Våra bloggare

Här hittar du 30 olika liv som är påverkade av psykisk ohälsa.
Alla berättar öppet för att hjälpa andra. 
Vem vill du lära dig av idag?

Amanda Edring

Jag är en helt vanlig tjej på 23 år. Jag läser till sjuksköterska i Karlskrona. Jag målar, jag skriver,  jag fotograferar. Jag bor i Ronneby med min sambo. Vi har två katter. Jag har fantastiska vänner. Allt är faktiskt ganska bra. Men trots detta så fungerar inte mitt liv. Jag har dagar när jag inte orkar resa mig ur sängen alls, jag har dagar där mitt liv inte fungerar. Jag kan inte lämna mitt hem utan ångesten över vad folk ska tänka om mitt hår, mitt smink, mina kläder, min kropp. Jag är rädd för vilka beslut jag måste fatta under dagen. Jag är rädd för att en olycka ska ske. Jag är rädd för att få en panikattack bland folk. Jag kan inte leva mitt liv som jag vill. Jag har generaliserad ångestsyndrom.

Jag skriver mest om:
- Ångest i alla dess former
- Kroppshets
- Självförtroende & självkänsla

Mail: [email protected]
Instagram: aamandaccecilia

Läs Amandas inlägg

Anina Hietala

Jag har alltid varit en väldigt positiv tjej som alltid varit den där kompisen som ställt upp och hjälpt när det behövdes. Någonstans på vägen i tonåren tappade jag bort mig själv och utvecklade olika ätstörningar. Detta ledde senare till depressioner och hög prestationsångest. Idag är jag 22 år och känner mig nästan frisk (och fri) självklart har jag en lång väg kvar men när jag tittar tillbaka ser jag hur långt jag har kommit. Nu vill jag berätta för andra, om någon som läser mina inlägg kan känna en gnutta hopp eller lära någon någonting nytt om ångest. Ja då har jag lyckats.

Jag skriver mest om:
-Ätstörningar
-Ångest
-Prestationsångest

Instagram: aninahietala

Läs Aninas inlägg

Alexandra Nielsen Lundström

Från och med att jag föddes till denna värld har jag fått stå inför en rad utmaningar. Med en skadad själ till mor och en rädd pappa vars frånvaro lyste starkt under många år så stod det klart att allting inte skulle stå rätt till i mitt huvud. Med det sagt, kan ni nog gissa er till hur mitt liv tog form i problematiska förhållanden, en fruktansvärt låg självkänsla och noll sinne för sociala konstruktioner.

Detta tror läkarna har format det som vid 20 års ålder skulle bli min diagnos – emotionell instabil personlighetsstörning AKA borderline. Men trots allt detta, så står jag ändå här idag med kunskap och acceptans kring mitt förflutna och är redo att dela med mig av allt till dem som vill lyssna.

Ämnen jag berör mest:

-Borderline AKA emotionell instabil personlighetsstörning
- Social fobi
- Generell ångest samt panikångest
- Depression
- Ätstörningar

Instagram: @alexandrakorsgaard
Mail: [email protected]

 

Läs Alexandras inlägg

David Enarsson

Jag heter David och är en master-student på 24 år. För ungefär ett år sedan började jag intressera mig alltmer för maskulinitet och hur normer kring manlighet påverkar mitt mående. Sedan dess har jag haft som ett mål att försöka bli bättre på att förstå och hantera hur maskulinitet påverkar den personen jag är och vill vara. Men också hur jag kan bli bättre på att förhålla mig till och hantera skadliga normer kring vad som anses vara manligt. Mina inlägg kommer främst att utforska och skildra mina självbiografiska reflektioner i detta ämnet.

Jag skriver mest om:

- Maskulinitet & machokultur
- Beslutsångest
- Prestationsångest

Melj: [email protected]

Läs Davids inlägg

Emelie Billman

Att något var på gång kunde nog anas redan i barndomen men det var först i tonåren, i samband med ätstörningarna, som det blev tydligt. Jag hade min första panikångestattack som 17-åring och vid 21 gick jag in i min första depression. Denna ledde till ökad ångest och isolering vilket i sin tur resulterade i social fobi. Idag prioriterar jag det meningsfulla i livet, vilket för mig är kreativitet, vänner, djur, natur samt nära och kära. Jag lever bland annat med återkommande depressioner, ångest och tvångssyndrom i form av ofrivilliga tankar.

