Saker vi alla får höra men har svårt att lyssna på - Simone Lagerqvist
Hej! Föreläsningarna i Södertälje, Stockholm & Visby har flyttats till hösten. Se din mail för mer info! Ta hand om dig! /Eric

Saker vi alla får höra men har svårt att lyssna på - Simone Lagerqvist

Vi får alla höra alla möjliga talesätt och klyschor genom livets gång. Vissa saker kan vi relatera till och förstå medan andra kan vara provocerande och irritabla att höra. Man tänker inte alltid själv på vad man säger, även jag kan slänga ur mig dessa klyschor, men jag försöker samtidigt förklara mig. Alla gör vi självklart vår egna tolkning på det vi hör och tillämpar/avfärdar det som sägas.


”Det kommer bli bättre!”

Ja, jag kan långt inne i mig förstå att det kan bli bättre men det hjälper mig inte här och nu. Jag kan inte tänka framåt, jag försöker mig bara att ta mig igenom varje dag för sig.

Jag kan använda mig av detta ofta för jag vet att det kan bli bättre än de mörkret man befinner sig i, men jag kan aldrig lova att det blir bra. Det blir lättare men det kan komma dagar då det fortfarande är svårt. Men då handlar det om att minnas de lite lättare dagarna och låta ge det tid. Man har klarat det innan och man kommer med största sannolikt klara det igen.


”Försök att bara andas!”

Jag andas för fullt, det är de enda jag gör. Men problemet är att varje andetag gör ont. Jag får kippa efter andan och det känns som om kroppen rasar samman i varje andetag.

Andas är något vitalt, vi gör det oftast utan att tänka på det. Luften i våra lungor är en stor del av de vi behöver för att leva. Men det gör ont ibland, andetagen blir tunga men dom kommer inte sprängas eller sluta fungera. Men allt man kan behöva är en lugn person bredvid sig som kanske håller om en och finns där tills andetagen blir lättare, tills man kan få fram ord och försöka förklara.


”Skärp dig, du har inget att vara ledsen eller ha ångest för!”

Ångesten är inte alltid relevant och det är inte alltid att man förstår den själv. Men att be någon som vågar visa/berätta om sina känslor att skärpa sig är som att sparka på den som ligger. Du som mottagare har fått ett förtroende av personen som vågar visa/berätta om detta, vårda det väl. Och hade ångesten och ledsamheten vart lätt att både förstå och handskas med hade personen i fråga kanske aldrig berättar för dig. Acceptera att ångesten kan komma och gå som den vill, man kan inte styra över den.


”Sluta älta allt som varit!”

Nej jag kan inte sluta ”älta” mitt förflutna. Hade det varit lätt att släppa taget om det hade jag gjort det i samma stund som det hände. Men jag kan inte, det är en del av mig oavsett om jag vill eller inte. Och jag kan av en doft slängas tillbaka i tiden och återuppleva trauma, känna en känsla jag kände då eller ännu en gång börja bearbeta allt.

Hade vi bara lagt allt bakom oss och aldrig mer behövt prata, återuppleva eller tänka på det igen så hade vi kanske levt i ett perfekt samhälle med ett perfekt liv. Men vi är inte robotar, vi är kännande varelser. Det andra oftast ser som ältande är många gånger bearbetning.


”Hur kan du vara sjuk, du ser frisk ut?!”

Allting syns inte utanpå förstår du väl?! Det syns inte utanpå att du har magkatarr men det är en mer verklig sjukdom än min bipoläritet. Det är mer okej att du är sjukskriven från jobbet för att du har ont i magen men att jag har hamnat i en depression och inte ens tar mig upp ur sängen?!

Nej allting syns inte utanpå men oavsett är allt lika viktigt. Alla sjukdomar är lika värda oavsett om det syns eller inte. Varför måste allt vara så konkret och synligt för att omvärlden ska förstå?


Har du mötts av någon klyscha eller liknande som har känts bra eller dålig?

Sluta begränsa dig själv - var med på LIVE-kursen 'VÅGA LEVA'

Häng med varje dag 4-10 maj kl 19.00 för att lära dig mer om hur ACT-metoden kan hjälpa dig med din ångest

Close

50% Avklarat

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.