m.m. men idag mår jag äntligen så pass bra att jag nu kan hjälpa andra med mina erfarenheter.

Jag kommer huvudsakligen skriva om det jag har mest erfarenhet av, såsom högkänslighet, tvångssyndrom och hur det är att gå igenom trauma som barn.

Om man vill nå mig kan man göra det via Facebook, Instagram eller min mail.

Facebook: https://www.facebook.com/emma.bernfort
Instagram: https://www.instagram.com/emma_bernfort/
Mail: [email protected]

Läs Emmas inlägg

Fanny Vinsavaara

Jag är en person som slits mellan att aldrig kunna vara stilla och ständigt kräva uppmärksamhet samtidigt som jag är livrädd för att folk ska lägga märket till mig. Utöver adhd/Asperger och social ångest tampas jag med andra ångestsyndrom. Ibland mår jag bra, ibland inte. Jag vill gärna dela med mig av egna erfarenheter och hjälpa andra.

Jag skriver mest om:
- Social ångest
- Tvångssyndrom
- Asperger
- Panikångest

Läs Fannys inlägg

Filippa Svan

Jag har sedan tolv års ålder levt med ångest och mått generellt dåligt. Det har varit ätstörningar, panikångestattacker som nästan tagit livet av mig, mycket tårar, och nästan ingen livsglädje alls de senaste åren. Att ta tag i vård själv, och att själv vilja må bättre är mycket svårt, men det går att göra och det gjorde jag. Idag mår jag bättre, inte jättebra, men bättre. Nu är jag redo att dela med mig av min historia och förhoppningsvis hjälpa andra som sitter i den situationen som jag gjorde.

Jag skriver mest om:

- Social fobi
- Panikångest
- Självhat
- Depression

Mail: [email protected]
Instagram: @floppysblog
Blogg: https://nouw.com/floppys

Läs Filippas inlägg

Frida Åsare

Jag har alltid drivits av att vara duktig. År 2015 tog det stopp, när jag efter att ha studerat 150 % på universitetet och samtidigt haft två extrajobb, med stor dramatik brakade ihop och drabbades av utmattningsdepression. Med denna sjukdom har också ångest, självskadebeteende och ätstörningar följt. I min blogg skriver jag om den inre resa jag gjort, och fortfarande gör för att må bättre och förhoppningsvis bli helt frisk. Jag delar också med mig av tankar om livet med ångest och ätstörningar, samt av det bemötande jag fått från både sjukvården och samhället i stort.

Jag skriver mest om:

- Utmattningsdepression
- Ätstörningar
- Panikångest

Läs Fridas inlägg

Ida Wi

Jag fick min första panikattack när jag var 17 år och den attacken var min biljett till tåget depression. När jag var 19 år blev jag inlagd på psykiatrisk vård för egentlig depression, ångest, panikattacker och självmordstankar. Vården jag fick blev min räddning. Jag var inlagd i 3 månader och firade min 20 årsdag där (inte världens partyställe att fylla år på) Nu lever jag i psykisk hälsa och är tacksam för varje dag utan problem.

Jag skriver mest om:
- Depression 
- Panikattacker 
- Psykiatrisk vård. Stress. Ångest.
- Självmordstankar. Självmord.
- Hjälp till anhöriga. Myter kring psykisk ohälsa.
- Terapi. Medicin. Vård.

Mail: [email protected]
Ida Wi på Facebook
Hemsida: www.idawi.se

Läs Idas inlägg

Johanna Hedblom

Jag har levt med psykisk ohälsa i princip så länge jag kan minnas. Det var inte uppenbart när jag var liten men de senaste åren har mitt liv börjat klarna och fallit på plats mer och mer. Nu har jag hunnit fylla 29 år och ser tillbaka på den berg och dalbana jag levt och lever med. Jag har varit påväg att ge upp SÅ många gånger, men har tack vare min öppenhet till min omgivning enklare fått förståelse för varför jag gör och är som jag är. Efter att jag fick en diagnos får jag bättre hjälp än tidigare, men varje dag är en tuff kamp! Målet med bloggen är att få ur mig tankar och känslor och kanske även få andra att våga vara mer öppen med sitt mående.

Jag skriver mest om:

- Livets utmaningar när man lever med psykisk ohälsa
- Utmattningsdepression
- Prestationsångest
- Diagnoser och att få rätt typ av hjälp

Mail: [email protected]

Läs Johannas inlägg

Julia Ekström

Hej mitt namn är Julia Wolf Ekström och jag är 17 år och pluggar vård och omsorg på Gymnasiet. Jag har alltid känt väldigt starkt för att hjälpa andra och att dela med mej av mina erfarenheter, så det är de jag tänker göra nu. Det jag kommer skriva om är det som har varit tyst alldeles för länge nu nämligen den psykiska ohälsan som i mitt fall har innefattat år av ångest och oro. Mitt mål med detta är att nå ut till dom som är eller har varit i liknande situationer och få dom att skämmas mindre över sin psykiska ohälsa.

