Tappat bort mig själv - Sofia Olsson

Tappat bort mig själv - Sofia Olsson

Jag minns knappt hur allt startade. Vart började det? Hur gick det till? När blev jag sjuk? På riktigt kommer jag faktiskt inte ihåg detaljerna, jag kan inte berätta att så här var det…eller kan jag kanske ha förträngt det? Jag gick i alla fall i åttan (tror jag) och minns att det var mycket självskadebeteenden i mitt umgänge. Flera mådde dåligt, men vem gjorde egentligen inte det, i denna ålder? Att vara tonåring och gå igenom kroppsliga förändringar, försöka passa in, hitta sig själv, försöka bli omtyckt av alla, få bra betyg och leva upp till alla krav som ställs är inte någon enkel match. Inte ens idag...

Jag har alltid haft en konstig känsla inom mig, ända sedan jag var liten, jag har haft svårt att Bla hänga med och förstå. Något jag kommer gå in närmare på i ett annat inlägg.

Träningen var den enda plats där jag kunde koppla bort verkligheten och hålla allt fokus där och då. Det blev en drog, det enda jag längtade till. Att fly bort, i svetten och till den höga musiken. Ingen kunde stoppa mig, det fanns inga krav​ där och inga tankar kunde nå mig. Kontrollbehovet blev allt större och större.

Tillslut hittade jag även maten som en flyktväg. Nu hade jag både träningen och maten att fokusera på. Jag orkade varken lägga energi på skola eller annat som behövde min uppmärksamhet.

Om jag bara hade kontrollen över mig själv så behövde jag inte tänka på någon eller något annat. Det var det enda som kändes viktigt då. Och här någonstans blev det totalt kaos! Jag förstod nog inte riktigt vad som höll på att hända, hur sjuk jag skulle bli, hur mycket detta skulle påverka mitt liv och min framtid. Men där och då var det försent…. det var inte jag som hade kontrollen längre. Det var ätstörningen.

Svaga minnen glider förbi att jag hade svårt att dricka för mycket vatten eller att jag knappt kunde tugga ett tuggummi. Det gav mig ångest! Allt jag stoppade i munnen gav ångest! Och att sitta som en hösäck gav mig panik, sträck på dig! Om du sträcker på dig hela tiden och håller dig rak så kanske jag blir lite smalare och lite tightare. Ingen annan än ätstörningen kunde få mitt fokus. Jag hade tappat bort mig själv.

-----
Vill du kontakta Sofia? Gör det på ● Instagram: @sofiaolsn & @jagkanbaravarajag 
● Facebook: @Sofia Olsson 
● Mail: [email protected]
-----

Har Ångestskolan hjälpt dig på något sätt och du vill hjälpa tillbaka? Då kan du Swisha valfri summa till 123 666 14 82 för att stödja arbetet och hålla sidan vid liv. Varje krona hjälper till!

Ta hand om dig
Eric 
Close

50% Avklarat

Sluta styras av dina negativa tankar med SNÄLL-modellen

Gå igenom de fem enkla stegen när du behöver komma loss från en negativ spiral och istället göra det som verkligen är viktigt för dig!