Se föreläsning

Tips till dej som har generell ångest - Julia Ekström

*julia ekström tips Ångest

Ångest kan visa sig i alla dess olika former och bero på olika saker. Men om man har ångest för ingenting, vad gör man då?

Berätta för någon hur du känner dej och att du har ångest! Om du har någon i din närhet som du vet bemöter dig med ödmjukhet så kan det vara både skönt och befriande att få berätta hur man känner sig och mår. Man bör undvika att prata med den dömande typen när man mår dåligt, det kan röra upp andra bakomliggande känslor som inte behövs just i de läget! Det är klokt att vara öppen och tydlig om hur man mår eftersom att människor i ens  närhet kan få en större förståelse och hitta ett bättre sätt att bemöta dej!

Acceptans! Acceptera hur du känner dej och spring inte! ångesten kommer ikapp dej. Att kämpa och sträva emot är lönlöst, känn inte efter säger vissa. Men känn efter säger jag! Vart någonstans sitter känslan i kroppen och hur känns den? Bli medveten om din ångest och ge den ingen reaktion, då går den tillslut.

Finn fokus någon annanstans. Vad tycker du om att göra? Jag brukar gå och ta en varm dusch tända ljus och bara låta alla tankar skölja över mej. Värme ger en lugnande effekt på kroppen och det är precis de man behöver när man har ångest. Gillar du inte att duscha så kan en promenad med en nära vän eller kanske en bra film vara lugnande.

Igenkänningsfaktorn. Något jag gjorde mycket för och gör än idag är att när jag känner mej nere så lyssnar jag  på poddar eller ser på youtube videos där dom diskuterar om ämnen som berör känslor. Det är viktigt att inte känna sig ensam i de man känner! Det är inte bara du som har dåliga dagar eller känner ångest, utan de är många fler! En podd jag lyssnade på mycket var Fridapodden. Dom diskuterade allt möjligt och fick mej många gånger att tänka på annat och känna mig mindre ensam!

Vi måste komma ihåg att ångest är en känsla såsom ilska och lycka! Och det är fullkomligt normalt att känna ångest ibland. Men känner man så mycket ångest att det påverkar ens liv och sociala tillvaro bör man söka hjälp hos närmaste vårdcentral eller mottagning. Om vi söker hjälp för ett brutet ben kan vi göra de för ångest också!