Jag skriver mest om:

- Samhälle och normer
- Depression
- Generaliserat ångestsyndrom och panikångest
- Ofrivilliga tankar
- Sömnstörningar


Instagram: emeliebillmans
Hemsida: http://www.fridhemsstugan.se/

Läs Emelies inlägg

Fanny Jaensson

Jag har levt med diverse diagnoser sedan ung ålder. Jag vet hur det är när man inte längre orkar gå upp ur sängen, eller hur det är när ångesten är så stark att du inte längre kan andas. Min resa har inte varit lätt, vägen har varit lång och krokig och jag har ännu inte hittat rätt. Jag är inte frisk på långa vägar. Men jag hoppas att jag med mina texter kan hjälpa andra, kanske få dom att inte känna sig lika ensamma, som jag har gjort.

Jag skriver mest om:
- Ångest (Mestadels GAD)
- Depression
- Borderline
- Självskadebeteende

Min mejl: [email protected]
Min instagram: Fannyjaensson

Läs Fannys inlägg

Fanny Vinsavaara

Jag är 23 år och har levt med social ångest hela livet. Utöver det har jag även ADHD/asperger, panikångest och andra ångestsjukdomar. Jag har alltid varit min egna tysta fånge som jag nu kämpar att bli fri från samtidigt som jag vill hjälpa andra som lider i det tysta och ändra samhällets syn på psykisk ohälsa.

Jag skriver mest om:

- Social ångest
- Panikångest
- Asperger
- Tvångssyndrom

Mejl: [email protected]
Instagram: @vingslag_whingas @whingas
Blogg: http://nouw.com/vingslag

Läs Fannys inlägg

Frida Åsare

Jag har alltid drivits av att vara duktig. År 2015 tog det stopp, när jag efter att ha studerat 150 % på universitetet och samtidigt haft två extrajobb, med stor dramatik brakade ihop och drabbades av utmattningsdepression. Med denna sjukdom har också ångest, självskadebeteende och ätstörningar följt. I min blogg skriver jag om den inre resa jag gjort, och fortfarande gör för att må bättre och förhoppningsvis bli helt frisk. Jag delar också med mig av tankar om livet med ångest och ätstörningar, samt av det bemötande jag fått från både sjukvården och samhället i stort.

Jag skriver mest om:

- Utmattningsdepression
- Ätstörningar
- Panikångest

Läs Fridas inlägg

Ida Wi

Jag fick min första panikattack när jag var 17 år och den attacken var min biljett till tåget depression. När jag var 19 år blev jag inlagd på psykiatrisk vård för egentlig depression, ångest, panikattacker och självmordstankar. Vården jag fick blev min räddning. Jag var inlagd i 3 månader och firade min 20 årsdag där (inte världens partyställe att fylla år på) Nu lever jag i psykisk hälsa och är tacksam för varje dag utan problem.

Jag skriver mest om:
- Depression 
- Panikattacker 
- Psykiatrisk vård. Stress. Ångest.
- Självmordstankar. Självmord.
- Hjälp till anhöriga. Myter kring psykisk ohälsa.
- Terapi. Medicin. Vård.

Mail: [email protected]
Ida Wi på Facebook
Hemsida: www.idawi.se

Läs Idas inlägg

Ingela Grahn

Jag har levt med känslan av att vara annorlunda så länge jag kan minnas. Att inte passa in och att inte orka med i kropp eller knopp pga ångest och osäkerhet.

Jag skriver om resan jag gjort och fortfarande gör för att komma framåt mot mina mål. Men även om att våga gå vidare och hantera motgångar i vardagen. Mina inlägg handlar även om hur jag upplever situationer i vardagen, hur man blir bemött som “annorlunda” och om att vilja så mycket men inte alltid klara av. Jag vill ge av mig själv för att kunna stötta andra i liknande situationer, det är ett av mina mål!

