Se föreläsning

Vill du ha en livsuppgift? - Emelie Billman

*emelie billman förändring psykisk ohälsa samhällsnormer självhat

Tänkte bara ge dig en jättestor poäng med ditt liv, om du har plats för en extra? För enda anledningen till att den stora folksjukdomen “självhat” brett ut sig i vårt land är för att vi, enskilda individer, upplever oss som avvikande. Vi har alla fostrats till det. Föräldrar, lärare, kompisar, släkt och grupper av olika slag har samtliga, med jämna mellanrum, påpekat våra fel. Och eftersom felen varierar beroende på situation och umgänge så finns det nog, med facit i hand, ingenting med oss som faktiskt duger. Vi har alla förvandlats till kameleonter; överallt anpassar vi oss till omgivningen genom att förtrycka våra sanna jag och indirekt också alla som liknar oss. Vi blir inte mer än kloner av varandra.

Men detta självhat hade faktiskt kunnat förhindras. Om vi, från dag ett, hade sluppit att matas av mallar, ramar, normer och “socialt acceptabla beteenden”, så hade vi troligtvis aldrig börjat ifrågasätta oss själva. Vi hade fått se de där avvikarna överallt och de hade varit så många att ordet avvikare inte ens hade existerat. Ingen hade ifrågasatt en annans tystnad, ingen hade stört sig på energisk högljuddhet, ingen hade blivit obekväm av någons osäkerhet. En sådan verklighet känner ju ingen av oss till för människor är inte sig själva. Avvikarna syns inte eftersom de ägnar dagarna åt att polera och spela. Och självhata.

Din eventuella livsuppgift är således väldigt enkel: Du ska under alla omständigheter i livet vara öppen med vem du är.

Det kan tyckas oviktigt kanske, men i själva verket är det livsnödvändigt för väldigt, väldigt många människor att du är du. Självhat allena räcker för att människor ska drabbas av olika former av ångest, depressionsproblematik, utanförskap, isolering och i värsta fall självmord. Känslan av ensamhet är farlig. Det är inte en klyscha att man ska vara sig själv, det är en nödvändighet. Tänk om du, dagligen, hade fått se prov på människor som liknar dig och samtidigt klassas som helt normala; hade det verkligen funnits någon anledning kvar då, för dig att börja granska dig själv kritiskt?

“Men jag kan inte förändra världen själv”, tänker många. Jag tror precis tvärtom. Jag är övertygad om att gruppen, samhället, inte har en chans att förhindra självhat. Vi kan inte lagstadga acceptans för acceptans kan inte uppnås genom förordningar. Acceptans av olikheter och den mänskliga rättigheten att få vara sitt egna jag kan bara komma av att människor utsätts för mångfald. En mångfald lika stor som antalet personer på planeten. Och en sådan kan bara uppstå om en person i taget lägger ner väntan på att “vi” “gemensamt” ska “göra något” för att istället ta eget ansvar. Ingen annan än du kan vara du.

Och ja, det är skit att vara sig själv. Normbrytare har det aldrig enkelt. I de där trångsynta polerade miljöerna där normföljare samlas och smickrar varandras egon blir avvikare ganska ensamma. Udda. Deprimerade. Rädda. Sjuka. Vi vet ju det. Men även om du själv aldrig kommer att få se resultatet av det du gör, så kommer någon notera den du är. Denne någon kommer då själv att våga släppa fram liknande sidor. Hen kommer känna sig mindre ensam, mer modig och i förlängningen kommer denne någon att orsaka ringar på vattnet. Mänskligheten kommer, även om det dröjer, att vänjas vid sådana som ni. Tack vare er två.

Tvivlar du på detta så är det bara att ta en titt på historien. Tänk när homosexuella var psyksjuka? Eller kvinnor underbegåvade? Eller när personer med Downs syndrom var monster? Idag står det klart att folk vänjer sig. Men de vande sig inte för att bögarna friskförklarades, för att kärringarna fick rösträtt, eller för att downarna fick börja vistas ute. De vande sig för att enskilda individer vägrade be om ursäkt och gömma sina sanna jag. De krävde sin plats. Oavsett vilken förändring man vill se så är det alltid upp till den enskilde individen att vara förändringen. Inte samhället. Inte gruppen. De kommer aldrig.

Om du är du kommer du att:

  1. skapa större förståelse för människor som liknar dig;
  2. starta en normalisering av människor som du;
  3. minska ensamheten hos människor som får förmånen att möta dig;
  4. förhindra diagnoser inom psykisk ohälsa födda ur självhat.

Visst finns det idioter som kommer att reagera negativt på den du är, men de är få och skulle du träffa på en så får du nästan ta en bild och stoltsera med att du fått möta någon från samhällets bottenskrap. Och sen får du byta umgänge för såna människor ska ingen behöva stå ut med. Samtliga personer som möter dig kommer att bära med sig erfarenheten av dig, särskilt om du är annorlunda. När de sen möter andra som du så kommer de vara lite mer förberedda än innan. Lite mindre rädda. För du är något bekant. Förstår du vilken kraft det skulle få?

Din livsuppgift, om du vill ha en extra och om du vill lämna ett ordentligt avtryck på människans blivande historia, är att vara Du. Varken mer eller mindre. Det räcker för att ställa till med storverk i den här världen. Av egen kraft kommer du att förändra mänskligheten från grunden. Varsågod, kör igång.