Ämnen jag skriver mest om

- Ångest
- Oro
- Panikångest

Instagram: julia.ekstrom
Blogg: https://nouw.com/barajuliiia
Mail: [email protected]

Läs Julias inlägg

Lenitha Wedholm

Jag är 30 år i år. Jag är idag över 10 år äldre än jag trodde jag skulle bli då jag sedan tonåren har jag lidit av ångest och depression och gått på otaliga mediciner. Panikångesten var det som knäckte mig och även feldiagnosering och felmedicinering har satt käppar i hjulen för mig. Jag fastnade även i beroende av ångestdämpande mediciner och sömntabletter, något som skulle ge mer smärta än det någonsin lindrande. Med stöd har jag jobbat mycket med mig själv och gör det än idag och min förhoppning är att jag ska kunna ge vidare det stöd jag själv fått och nå ut med att det kan bli bättre. Alla dagar är inte bra dagar för mig men en dålig dag idag är ändock bättre än den bästa dagen förr.

Skriver mest om: Ångest i alla dess former men främst panikångest, depression, vården, medicinering och självmedicinering.

Instagram: @passionistowrite

Hemsida: www.wedholmskultur.webnode.se

Läs Lenithas inlägg

Linnéa Eriksson

Min historia med psykisk ohälsa började när jag var fjorton år gammal. Mycket pågick runtomkring mig och jag stod i mitten som den duktiga flickan med höga betyg och många vänner. För mig började det med panikanfall hemma på badrumsgolvet och det utvecklades senare till en depression innan jag som artonåring gick in i väggen och sjukskrevs för utmattningssyndrom. Jag fick gå i terapi och är idag mer eller mindre friskförklarad. Här kommer jag skriva om mina erfarenheter av psykisk ohälsa och om vägen tillbaka.

Jag skriver mest om:
- Tabun kring psykisk ohälsa
- Panikångest
- Depression
- Utmattningssyndrom
- Ångest
- Självdestruktivitet

Läs Linnéas inlägg

Lovisa Lindström

Jag vet hur det känns att vara fångad i en överväldigande värld. Där höga röster blir till dödliga skrik,  där havets vågor blir till en förgörande tsunami, och där någon annans tårar dränker mig i sorg. Jag heter Lovisa och är 20 år gammal.  Hela mitt liv har präglat en känsla av att vara fel och känna för mycket. Det var så mycket enklare att leva i det overkligas farhåga än i verklighetens plåga.

Jag kommer inrikta mig mycket på högkänslighet, borderline, dissociationer (Att försvinna in i sig själv), Panikångest.

Instagram: lovvissaa
Mail:
[email protected]

 

Läs Lovisas inlägg

Madeleine Larsson

Mitt namn är Madeleine och jag har levt med psykisk ohälsa sedan jag gick i grundskolan. Jag började självskada redan som 11-åring och det tog flera år innan jag sökte den hjälpen jag behövde. Mitt liv har präglats av svår ångest, depression, sociala svårigheter och mycket därtill. Jag har gått i terapi under en ganska lång tid nu, och det har gett mig verktyg och färdigheter till att hantera min vardag lite bättre.

Jag har en förkärlek till att skriva. Jag har innan aldrig haft ett brinnande intresse som många andra, men nu har jag äntligen hittat rätt. Det har varit allt annat än lätt att ta mig dit jag är idag. Jag är inte frisk än, men jag kommer alltid att vara tacksam över att jag finns kvar i livet. Jag hoppas att jag med hjälp av mina erfarenheter kan inspirera någon annan att fortsätta kämpa.

Jag skriver mest om:
- Ångest
- Borderline
- Social Fobi
- Ätstörningar
- Självskadebeteende

Instagram: @maddeleinelarsson
Mail: [email protected]

Läs Madeleines inlägg

Maja Lindholm

Jag har levt med ångest/panikattacker sen jag var fjorton år, iallafall vad jag kan minnas - några faktorer som har bidragit till detta är skakiga relationer runt omkring mig, prestationsångest, av att vara tvungen att trycka undan jobbiga känslor och ensamhet.

Förra året, när jag var 20 år, gick jag igenom en kris i mitt liv där min ångest blev som värst vilket också bidrog till att jag fick en lättare depression. Då kände jag att botten var nådd, jag var tvungen att ta mig ut ur detta strypgrepp. Genom att gå till kurator, läkare och psykolog har jag nu nått en punkt i mitt liv där jag har en fungerade vardag. Jag kommer nog aldrig bli helt fri från mina ångestproblem, men nu har jag iallafall verktygen för att hantera mina känslor. Jag har även nått hit på grund av stöd från mina nära och kära, samt ångestskolan. Det är också en stor faktor till att jag själv är här idag, mitt mål är att hjälpa andra som mår eller har mått som jag gjort, ni är inte ensamma.

