Se föreläsning

Till fjortonåriga Maja - Maja Lindholm

*maja lindholm panikångest Ångest

Jag vet så väl om Maja, att du just nu ligger och förtvivlat försöker somna i din säng, i ditt rum. Klockan börjar närma sig tre på natten och dina ögon svider av trötthet. Men det är något som trycker på, en tyngd som gör att dina ögon hela tiden öppnas, du kallsvettas och pulsen är hög. Du är rädd, du känner ensamheten och du känner ångesten. Tyvärr vet du inte om än att det du har är en ångestattack. Vilket gör dig ännu mer rädd. Trots din ålder vill du inget hellre än att gå in och lägga dig med ditt täcke och kudde i kontoret som ligger precis intill din mammas och låtsaspappas sovrum. Du behöver känna minsta lilla trygghet och närhet just nu för att lugna ner dig själv. Men du skäms, så otroligt mycket. Vilken person skulle lägga sig intill sin mammas sovrum när dem snart ska börja årskurs sju? Bara du.

Men du är inte ensam, du är inte den enda som känner ångest, eller får en panikattack. Det är så många som är som du. Som söker stöd och tröst på olika sätt, men dem har samma känsla i kroppen som du, samma symptom. Du är inte ensam. Du är inte konstig.

Det är något skrämmande med att efter sommarlovet så börjar du en ny klass, i en ny skola. Det är en förändring som sker, vilket du avskyr. Det är en stor bidragande faktor till att du inte har lyckats lugna ner dig själv och somnat i din egna säng under hela sommarlovet. Men det är okej. Du behövde den trösten, försök inte för en sekund trycka ner dig själv med skamkänslor, din kropp försöker säga att något är farligt och det kan du inte göra någonting åt. Speciellt inte när du inte ens vet vad som försiggick i din kropp, en panikattack är något man måste lära sig hantera flera, flera, flera gånger om. Hur skulle du veta det?

Till dig, fjortonåriga Maja, vill jag bara säga att du är stark. Du kommer klara av alla utmaningar som din psykiska ohälsa utsätter dig för- till att idag skriva den här texten till dig själv. Du har klarat dig bra, trots alla nergångar och du ska klappa dig själv på axeln för det. Jag kommer alltid vara din skyddsängel.