Se föreläsning

Självförtroendet på topp - Linn Andersson

*linn andersson självförtroende

Att ha ett bra självförtroende handlar inte om att vara bäst på allt, hela tiden försöka bevisa saker för andra, vara störst bäst och vackrast.

Jag trodde att det handlade om det när jag i 7an bestämde mig för att ingen skulle få trycka ner mig längre, jag skulle säga ifrån och strunta i vad de gjorde. Det var väldigt bra gjort av mig, jag sket i vad dom sa om min längd och hur liten jag var och är. Men jag tänkte även att jag behövde vara bäst och snyggast. Jag tror att en del av min prestationsångest kommer därifrån.

 Att ha ett bra självförtroende handlar om att man har accepterat vem man är och vad man är duktig på, att det finns andra som är duktiga på annat och man behöver inte bevisa att man är lika bra som dom. Man är nöjd över att vara bra på sin sak. Det handlar om att man är bekväm med hur man vill se ut, man har smink för att man själv vill det eller inte har smink för att man vill ha det så. Man vet vad man är värd. Man bryr sig inte om vad andra tycker, så länge man själv är säker på hur man vill ha det i sitt liv, det spelar ingen roll vad någon annan tycker.

 Det är så svårt att ha ett bra självförtroende. Jag har väldigt bra självförtroende vissa dagar, dom dagarna skiter jag i vad alla tycker, bara ler och tar in vad dom tycker men bryr mig inte. Jag är nöjd med hur jag ser ut, oavsett uppklädd eller nerklädd, sminkad eller osminkad så är jag nöjd med mig själv. Men det finns dom dagarna då mitt självförtroende inte är på topp, det är ganska långt ner. Jag är inte alls nöjd med hur jag ser ut, det kvittar hur mycket jag än försöker rädda situationen med smink och fina kläder. Sminket blir fult och de fina kläderna sitter fult. En sådan dag kan vem som helst trycka på mina knappar och jag tar åt mig, hela tiden.

 Att få ett bra självförtroende kommer inte bara sådär som jag trodde, tyvärr är det inte så enkelt. Det kommer i små doser och ibland sviker det en.

För att börja någonstans och försöka få ett bättre självförtroende kan man:

  • Varje dag säga till sig själv att man är fin.

  • Sätta upp en post-it lapp vid en spegel man kollar sig i hemma varje dag med en text som ”du är fin” ”du gör ditt bästa” osv. ni vet Noora i Skam har en sån vid sin spegel.

  • Våga se ut hur man vill, oavsett det gäller kläder eller smink

  • Komma ihåg att samhällets ideal är bullshit och det finns inga regler för hur man ska se ut.

  • Våga förändra, det kommer inte vara lätt men det kommer vara värt det om man verkligen vill.

  • Le mer, det ger ett mer positivt liv.

  • Va snäll med lite attityd så att folk vet att man kan inte behandla en hur som helst.

  • Inte bry sig om vad andra tycker.

  • Det viktigaste av allt, var inte för hård emot dig själv. Ta ett steg i taget och ta det i din takt.