Se föreläsning

Till er som tipsar mig om hur jag borde göra för att ta mitt liv - Mathilda Gustavsson

*mathilda gustavsson självmordsförsök

Kanske är jag för dum för att ta livet av mig.. Eller är jag för feg.. Eller har jag inget tålamod. Enligt dig är jag hur som helst dum och dålig. Varför försöka halvhjärtat? Ska man göra det ska man göra det ordentligt. Du säger sedan till mig hur man begår självmord om man verkligen vill säkra sin död.

Jag har som tur är ett bättre kontaktnät nu än vad jag hade när jag försökte ta livet av mig. Min depression är inte fullt så djup och jag har bytt medicin till en som faktiskt hjälper och inte stjälper. Det finns nu saker i mitt liv som gör att jag känner att livet är värt att leva.

Trots att min psykiska hälsa har blivit bättre än var den varit på länge triggar det mig något enormt när folk slänger ur sig kommentarer om hur jag faktiskt borde ha gjort när jag försökte ta livet av mig. Det blir på något sätt lockande igen. Precis som när man säger till barn att man tror att de inte klarar av något och de ska bevisa att de visst kan det. När någon säger hur dum jag var som överdoserade istället för att ta livet av mig på något annat sätt vill jag bevisa att jag visst också kan ta livet av mig.  

Idag är jag inte alls lika självmordsbenägen som tidigare men dryga kommentarer om mitt suicidförsök leder lätt in mina tankar på fel banor igen.

Med detta vill jag varna folk om vad ni faktiskt säger till andra, speciellt människor som ni vet är självmordsbenägna. En dag kanske den människan försöker motbevisa dig och lyckas med det.