Se föreläsning

Till dig som blivit utsatt för mobbning - Madeleine Larsson

*madeleine larsson mobbning självhat självmordstankar självskadebeteende

Jag vill börja med att berätta för dig att du besitter en enorm styrka. Jag vet att du har blivit skadad av andra människor. Du har ett sår inuti dig som så lätt kan öppnas upp igen när objudna minnen dyker upp. Jag vet inte om din historia, men jag är ledsen att det har blivit såhär.

Jag är ledsen att du har fått lida på grund av att andra människor inte har sett ditt värde. Jag är ledsen om du har fått hårda ord slängda på dig. Jag är ledsen om du fått slag på dig, blivit utfryst och hånad. Jag är ledsen om andra människor har fått dig att tro att du inte förtjänar livet. Jag är ledsen att du känner samma smärta inuti dig som jag gör.

Efter några år i terapi har jag förstått att det var mobbningen som banade vägen för min psykiska ohälsa. Det är en stor bakomliggande orsak till att jag utvecklade ett självskadebeteende, social fobi, ångest, depression och diagnosen borderline.

Mitt psyke förstördes helt. Jag började skada mig själv. Jag utvecklade ett självhat som jag fortfarande inte har kunnat jobba bort. Jag hatade mig själv för att jag inte passade in. Det drev mig till att jag inte längre ville finnas kvar i livet. Skammen jag kände gjorde att jag inte pratade med någon. Jag har burit det inom mig hela min uppväxt där det har grott så mycket att det har förstört mig. Jag är rädd att jag blivit så nedbruten att jag aldrig kommer att sluta hata mig själv.

Ingen som inte har varit utsatt för mobbning kan förstå vilket lidande det är. För någonstans börjar man lyssna på andra. Det blir en slags hjärtvättning och orden som sägs blir sanning i öronen. För mig blev det helt solklart att det var mitt eget fel att jag blev behandlad som jag blev. Jag var ju annorlunda och jag hade bara mig själv att beskylla.

Jag önskar att mitt unga jag förstod att det aldrig var mitt fel. För det var inte mitt fel att jag blev illa behandlad av andra människor under flera års tid. Jag har gått och klandrat mig själv under en sådan lång tid. Jag trodde att jag förtjänade allt som jag fick ta. Ord kan inte beskriva hur hemskt det är att en människa har den makten att förstöra en annan människas liv. Det ska inte vara så. Man ska inte ligga och gråta i sin säng när man är 10 år och önska livet ur sig själv.

Om du har blivit utsatt eller är utsatt för mobbning, vill jag att du ska veta att det inte är fel på dig. Du som offer ska aldrig ta på dig skulden för något en annan människa har orsakat dig. Skammen har aldrig och kommer aldrig att vara din. Såret kanske aldrig kommer att läka helt. Men ingen har rätt att sätta en ettikett på dig och bestämma att du inte är lika mycket värd som alla andra. För du förtjänar utan tvivel det bästa av det bästa.

Jag vet att du har upplevt smärta och sorg i ditt liv. Men du har inte förlorat. Du har vunnit, och du fortsätter att vinna varje dag du vaknar upp och inte slutar kriga. Mobbning förstör liv, och det tar liv. Det hade kunnat tagit mitt liv. Vi får aldrig sluta kämpa för alla vars liv har slocknat på grund av mobbning.