Rapport från ett svart hål - Simone Lagerqvist

Rapport från ett svart hål - Simone Lagerqvist

Vi har nog alla någon gång känt att vi hamnat i ett mörk svart hål där vi inte vetat hur vi ska ta oss ur eller ens orka kämpa mot ljuset längre fram. Ett mörker som fullständigt äter upp en från insidan och ut. Iskallt, nästintill oändligt kan man tro. Men det stämmer aldrig, för hur hopplöst de än känns så finns det ett litet ljus och det gäller att försöka klamra sig fast vid det oavsett hur svårt det kan kännas. Även om det så är en liten liten ljusglimt som synes, ta sikte mot den.

I det svarta hålet känns det som om att ångesten ska äta upp en, den kommer ta död på en. Det är svårt att vara rationell i detta skede, även om man vet att ångesten inte dödar en. Men den är svår, den finns där som en stor lerig klump, något som stampat in med leriga stövlar i hjärtat helt ovälkommen. Och hur jobbig och eländig den där ångesten känns, landa i den. Låt den ta plats för ett litet tag för att den sedan kan tralla vidare och du får en andpaus. Går det inte, ge ångesten ord. Skriv ner om ångesten, kanske går det att identifiera känslorna bakom (jag tror att ångesten är en klump av känslor och att det då blir svårt att förstå. Kan man tror jag ångesten kan lätta om man kan hitta en känsla bakom den. Ångesten blir lättare att acceptera och förstå, iaf för mig). Lyssna på musik, jag tror att vi alla har någon “gråtlåt” som vi brukar lyssna på i svåra stunder. Men också att det finns musik som kan hjälpa dig identifiera känslan. Eller kanske musik som kan ändra din sinnesstämning till det bättre och du kan känna dig lite bättre till mods. Det är för mig ett stort hjälpmedel, musik. Den kan sätta ord på mina känslor som inget annat kan, den kan få mig att sjunga högt samtidigt som den kan få mig att fulgråta. Musik är i många fall en räddning för mig.

Nu babblade jag på för mycket om musik när det sista jag ville komma fram till var följande, fake it until you make it. Det låter kanske banalt och väldigt dumt men jag tror att det ligger en viss sanning i det hela. Såhär tänker jag kring uttrycket, ångest/depression/utmattning/vad det än kan vara syns inte utanpå så varför inte ibland spela på det? Jag menar, vad är det värsta som kan hända? Du försöker stoppa undan ångesten en stund, du kanske till och med kan skratta lite med ditt umgänge. Du kanske till och med får en kort stund där ett bättre mående får mer plats än ångesten.

Kort och gott finns det saker som kan göra det där mörka hålet lite mer hanterbart. Det jag har nämnt ovan är bara några av miljader olika tips man kan använda sig utav för att orka lite mer. Hitta de små guldkornen i din vardag, håll fast vid dom när ångesten kryper fram. Vi vet alla att det kommer kännas lättare även om vägen dit är lång.

Tänkte bjuda er på mitt stora guldkorn i livet, min hund Frank! Och glöm aldrig att det är okej om det enda du orkar göra idag är att andas <3

Vad tyckte du om inlägget? 

Kommentera, dela med dina vänner och gilla oss på Facebook 

 
 
 
 

-

 
Close

50% Avklarat

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.