Jag skriver mest om:
- Ångest/panikattacker
- Livskriser
- Självkänsla

Mail: [email protected]
Instagram: @majalindholm
Blogg: www.nouw.com/lindholmm

Läs Majas inlägg

Malin Hansson

I början av gymnasiet fick jag äntligen svar på alla mina frågor och tankar jag haft i många år. Jag fick svar på att jag hade panikångest. Då ville jag inte tro att jag skulle vara svagare och inte vara som alla andra. Jag tog det inte på allvar och försökte fortsätta min vardag som vanligt.

Men idag, efter en lång resa med mycket kämpande och många tårar kan jag acceptera läget och se mig själv som en starkare person än någonsin. Fick även svar under min resa att social fobi finns i mitt liv.  Jag har dagar som är mindre bra men de är okej att ha. Jag heter Malin och är 25 år gammal och idag älskar jag mitt liv.

Jag skriver mest om:
- Panikångest 
- Social Fobi

Ställen man kan nå mig på:

Facebook: Malin Hansson
Instagram: Malinrabecka

Läs Malins inlägg

Malin Olsson

Ända sedan jag var liten har jag känt att jag inte varit som alla andra. Trotts ett glatt och spralligt yttre har det alltid varit en tagg som gnagt, vilket lett till ångest och självskadebeteende för att lindra det som gjorde så ont.

Som 27 åring kom förklaringen på varför jag mått så dåligt som jag gjort, vilket egentligen inte var en nyhet, jag har ADHD. Jag kommer därför skriva om hur hanterar min vardag med ADHD, ångest och självskadebeteende. Hur jag får min vardag att fungera som ensamstående mamma till två döttrar och hur jag för att vara en så bra förebild jag någonsin kan för dem. Hoppas du kommer uppskatta mina inlägg!

Jag skriver mest om
- ADHD
- Ångest
- Självskadebeteende

Mail: [email protected]
Instagram: Malinlinneaolsson_

Läs Malins inlägg

Mattias Lindwall

Jag har levt större delen av mitt liv med att fly från mig själv och mitt ohanterliga känsloliv. Min största fiende har alltid varit mig själv. Det var inte förrän jag vågade be om hjälp som jag kunde börja jobba med min depression, missbruk, självmordstankar och borderline och det blev min räddning.

Med rätt terapi och behandling har jag fått en nystart i min psykiska hälsa. Idag pratar jag öppet om min psykiska ohälsa för att du också ska våga be om hjälp.

Jag skriver mest om
- Depression
- Suicidprevention  
- Missbruk


Instagram: Mattiasl1ndwall
Email [email protected]

 

Läs Mattias inlägg

Minna Dalhägg

Så länge jag kan minnas har jag levt med mer eller mindre ångest. När jag var 22 år hamnade jag i min första depression och sökte mig till psykiatrin för att få hjälp. Jag blev utredd och det framkom då att jag har adhd. Under de senaste tre åren har jag lidit av social ångest. Idag är jag 28 år, mamma till en sjuårig pojke och mitt mående har förbättrats men jag arbetar ständigt med mig själv och vill hjälpa andra med psykisk ohälsa så gott jag kan.

Jag skriver mest om: 

- ADHD 
- Ångest 
- Social fobi

Mail: [email protected]
Instagram: @minnadalhagg

Läs Minnas inlägg

Sally Sjöblom

Jag har levt med ångest sedan jag var 20 år. Idag är jag 32. När det vid 26 började kännas bättre slog olyckan till och vi förlorade vår förstfödda dotter under väldigt traumatiska omständigheter. Jag har tagit mig igenom vägen av sorg med redan befintlig ångest i bagaget. Det är fortfarande svårt. Det kommer alltid vara svårt. Men jag kom ut på andra sidan. Dock med mer ångest men med nya insikter. Känslan av att man inte bara kan rulla runt och dö, utan gå framåt fast det är becksvart. Jag är inte ångestfri idag. Det blir ingen. Men för varje år som går så känner jag mig lite tryggare i mig själv och mina egenheter. Jag har generaliserat ångestsyndrom, hälsoångest, högkänslighet, panikattacker och är världens friskaste sjukling. Livet med ångest kan vara fantastiskt givande bra dagar. De där dagarna när man uppskattar sin kreativa och känsliga sida. Vissa dagar är det ens värsta fiende.

Jag skriver mest om:
- Generaliserat ångestsyndrom
- Hälsoångest
- .. men också glädje. Det finns massa bra saker med ångest. Tro det eller ej.