Jag skriver mest om:

- Panikångestattacker/ångestsyndrom
- Social fobi
- Depression
- Fibromyalgi/reumatism
- Vardagsproblem och lycka med min familj

Läs Ingelas inlägg

Jenny Tistell

Jag har levt med psykisk ohälsa i olika former och grader sedan jag var barn.  I dag är jag 42 år och det dröjde fram till nu innan jag vågade vara öppen med detta. I alla år har jag levt bakom en stark fasad fast besluten om att ingen får veta, livrädd och full av skam. För 3-4 år sedan rämnade min värld och den starka fasaden sprack och jag blev sämre än tidigare i svåra återkommande depressioner varvat med kaotiska episoder. För första gången i mitt liv blev jag tvungen att söka hjälp och det resulterade i att jag diagnostiserades med Bipolär sjukdom, PTSD samt Emotionell instabil personlighetssyndrom.  Resan har inte varit lätt och den är inte slut. Jag har tre barn och att leva som mamma med psykisk ohälsa är svårt och tufft. Men de är också min källa till kraft och motivation. Men jag har i alla fall bestämt mig för att vända alla år av tystnad till något bra och har bloggat och även gett ut en bok. Jag har lovat mig själv och för mina barns skull att sluta känna skam för att jag har det svårt. Det var faktiskt aldrig nåt jag valde.

Jag skriver mest om:
- Psykisk ohälsa
- Ensamhet
- psykiatri och samhälle
- PTSD
- Emotionell instabil personlighetssyndrom
- Bipolär sjukdom
- Föräldraskap

Hemsida: http://enresaiensamhetensland.wordpress.com
Mail: [email protected]

Läs Jennys inlägg

Jacob Hallberg

Hej! Mitt namn är Jacob Hallberg, jag är en helt vanlig 19 årig kille. Jag gillar datorer, datorspel, sport och musik. Jag föddes med ryggmärgsbråck vilket betyder att jag sitter i rullstol. Det har gjort att jag mött en del motstånd i livet, vilket jag har bestämt mig för att skriva om! Jag anser att det finns mycket orättvisor i samhället, särskilt för oss som samhället inte ser som “normala”.

Läs mina inlägg om ni vill läsa om:
- Att känna sig annorlunda, att inte passa in
- Att hantera motgångar
- Social fobi & Ensamhet
- Att våga vara sig själv

 Facebook: http://bit.ly/fyrhjulsdrivetliv
Instagram: @jacobhallberg98

Läs Jacobs inlägg

Johanna Hedblom

Jag har levt med psykisk ohälsa i princip så länge jag kan minnas. Det var inte uppenbart när jag var liten men de senaste åren har mitt liv börjat klarna och fallit på plats mer och mer. Nu har jag hunnit fylla 29 år och ser tillbaka på den berg och dalbana jag levt och lever med. Jag har varit påväg att ge upp SÅ många gånger, men har tack vare min öppenhet till min omgivning enklare fått förståelse för varför jag gör och är som jag är. Efter att jag fick en diagnos får jag bättre hjälp än tidigare, men varje dag är en tuff kamp! Målet med bloggen är att få ur mig tankar och känslor och kanske även få andra att våga vara mer öppen med sitt mående.

Jag skriver mest om:

- Livets utmaningar när man lever med psykisk ohälsa
- Utmattningsdepression
- Prestationsångest
- Diagnoser och att få rätt typ av hjälp

Mail: [email protected]

Läs Johannas inlägg

Lenitha Wedholm

Jag är 30 år i år. Jag är idag över 10 år äldre än jag trodde jag skulle bli då jag sedan tonåren har jag lidit av ångest och depression och gått på otaliga mediciner. Panikångesten var det som knäckte mig och även feldiagnosering och felmedicinering har satt käppar i hjulen för mig. Jag fastnade även i beroende av ångestdämpande mediciner och sömntabletter, något som skulle ge mer smärta än det någonsin lindrande. Med stöd har jag jobbat mycket med mig själv och gör det än idag och min förhoppning är att jag ska kunna ge vidare det stöd jag själv fått och nå ut med att det kan bli bättre. Alla dagar är inte bra dagar för mig men en dålig dag idag är ändock bättre än den bästa dagen förr.

