Till alla mina lärare - Linn Andersson

Idag vaknade jag upp med ångest, jag ville inte resa mig upp ur sängen, jag ville inte till skolan och jag vill absolut inte ställa mig längst fram i klassrummet och ha redovisning i 30 minuter .

Det är många som säger till mig att jag har prestationsångest men jag vet inte riktigt om jag vill hålla med. De säger åt mig att sänka kraven, samtidigt som jag får höra att E inte är tillräckligt bra när det kan vara en seger för mig. Det blir svårt att hitta balansen vart jag sak lägga min nivå när E är för dåligt men jag får inte lägga ribban för högt. Samtidigt har jag även hört att jag inte ska nöja med E, fortsätta hela tiden och sträva mot högre för att tillslut få A.

Jag presterar alltid mitt bästa, så länge jag orkar i alla fall. Jag har ämnen där jag vet att jag får inte mer än E och det är okej, jag gjorde mitt bästa och E är endast en seger. Jag har ämnen där jag gör mitt yttersta för att få A då jag själv tycker att jag förtjänar och vill ha det. Jag har också ämnen där mitt betyg varierar väldigt mellan proven, det första fick jag E på och det andra fick jag B. Där är jag nöjd oavsett vad, E är en seger och B är en väldigt fin och glad överraskning som jag inte väntade mig.

Jag ska som sagt redovisa idag och jag mår skit över det, dels för att jag gillar inte att stå där framme och hela klassen stirrar men också för att jag vill A men känner på mig att jag kommer bli riktigt besviken.

Och till alla mina lärare, var som mina favoritlärare. De som får mig att bli glad och inte ha ångest efter jag gjort prov. De säger inte åt mig att först sänka ribban och sedan säga till alla i klassen att vi behöver steppa upp. Det går inte ihop i min hjärna, hur ska jag göra? Dessutom tycker jag det bara är dumt att pressa, det finns säkert de som behöver pressas men jag får panik av det. Jag vet att det inte är riktat emot mig men ångesten kryper ändå fram. Det är inte att säga att E är dåligt, det är ingen som vet ifall någon i min klass har slitit allt hen har för att få ett E.

Ni ska lära oss saker och det gör ni, men jag tycker även att ni kan lära er hur man gör för att inte strö salt i såren på någon som kämpar med skolan och med annat. Finns där och säg att hen gör ett bra jobb, men nämn inget om att de ska sänka eller höja ribban. De gör så gott de kan.