Sambons perspektiv på psykisk ohälsa - Malin Olsson

Jag har tänkt börja med lite utav en följetång här på bloggen. Jag vill gärna dela med mig utav en annan synvinkel av psykisk ohälsa, jag vill visa de anhörigas perspektiv. Det är lätt för mig att sitta här och skriva om hur det är att vara mitt uppe i alla ångest, ADHD och bära en ryggsäck med självskadebeteenden. Komma med mina erfarenheter, dela med mig utav mitt liv till er. Men hur har det egentligen varit för alla de fantastiska människor jag haft med mig under min resa. En del har kommit in i mitt liv under resans gång, en del har varit med sen första början. Hoppas ni kommer gilla denna lilla serie, själv står jag inför en stor utmaning. Det kommer nog bli många blandade känslor när jag läser personernas svar.

Den första jag bad svara på mina frågor var min sambo. Tack världens bästa du, jag älskar dig.

- Hur känner du Malin?

Vi har varit sambos i 8 år, så väldigt väl. Jag ser direkt när det börjar dra åt ett visst håll.

- Hur upplevde du Malin innan hon fick hjälp med sin psykiska ohälsa?

Fullt fungerande. Hon maskerade det så otroligt bra att jag inte hade en aning om hennes svårigheter. Efter att vi fick vår äldsta dotter började jag se lite tendenser till ADHD, men hon fortsatte att dölja och maskera det väldigt bra. Efter vårt andra barn såg jag hur Malin inte orkade med att dölja svårigheterna längre. Det blev tuffare var dag som gick för henne att både ta hand om sig själv, barnen (hon var mammaledig) och hålla god min till mig, samtidigt som hon försökte maskera. Vi blev osams många gånger tills hon tala om att hon vill bli utredd. Först då förstod jag att hon är en väldigt duktig ”skådespelare” och att hon faktiskt dolt sina svårigheter. (Även om jag är utbildad personlig assistent och sett tendenserna, så såg jag inte. Eller jag kanske inte ville se?)

När Malin väl sa att hon ville bli utredd och slutligen hamna på väntelistan, släppte hon greppet totalt. Hon liksom slappna av och ingenting fungerade. Hennes liv stannade på något konstigt sätt, samtidigt som hon fick vardagen att gå någorlunda ihop. Beundransvärt stark är hon!

- Hur upplever du situationen nu?

Hon är mycket lugnare nu efter att hon kommit rätt med medicinerna. Svårigheterna finns ju fortfarande och man får vara den där tjatande och irriterande sambon lite då och då, men det är ju mycket mer hanterbart nu än förut. Vi vet ju också nu hur vi ska ”tackla” vissa situationer och vi har hittat strategier och rutiner som funkar för oss, men vi har en lång bit kvar innan vi kommit rätt.

- Hur har du upplevt hennes mörkare stunder?

Malin visar väldigt tydligt när något är galet, men säger det inte alltid. När hon kommer i de mörkare stunderna säger hon det och går undan en stund tills hon mår lite bättre. Hon vet alltid vart jag finns, så det är bara att hojta till så hjälper jag henne så gott jag kan.
Det är ju inte de mörkare stunderna som är jobbigast för mig som sambo. Då är det bara att visa att man finns där och ge stöttning. Det jobbigaste är att hitta rätt med rutiner och strategier för att få vår gemensamma vardag att gå ihop. Det har blivit så att jag tagit på mig den delen för att underlätta för Malin. Hon är givetvis med och ger sina synpunkter och tankar, men jag försöker komma med idéerna.

- Hur är det att leva med en person med psykisk ohälsa enligt dig?

Det har varit väldigt jobbigt, men blivit mycket lättare efter att Malin fått hjälp. Det är både jobbigt, roligt och intressant.

- Vilka styrkor/svagheter skulle du säga att Malin har genom sin psykiska ohälsa?

Styrkor: Kreativ, driven, vill nästan alltid framåt och det ska hända något nästan jämt.

Svagheter: Kan bli ”paralyserad” när det blir för mycket intryck eller när det blir långtråkigt, blir fort irriterad (men det går över lika fort) och svårt att hålla fokus.

- Vad visste du om ADHD innan Malin fick diagnosen?

En hel del. Jobbar med personer som har diagnosen dagligen.

- Vad visste du om ångest?

Hade själv svår ångest för ett antal år sedan. Då var det Malin som fanns där för mig.

- Vad visste du om självskadebeteende?

Inte mycket innan jag träffade Malin och hon berättade om sina ätstörningar som hon haft.

- Har du något du skulle vilja tillägga?

Malin är en av de starkaste personerna jag vet. Hon är en jättebra mamma, en bra förebild och en otroligt fin människa. Jag har lärt mig otroligt mycket av henne och hon lär mig fortfarande.

Älskar dig!!