Skriver mest om: Ångest i alla dess former men främst panikångest, depression, vården, medicinering och självmedicinering.

Instagram: @passionistowrite

Hemsida: www.wedholmskultur.webnode.se

Mail: [email protected]

Facebook: www.facebook.com/lenithawedholmwriter

Läs Lenithas inlägg

Linnéa Eriksson

Min historia med psykisk ohälsa började när jag var fjorton år gammal. Mycket pågick runtomkring mig och jag stod i mitten som den duktiga flickan med höga betyg och många vänner. För mig började det med panikanfall hemma på badrumsgolvet och det utvecklades senare till en depression innan jag som artonåring gick in i väggen och sjukskrevs för utmattningssyndrom. Jag fick gå i terapi och är idag mer eller mindre friskförklarad. Här kommer jag skriva om mina erfarenheter av psykisk ohälsa och om vägen tillbaka.

Jag skriver mest om:
- Tabun kring psykisk ohälsa
- Panikångest
- Depression
- Utmattningssyndrom
- Ångest
- Självdestruktivitet

Läs Linnéas inlägg

Linn Andersson

Jag är 17 år och har mått dåligt sedan 2013. Jag har många gånger tänkt att det är fel på mig och trott att jag är deprimerad. Jag har pratat med olika kuratorer, psykologer och bup sen 2015. Men aldrig någon som riktigt tagit mina problem på allvar. Idag kämpar jag med ångest tillsammans med en kurator. Mitt mål är bli en lycklig tjej som ledsen ibland och inte vara en ledsen tjej som är lycklig ibland.

Jag skriver mest om:
- Prestationsångest
- Självförtroende

Kik: linnie.davidson

Läs Linns inlägg

Linn Bjällstål

Jag har varit bekant med psykiskt ohälsa sedan barnsben, den har tagit skepnad i både panikångest, separationsångest och depression. Jag har under åren träffat både psykologer på BUP, kuratorer i skolan och på vårdcentralen men aldrig känt att det riktigt hjälpt mig.

En dag, insåg jag att det är ingen annan som kan hjälpa mig, utan det är bara jag som kan hjälpa mig själv och nu vill jag med mina egna erfarenheter hjälpa mig själv. Dags att ge psyksik ohälsa en käftsmäll!

Jag kommer att skriva om:

- panikångest
- självkänsla/självförtroende

Läs Linns inlägg

Magdalena Fredriksson

Jag heter Magdalena men är för mina vänner och familj mer känd som Maggie. Jag är 24 år, utbildad beteendevetare och snart färdig steg 1-terapeut i KBT. Jag valde detta då jag alltid haft en önskan om att hjälpa människor som mår dåligt psykiskt, och alltid har intresserat mig för de psykologiska processer som driver oss. Mina inlägg kommer mest handla om tips och råd kring psykisk hälsa & ohälsa, men även om min egen prestationsångest och självtvivel.

Jag skriver mest om:
- Prestationsångest
- Självtvivel
- Tips & råd

 

Läs Magdalenas inlägg

Malin Olsson

Ända sedan jag var liten har jag känt att jag inte varit som alla andra. Trotts ett glatt och spralligt yttre har det alltid varit en tagg som gnagt, vilket lett till ångest och självskadebeteende för att lindra det som gjorde så ont.

Som 27 åring kom förklaringen på varför jag mått så dåligt som jag gjort, vilket egentligen inte var en nyhet, jag har ADHD. Jag kommer därför skriva om hur hanterar min vardag med ADHD, ångest och självskadebeteende. Hur jag får min vardag att fungera som ensamstående mamma till två döttrar och hur jag för att vara en så bra förebild jag någonsin kan för dem. Hoppas du kommer uppskatta mina inlägg!

Jag skriver mest om
- ADHD
- Ångest
- Självskadebeteende

Mail: [email protected]
Instagram: Malinlinneaolsson_

Läs Malins inlägg

Malin Holmberg

Jag skriver om väldigt mycket men ett paraplybegrepp över mina alster är sorg. År 2013 förlorade jag min pappa och 2016 tog min lillasyster sitt liv. Det har på många sätt förändrat mig men också tvingat mig att ta tag i mitt psyke och sinne. Om livet efter; ångesten, självkännedomen, ältandet och försoningen skriver jag med en blandning av prosa och poesi. Och vars yttersta strävan är att visa på att vår sårbarhet är mänsklig och ingenting att skyla eller rädas.

