Se föreläsning

Vikten av en vän - Jonas Persson

*jonas persson ensamhet kärlek vänskap Ångest

När världen känns begränsad, skrämmande och ensam så kan det vara bra att ha en vän. Ja, nu är det inte det lättaste att hitta en människa som man kan lämna ut sig till när man är fylld med ångest, rädsla, låghet och farhågor. I stora delar av mitt vuxna liv har känslan av ensamhet funnits där. Jo, jag har haft en och annan kompis och arbetskollegor, men aldrig den där riktigt nära kärleksrelationen och vännen som man kan öppna sitt hjärta fullt ut för – tills för ett antal år sedan när jag träffade C. Hon visade den djupa kärleken, så att jag kunde ge kärlek tillbaka. Att välja kärlek är en medicin som är väldigt stark och välgörande. Att kunna vara rädd och ledsen, men få en hand och ett ord som hjälper en upp.

Att sedan få fylla sitt eget hjärta med givande kärlek är en ynnest. När man har ångestproblematik och depression så kan det vara väldigt svårt att hitta medmänniskor. Men här gäller det att våga öppna sig, att våga vara ärlig med det som är jobbigt. Nej, det är allt annat än lätt, men ack så betydelsefullt. Vem din vän är spelar ingen roll. Det kan vara en förälder, ett syskon, en granne, en kärlekspartner eller din gym-kompis. Bara du och din vän vågar att vara öppna med varandra utan en massa krav.

Jag har haft turen att ha några goda arbetskamrater och vänner som har stöttat mig. Som har ringt till min psykolog när jag har sovit i min bil för att jag inte vågat vara i mitt hem, som har suttit tillsammans med mig i soffan när hantverkare har varit i mitt hem (det är väldig väldigt jobbigt att ha främmande människor i mitt hem) och som har aktiverat mig när lågheten slutit sina blyfiltar om min kropp, och som har kommit med mat till mig så att livet kan fortsätta.

När jag och C sedan blev tillsammans så vände mitt liv. Jag kunde se framåt, jag kunde se en framtid som fanns längre fram än nästa månad, jag kunde få innerlig kärlek och jag kunde få ge innerlig kärlek.

Människan är en samarbetsvarelse, ända in på cellnivå. Jag behöver en annan människa att känna med, någon annan människa att spegla mig i, någon annan människa att vila med och andra människor att skratta med. Detta gör så att min ångest och min depression kan stävjas, tyglas och förminskas. Detta gör så att mitt liv får en större och vidare mening. Med ödmjukhet och varsamhet väljer jag kärleken och livet, ett liv som kan levas gott trots tvångssyndrom och depression.