Se föreläsning

You’re a Sky Full of Stars - Emelie Billman

*emelie billman depression självmord ångest

Aviciis död tycks ha ruskat fram en kaskad av känsloreaktioner vars bredd vi nog inte riktigt var beredda på. Men det tycks inte vara händelsen allena som skakat om oss så. Det är en fruktansvärd sak som hänt, något som absolut inte borde få ske, men det är nog insikten som den fört med sig som gör den så oerhört mycket svårare att ta in: en ung man sträckte ut sina händer samtidigt som hela hans varelse kippade efter luft; han bad om hjälp, skrek efter hjälp, och artikulerade detta med den mest rena och klara stämma. “Jag kommer att dö”. Tydligare än så blir det inte. Ändå tycktes ingen vilja höra.

Dokumentären om hans framgångssaga är bland det mest obehagliga som visats på en skärm. Här har vi matats av experternas ord i år efter år: “Botemedlet mot självmord är att prata om det, att få de ensamma att våga öppna upp sig och be om stöd”. Men nu fick vi se hur det egentligen ligger till. Här fanns en som pratade, mer än nog, ändå var det ingen som stannade upp för att ta in vad han faktiskt sa. Och risken finns att väldigt, väldigt, väldigt många människor famlat sådär förr, just så som han gjorde, utan verkan. Det var en käftsmäll som vi inte var beredda på.

Jag tror inte att självmordsproblematiken är ett resultat av att människor inte vågar be om hjälp. Jag tror att de gör det. Jag tror att de har gjort det väldigt länge. Jag tror att få lämnar livet utan att känna att de försökt allt. Istället tror jag att problemet ligger i samhällsstrukturen. Vården har inte råd att ta hand om de som behöver tas hand om. Och vi andra är så sönderstressade att vi varken hinner, orkar eller överhuvudtaget kan bry oss om våra medmänniskor, kanske för att vi drunknar själva eller för att vi på vägen bara har stängt av. Vi lever i en miljö som vi inte längre klarar av; vi ser inte klart längre. Vi missar verkligheten.

Självklart fanns människor i Tims omgivning som försökte. Som tog emot hans hand och höll den hårt i sin, med löfte om att aldrig släppa. Det tror jag. Det måste vi tro för att inte gå sönder av det här. Men det vi fick se under den där timman och trettiosju minutrarna i “Avicii: True Stories”, var vedervärdigt. Ingen fanns där. Ingen stelnade till av hans ord, bad honom säga dem igen, undrande om de verkligen hört rätt. Ingen frös tiden, såg in i hans ögon, la händerna på hans axlar och sa “Nej. Du får inte”. Allt vi fick se var oberörda axelryck, mothugg eller nervösa fniss. Det var svaren som han fick. Han och fler med honom.

Människan tycks ha förstörts ända in i själen av sin egen skapelse; detta onaturliga och inhumana samhälle. Och det är sannerligen dags att sluta beskylla självmordsoffren för sina så kallade val. Det är inte deras tystnad som är problemet. Det är vi. Vi som är kvar, som ännu står här med luft i våra lungor. Som spelar med i en lek som dödar. Varje dag dödar den. Fyra personer varje dag. Det är vi som är problemet. Och det är dags för oss, varenda en av oss, att ta vårt ansvar nu och förändra detta elände som vi byggt upp, förändra människosfären ända in till dess kärna. För det här är inte hållbart. Inga andra djur väljer att avsluta sina liv. Det är inte naturligt.

Jag tror inte att vi har förmågan att hindra en människa från att ta sitt liv om denne har bestämt sig för det. Ingen efterlevande bär skuld i det där. Men jag tror att vi kan hindra en massa människor från att överhuvudtaget börja må sådär dåligt från första början. För där är vi alla medskyldiga. Vi måste sluta leka nu och inse att vi är levande varelser. Personen intill dig är både sårbar och dödlig. Hon tänker och hon känner. Även du är dödlig och din tid på jorden är så kort att den inte ens kan mätas i evigheten. Vi måste börja om. Göra om och göra rätt. Förtjäna vår plats på tronen som vi besitter. Om inte: vad är vi då? Det är dags för vår art att visa sig värdig nu. Annars är vi inte det. Och då är det inte särskilt svårt att förstå varför folk inte orkar tillslut. Då är det inte konstigt alls faktiskt.