Se föreläsning

Skolstarten - Mathilda Gustavsson

*mathilda gustavsson panikångest sjukskrivning självmordstankar självskadebeteende utanförskap

De flesta som har sommarlov blir inte glada om någon nämner skolstarten men jag har nog aldrig varit mer rädd för den än vad jag är nu.

Gymnasiet jag går på har blivit som en center för min panikångest. Innan jag blev sjukskriven och senare inlagd kommer jag inte ihåg en enda skoldag jag klarade av utan panikångest- trots alla tabletter jag tog.

Mina klasskompisar höll koll på mig, vår vänskap hade förändrats, nu såg de mig som någon man behövde ta hand om och inte längre en av alla roliga kompisar. När jag säger att mina vänner höll koll på mig menar jag inte på det sättet som alla håller lite extra koll på sina nära och kära. Mina vänner letade konstant efter tecken på min nergång så som: nya ärr, tidiga tecken på en panikångestattack, ränder på kinderna efter tårar, tablettkartor och doften av alkohol.

Utanförskapen var ett faktum. Jag har alltid haft vänner men nu började många av mina vänner tröttna på att ”ta hand om mig” men tro mig- det enda jag ville ha va en vän som jag kunde skratta med för att slingra tankarna mot annat.

Andra året på gymnasiet va jag inte längre en bland mängden av de högpresterande naturvetenskapseleverna. När jag väl befann mig på lektionerna va jag konstant rädd för att antingen få en panikångestattack eller att bli exponerad och skämma ut mig själv. Och tro mig, mina tankar va inte på det de skulle va under lektionerna heller; istället för att tänka på kommande prov och festligheter under helgen som mina vänner konstant pratade om tänkte jag på hur skönt det skulle bli att få komma hem och skada mig för att slutligen ta mitt liv vilket jag senare försökte.

Tanken av att gå tillbaka till skolan där jag har haft panikångest som en del av min vardagliga rutin, knaprat tablett efter tablett på lektionerna, skakat framför spegeln inne på toaletten och bara längtat hem till min ensamhet är något jag fruktar och jag är konstant oroad för hur jag kommer att klara av sista året på gymnasiet.