Mail: [email protected]

Läs Sallys inlägg

Sissela Bremmers

Jag har bakgrund av mobbning, suicidförsök och depression. 2012 förlorade jag min pappa i självmord och lever idag med daglig ångest. Jag driver instagramkontot "Nu snackar vi" där jag delar med mig av min erfarenhet och hur det är att leva med psykisk ohälsa.

Jag kommer skriva om:
- Suicidprevention
- Mobbning
- Min ångestproblematik

Instagram: @nusnackarvi

Läs Sisselas inlägg

Simone Lagerqvist

Jag har i större del av mitt 26 åriga liv brottats med ångest och självdestruktivitet. Och även om destruktiviteten lättat så lever ångesten kvar. Jag är en överlevare av sexuella övergrepp och otroliga svek från min närmaste krets. Men genom mycket terapi och godhjärtade människor i min omgivning har jag kommit vidare och skapat ett liv som jag aldrig tidigare kunnat drömma om. Jag brinner för att bryta tabun kring psykisk ohälsa och sexuella övergrepp och har valt att från dag ett prata öppet om mitt liv och de erfarenheter jag ådragit mig. Och det viktigaste av allt är att sprida budskapet om att man ALDRIG är ensam!

Jag skriver mest om:
- Sexuella övergrepp
- Känslor
- Ångest

Mail: [email protected]
Instagram: @simoneviolalagerqvist

Läs Simones inlägg

Sofie Thorson

Jag är 28 år och fick min borderline-diagnos för drygt 4 år sedan. Innan jag bestämde mig för att söka hjälp och få en officiell utredning levde jag i ständig förvirring, förtvivlan och destruktivitet.

Jag skriver om min resa, innan och efter min diagnos. Om utanförskap, kroppskomplex, dysfunktionella familjeförhållanden och om min erfarenhet av missbruk, sex och alkohol framförallt.

Jag vill med mina ord öppna upp för förståelse och gemenskap för psykisk hälsa och ohälsa. Jag vill vara en av rösterna för dem som lever i de tysta.

Förutom att blogga för ångestskolan delar jag med mig mycket på min Instagram @guldfiia

Mail: [email protected]

Läs Sofies inlägg

Sofia Olsson

Jag är 29 år gammal och lever idag tillsammans med min sambo och våra två barn. Jag brottas dagligen med ångest och kaos men försöker att hitta en balans i livet efter både sjukskrivningar och diagnoser.

Jag har sedan liten ålder kämpat med känslor jag alltid stängt inom mig och en inre känsla av ensamhet. I över 14 år har jag varit sjuk i ätstörningar som har tagit över större delen av mitt liv. År 2015 blev jag sjukskriven på grund av stress/utmattning, depression och ätstörning.

Mitt mål är att ge trygghet och att stötta mina barn i den värld vi växer upp i..

Jag skriver mest om:

- Ångest
- Depression
- Ätstörningar
- Social fobi

● Instagram: @sofiaolsn & @jagkanbaravarajag
● Facebook: @Sofia Olsson
● Mail: [email protected]

Läs Sofias inlägg

Sofia Tysklind

Jag har gått igenom dagar av ångest, depression och kroppshets. När jag var 14 år gammal var jag övertygad att en smal kropp är lika med en hälsosam kropp. Jag gjorde allt för att bli som idealen, genom att kontrollera både mat och träning. Idag är jag 21 år gammal och studerar Dietistprogrammet vid Umeå Universitet. Idag har jag ett sunt förhållningssätt till mat och träning.

I 2 år har jag levt med ångest och depression. Mitt mål har varit att allting ska bli bra, även om jag inte alltid trott på det själv. Idag mår jag bättre. Det är en stor erfarenhet, men även det jobbigaste jag någonsin varit med om.

Jag vill dela med mig av min resa, tankar, känslor och kunskap för att hjälpa andra i samma situation.

Jag skriver mest om: 

- Ångest
- Depression
- Kroppshets

Instagram: @sofiatysklind @matochlivetsgoda

Läs Sofias inlägg

Tove Östman

Jag har levt med psykisk ohälsa hela mitt liv. Ångest i alla dess former och fobier har varit en del av min vardag så länge jag kan minnas. Att ha tusentals panikattacker bakom sig redan som 12-åring var svårt, men jag vände det. Idag är jag 15, och efter totalt drygt 3 år i KBT är jag ute på andra sidan. Trots att jag är långt ifrån fri från min psykiska ohälsa ser jag idag framtiden som ljus. Därför vill jag dela med mig av mina erfarenheter och hoppas att någon där ute kan känna igen sig, och kanske vågar tro på att det faktiskt kan bli bättre.

Jag skriver mestadels om:
- Ångest och oro (GAD, panikångest)
- Fobier
- KBT
- Tips för att lära sig hantera sin ångest
- Stress och prestationsångest

Instagram: tove1
Mail: [email protected]

Läs Toves inlägg
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.