Se föreläsning

Rutiner och rastlöshet - Sofia Olsson

*sofia olsson känslor oro prestationsångest

Många tröttnar lätt... på samma. Inte jag. För att jag ska kunna slappna av och må bra behöver jag känna en trygghet. Oftast i form av rutiner. . Helst av allt skulle jag vilja ha allt planerat, i minsta detalj! Om jag fick bestämma skulle jag vilja veta exakt vad som kommer att hända och ske. Jag mår bra av, eller rättare sagt mår bättre av att veta vad som skall hända och det gör att jag kan slappna av en aning.

Oftast när oväntade saker händer eller om planerade planer spricker så kryper oron och paniken in i kroppen, kontrollbehovet är enormt! Kanske går det att likna känslan med ångest? Det är svårt att sätta ord på vad som händer i kroppen eller hur det känns. Jag blir orolig, nervös, känner mig liten/osäker, blir stressad och till och med arg.

Jag åker mer än gärna till ställen jag tidigare varit på, då vet jag hur det ser ut, man vet vad man får och jag känner igen platsen. För mig blir det då en mer behagligare känsla i kroppen. Hellre åka till en tryggare plats än att testa något nytt och därmed veta att ångesten kommer att komma krypandes och den sociala fobin kommer att ta fart.

Men hur kommer det sig då att jag kan vara den mest rastlösa människa på denna jord? Jag beskriver att jag mår bra av ekorre hjulet.. samma saker om och om igen, men det kan lika väl vända snabbt och jag tröttnar på vissa saker. Kanske inte på platser att återvända till men tex möblering .. har saker och ting stått på samma plats för länge så tröttnar jag, då kommer samma känsla i kroppen, oro. Jag måste flytta på saker, möblera om eller till och med köpa nytt. Jag får panik! Varför skapar dessa små fjantiga saker så extrema känslor?

Från rastlöshet till vila.. Något jag faktiskt kan älska, att få ta det lugnt, vila eller bara gå o plocka hemma MEN det ska helst vara inplanerat. Det ska liksom ingå i planen, man kan säga att jag har som ett schema i mitt huvud. Det finns alltid en planering, först gör jag det, sen det och i morgon det. Planering & rutiner.. Om jag blir rastlös och inte hittar på någonting att göra, eller ofta när jag inte orkar ta tag i nått så känns det för mig som att gå in i en depression... att ”rycka upp sig” finns inte på världskartan just då.

Mitt humör är inte att leka med... även här, nån slags oro i kroppen som smyger sig på. Irritationen stiger och jag orkar inte ta tag i nått.. Med en utmattning i bagaget behöver jag vila & återhämtning men det är inte lätt alla gånger, när denna rastlöshet tar över som inte riktigt går att kontrollera. Det är inte heller lätt alla gånger när allt ska gå så fort som möjligt, allt jag gör ska gå i rasande fart. Jag har väldigt svårt o ta det lugnt. Ska jag promenera någonstans går jag i racerfart, ska jag diska är det vatten överallt som sprutar åt alla håll och kanter, ska jag städa kan jag nästan dammsuga och damma på samma gång.

Varför har jag så bråttom?! Varför ska det gå så fort? jag får liksom inte ner tempot. Jag kan inte, det är så mycket tankar och planer som planeras inne i Hjärnkontoret hela dagarna och det känns som att det aldrig någonsin blir riktigt lugnt. När jag väl lägger huvudet på kudden för natten så rullar dagens händelser förbi och påminner mig om vad som hänt under dagen och genast påbörjas planeringen för morgondagen. När jag väl lyckas somna så är det nog tyst och lugnt ändå, tror jag. Zzzz.. och nästa dag är jag igång igen.

-----
Vill du kontakta Sofia? Gör det på 
● Instagram: @sofiaolsn & @jagkanbaravarajag 
● Facebook: @Sofia Olsson 
-----
 
Har Ångestskolan hjälpt dig på något sätt och du vill hjälpa tillbaka? Då kan du Swisha valfri summa till 123 666 14 82 för att stödja arbetet och hålla sidan vid liv. Varje krona hjälper oss att fortsätta vara annonsfria!
 
Vår nya webbkurs finns nu tillgänglig att testa gratis på: https://www.angestskolan.se/p/webbkurs-social-angest
 
Ta hand om dig
Eric