Jag skriver mest om:
- Suicid
- Sorg
- Depression
- Ätstörning
- HSP
- Prestationsångest

Instagram: @mipholmberg 
Blogg: http://saraswati.webblogg.se/

Läs Malins inlägg

Jenny Ekman

Mitt namn är Jenny och jag är 20 år. När jag mår bra är jag en nyfiken, social och sprallig typ. Det här är dock inget CV, mina tonår har inte varit riktigt så som Jenny 12 år förväntade sig, inte alls. Självskadebeteende/ångest ett ansikte/missbruk… ätstörningar kan definieras olika. Vi är inte komplexa varelser, mina faser av psykisk ohälsa har bestått utav olika ätstörningar: hetsätning, sockermissbruk, bulimi, ortorexi (går hand i hand…) Psykisk ohälsa är ingen personlighet, det är ett symptom på en obalans. Somliga med svart-vitt tänkande har lättare att fastna där, andra tar sig snabbare ur deppiga perioder. Jag är svart eller vit. Inget eller allt.

Jag skriver mest om:

-ätstörningar, beroende
-ångest (existentiell och ytlig)

Mail: [email protected]
Instagram: jennyyekman

Läs Jennys inlägg

My Nilsson

Jag heter My är 19 år och bor i Kalmar. Lever tillsammans med min sambo och våra två katter. Det jag gillar bäst är fotboll, böcker och tv-spel. Min resa till att söka som ny bloggare för Ångestskolan är min starka uppväxt som senare i livet framkallat ångest i alla dess former samt starka humörsvängningar. Mina mål är att få förmedla att det finns hjälp och att vi inte är ensamma.

Läs mina inlägg om ni vill läsa om:

- Prestationsångest 
- Maskrosbarn (att växa upp i missbruk)
- Att våga ta steget efter hjälp.

Instagram:@mynilssson

Läs Mys inlägg

Minna Dalhägg

Så länge jag kan minnas har jag levt med mer eller mindre ångest. När jag var 22 år hamnade jag i min första depression och sökte mig till psykiatrin för att få hjälp. Jag blev utredd och det framkom då att jag har adhd. Under de senaste tre åren har jag lidit av social ångest. Idag är jag 28 år, mamma till en sjuårig pojke och mitt mående har förbättrats men jag arbetar ständigt med mig själv och vill hjälpa andra med psykisk ohälsa så gott jag kan.

Jag skriver mest om: 

- ADHD 
- Ångest 
- Social fobi

Mail: [email protected]
Instagram: @minnadalhagg

Läs Minnas inlägg

Pernilla Olsen

I år fyller jag 24 år och har haft social fobi större delen av livet. Genom åren har jag alltid blivit placerad i ett fack, där jag beskrivs som tyst och tillbakadragen. Den beskrivningen har aldrig passat mig, det vet alla som faktiskt känner mig. Jag är inte min diagnos, den är tyst men det är inte jag. Jag kommer aldrig låta den tysta mig, även om den gör sig till känna varje dag. Därför skriver jag och hoppas att mina ord kan ge tröst och visa att vi är inte ensamma i vår psykiska ohälsa.

Jag skriver mest om:
- Social fobi
- Panikångest
- Utanförskap
- Mobbning

Blogg: https://mittlivmedsocialfobi.wordpress.com

 

Läs Pernillas inlägg

Sofie Thorson

Jag är 28 år och fick min borderline-diagnos för drygt 4 år sedan. Innan jag bestämde mig för att söka hjälp och få en officiell utredning levde jag i ständig förvirring, förtvivlan och destruktivitet.

Jag skriver om min resa, innan och efter min diagnos. Om utanförskap, kroppskomplex, dysfunktionella familjeförhållanden och om min erfarenhet av missbruk, sex och alkohol framförallt.

Jag vill med mina ord öppna upp för förståelse och gemenskap för psykisk hälsa och ohälsa. Jag vill vara en av rösterna för dem som lever i de tysta.

