Våga prata högt om sexuella övergrepp! - Simone Lagerqvist

Våga prata högt om sexuella övergrepp! - Simone Lagerqvist

Jag vill inte ha uppmärksamhet, bekräftelse eller liknande. Jag vill att människor ska våga fråga och se varningssignaler! Jag önskar att vi kan prata med våra unga om sexuella övergrepp, lära vuxna att se varningssignaler och få omvärlden att öppna upp ögonen för ämnet. Inget barn, ingen ungdom och ingen vuxen ska leva i tystnad och mörkret. Vi måste hjälp utsatta att sätta ord på det som hänt, acceptera dom för den person de är och stanna kvar. Det viktigaste är att stanna kvar! Att visa det minst tvivel eller antyda att personen kanske överdriver eller hittar på för den utsatta ännu längre in i mörkret. Lyssna, det är de ända du behöver göra. Lyssna utan att döma, utan att ifrågasätta och utan att lämna den utsatta när hen väl vågat öppna sig. Många gånger behöver inte den utsatta tips, råd eller quickfix, personen behöver någon som står på ens sida. Någon som tror på en, det är det viktigaste. Någon att luta sig emot när hela världen gungar, någon som finns där kravlöst. Någon som håller ens hand och ger en kram. 

Sexuella övergrepp sker i mörker och är oftast något vi medmänniskor inte märker av. Det sker bland närstående, klasskamrater, släktingar, föreningskompisar, ja listan kan göras lång. I genomsnitt är tre barn i varje klass utsatt för sexuella övergrepp och då är det lågt räknat. Varför är då detta ämne något vi inte pratar om, belyser? Vad är vi rädda för? 

Genom att prata högt om sexuella övergrepp ger vi våra medmänniskor en chans att träda ut i ljuset. Mörkertalet bland utsatta är ofantligt stort, men genom att säga det högt kan vi hjälpa någon. Genom undervisning i skolan kan vi lära våra unga om vad som är okej och inte i sexuella relationer. Samtycke, rätten till din egna kropp och rätten till ett nej och där den andra parten ska lyssna på detta nejet. 

Vi måste ge våra unga förståelse för vad ett sexuellt övergrepp är, då många tror att bara för att det inte är våldsamt så är det inget övergrepp. Därför måste vi berätta om frozenfright, när kroppen går in i överlevandsläge, och att man många gånger inte kan reagera. Man blir som förlamad, hjärnan gör allt för att överleva och kan inte styra kroppen. Hur mycket man än vill så kan man inte ta sig därifrån. Du kanske inte har sagt nej, du gör inget motstånd och du vågar inte röra dig för att du bara vill att det ska vara över. Detta är ett sexuellt övergrepp, allt som sker mot din vilja är ett övergrepp. 

Vi måste lära våra unga, vi måste prata högt och vi måste bryta tystanden kring ämnet. Man kan inte gå runt och blunda för hemskheter i världen, vi måste ta lära av dom och föra vidare det i generationer. Vi lär våra barn att man ska skrika och slåss om en främmande människa gör ett närmande, men VAD säger att barnet kommer kunna reagera om man fryser i panik och rädsla? 

Vi lär våra ungdomar att inte gå i mörka gränder, vara försiktiga på krogen så de inte blir drogade och använda kondomer för säkert sex. 

Vi lär våra barn och unga att inte vara rädda för monstrerna under sängen, men vad lär vi dom om monsterna i sängen?!

Jag överlevde ett flertal övergrepp av personer i min nära omgivning. Jag tog steget ut i ljuset och gjorde min röst hörd. Polisanmälan, rättegång och allt som hör till. Det var inte lätt men jag gjorde de trots alla tvivel. Jag trodde aldrig jag skulle överleva, ingen skulle ju tro på mig, det fanns inga fysiska bevis. Men det behövs inte alltid, det finns människor som lyssnar på ord. Som ser människan och inte fysiska bevis. Jag vet, jag hade tur och det är skamligt att så många inte får upprättelse. Och jag lider med alla dessa, dom som vågat ta sig ut ur mörkret men inte får upprättelse. 

Jag väljer att använda min historia för att bryta tystanden kring sexuella övergrepp, för alla de barn och ungdomar som kan utsättas eller har blivit utsatta. Jag pratar högt om det för er kära ni, för att omvärlden ska upptäcka varningssignaler tidigare och för att ni ska få det stöd ni behöver. Man är aldrig ensam i detta även om man känner sig ensammast i världen.

Hur svårt det än är att berätta för någon så försök, det finns massor med människor i din omgivning som ALDRIG kommer lämna din sida. Jag kommer alltid tro på dig!

Vad tyckte du om inlägget? 

Kommentera, dela med dina vänner och gilla oss på Facebook 

 
 
 
 

-

 
Close

50% Avklarat

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.