Vad kan vara värre? - Fanny Vinsavaara
Hej! Föreläsningarna i Södertälje, Stockholm & Visby har flyttats till hösten. Se din mail för mer info! Ta hand om dig! /Eric

Vad kan vara värre? - Fanny Vinsavaara

Att leva med psykisk ohälsa är en daglig kamp. Jag tror att ingen som har psykisk ohälsa skulle önska att någon annan i ens närhet skulle drabbas av det. Inte bara problematiken att bli trodd och tagen på allvar utan hela karusellen att faktiskt få rätt vård och den dagliga  känslan av att man aldrig kommer må bra. När man är mitt inne i sin ångest kan man oftast  inte minnas hur det kändes att må bra. Om man någon gång har mått bra vill säga. Vad kan vara värre än när ens egen hjärna vänder sig emot dig? Det vet jag.

Jag lever inte bara med flera ångestsyndrom, jag lever med så kallad osynlig fysisk sjukdom. Ett kroppsligt syndrom som inte syns på röntgenbilder, blodprover eller kan opereras bort. Kronisk värk i hela kroppen. Om det finns en Gud kan man ju undra vem som retat honom till den grad att verkligen allt skulle gå ut över mig. Jag lever hellre med alla mina psykiska problem och tar gärna över alla andras också, bara jag blev kvitt min kropps plågoande. Faktum är att bördan av att bära både fysisk och psykisk sjukdom är väldigt tung. Och dom båda tycks tävla om vem som kan ta mest energi ifrån mig.

Så vilket är mest okej att leva med? Vilket är mest okej att “skylla” på när man inte orkar med vardagen, livet och allt sånt där? Många skulle nog säga att fysiska sjukdomar är mycket mer acceptabelt att leva med för psykisk ohälsa är en så stor tabu. Jag håller med. Men en sak är säkert, att ha fysisk sjukdom som innebär kronisk smärta när man är under 25 år är INTE okej i dagens samhälle. Jag har aldrig stött på så mycket motstånd sen jag blev sjuk och dömd att leva hela livet med ständig värk. Psykisk ohälsa är tungt att leva med och oförståelsen är hög och jag tvivlar på att jag någonsin kommer må så bra som jag inbillar mig att alla som inte lever med psykisk ohälsa gör. Jag kommer alltid ha mina inre demoner. Men det finns faktiskt dagar då jag skyller på min psykiska ohälsa för att slippa förklara min kroppsliga smärta. Det blir mindre diskussion då.

Sluta begränsa dig själv - var med på LIVE-kursen 'VÅGA LEVA'

Häng med varje dag 4-10 maj kl 19.00 för att lära dig mer om hur ACT-metoden kan hjälpa dig med din ångest

Close

50% Avklarat

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.