Förutom att blogga för ångestskolan delar jag med mig mycket på min Instagram @guldfiia

Mail: [email protected]

Läs Sofies inlägg

Sofia Olsson

Jag är 29 år gammal och lever idag tillsammans med min sambo och våra två barn. Jag brottas dagligen med ångest och kaos men försöker att hitta en balans i livet efter både sjukskrivningar och diagnoser.

Jag har sedan liten ålder kämpat med känslor jag alltid stängt inom mig och en inre känsla av ensamhet. I över 14 år har jag varit sjuk i ätstörningar som har tagit över större delen av mitt liv. År 2015 blev jag sjukskriven på grund av stress/utmattning, depression och ätstörning.

Mitt mål är att ge trygghet och att stötta mina barn i den värld vi växer upp i..

Jag skriver mest om:

- Ångest
- Depression
- Ätstörningar
- Social fobi

● Instagram: @sofiaolsn & @jagkanbaravarajag
● Facebook: @Sofia Olsson
● Mail: [email protected]

Läs Sofias inlägg

Sissela Bremmers

Jag har bakgrund av mobbning, suicidförsök och depression. 2012 förlorade jag min pappa i självmord och lever idag med daglig ångest. Jag driver instagramkontot "Nu snackar vi" där jag delar med mig av min erfarenhet och hur det är att leva med psykisk ohälsa.

Jag kommer skriva om:
- Suicidprevention
- Mobbning
- Min ångestproblematik

Instagram: @nusnackarvi

Läs Sisselas inlägg

Sophie Bengtsson

Jag heter Sophie. Jag är 28 år och bor i Helsingborg tillsammans med min sambo och våra två katter. Jag har PMDS - premenstruell dysforisk syndrom. Det är en svårare from av pms. En gång i månaden, omkring 1-2 veckor, brukade jag bli nedstämd och irriterad. Jag fick brutala humörsvängningar och ångestbesvär. Jag fick svårare att koncentrera mig och jag tappade intresset för alla dagliga aktiviteter. Tack vare mina antidepressiva mår jag idag mycket bättre och mina besvär är inte i närheten av vad de var förut. Äntligen känner jag igen mig själv igen.

Jag skriver mest om:
- PMS / PMDS
- Ångest
- Vikten av att våga prata om psykisk ohälsa.

Mejl: [email protected]
Läs Sophies inlägg

Simone Lagerqvist

Jag har i större del av mitt 26 åriga liv brottats med ångest och självdestruktivitet. Och även om destruktiviteten lättat så lever ångesten kvar. Jag är en överlevare av sexuella övergrepp och otroliga svek från min närmaste krets. Men genom mycket terapi och godhjärtade människor i min omgivning har jag kommit vidare och skapat ett liv som jag aldrig tidigare kunnat drömma om. Jag brinner för att bryta tabun kring psykisk ohälsa och sexuella övergrepp och har valt att från dag ett prata öppet om mitt liv och de erfarenheter jag ådragit mig. Och det viktigaste av allt är att sprida budskapet om att man ALDRIG är ensam!

Jag skriver mest om:
- Sexuella övergrepp
- Känslor
- Ångest

Mail: [email protected]
Instagram: @simoneviolalagerqvist

Läs Simones inlägg

Tove Östman

Jag har levt med psykisk ohälsa hela mitt liv. Ångest i alla dess former och fobier har varit en del av min vardag så länge jag kan minnas. Att ha tusentals panikattacker bakom sig redan som 12-åring var svårt, men jag vände det. Idag är jag 15, och efter totalt drygt 3 år i KBT är jag ute på andra sidan. Trots att jag är långt ifrån fri från min psykiska ohälsa ser jag idag framtiden som ljus. Därför vill jag dela med mig av mina erfarenheter och hoppas att någon där ute kan känna igen sig, och kanske vågar tro på att det faktiskt kan bli bättre.

Jag skriver mestadels om:
- Ångest och oro (GAD, panikångest)
- Fobier
- KBT
- Tips för att lära sig hantera sin ångest
- Stress och prestationsångest

Instagram: tove1
Mail: [email protected]

Läs Toves inlägg
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.