Titta inte på mig - Fanny Vinsavaara

Titta inte på mig - Fanny Vinsavaara

Jag är inte blyg, jag är bara livrädd för att bli bedömd. Redan i väldigt tidig ålder förstod jag att jag aldrig skulle vara en av dom  som fick de bästa betygen. För då måste man kunna prata för sig och förklara vad man menar. Jag kan förklara vad jag menar, är faktiskt riktigt duktig på att ge utvecklade svar. Men inte när någon lyssnar eller ännu mindre när någon tittar på mig. Det spelar ingen roll att du ber mig förklara vad som skrämmer mig i den grad att jag får panikattacker, för det finns inga svar. Du gör det bara svårare för mig när du ställer frågor och lägger huvudet på sne och suckar lidande. Jag vill inte ha ditt medlidande. Men jag vill att du ska förstå några saker om mig.

Jag är inte tyst med flit och jag är inte ignorant. För dig är det en självklarhet att kunna föra ett vanligt samtal. För mig är det inte det. Att äta på offentliga platser, gå längst en korridor ensam eller stå i en kö i mataffären är bland det otäckaste jag vet. Tänk dig att du är rädd för ormar. Den paniken du upplever när du får syn på ormen tills du har satt dig i säkerhet är precis samma känsla som jag upplever när någon går bakom mig i en trapp. Den känslan upplever jag i varje social situation när jag inte känner mig trygg.

En till sak jag vill att du förstår om mig är att den här rädslan jag lever men isolerar mig. Jag har jättesvårt att ta kontakt med nya människor för att jag är livrädd att dom inte ska gilla mig. Och ärligt vem skulle egentligen vilja vara vän med en person som aldrig vill hitta på nya saker? Jag vill gärna göra nya saker, tro mig. Men jag gillar inte att vara ovetande om vad som kommer att hända. Jag vill inte vara konstig, vilket jag framstår som i nya sällskap då jag får sån panik att jag går och gömmer mig. Som jag sa jag hatar att bli bedömd och jag hatar när folk tittar på mig.

Men om du pratar med mig mer än en gång och lär känna mig så lovar jag att jag kommer våga prata mer med dig. Jag kommer till och med våga prata om mig själv. För mig tar det tid. Ibland väldigt lång tid. Och om du har tålamod med mig så kommer jag tillslut bli en sån person som du inte tänker på när jag säger ordet social fobi.

Close

50% Avklarat

Sluta styras av dina negativa tankar med SNÄLL-modellen

Gå igenom de fem enkla stegen när du behöver komma loss från en negativ spiral och istället göra det som verkligen är viktigt för dig!