Se föreläsning

Räknas din panik mer? - Fanny Vinsavaara

*fanny vinsavaara fobi panikångest

Alla har upplevt rädsla någon gång. Ni vet när kompisen hoppar fram bakom ett hörn och skrämmer slag på dig. Eller när du sitter i ett helt tyst rum och någon nyser så du håller på att flyga ur stolen. Vi alla vet hur det känns. Som tur är så går den rädslan över på ett par sekunder. Trots att vi bara hinner bli rädda i ett par sekunder så reagerar kroppen på ett otroligt vis. Pulsen stiger till 100 och kroppen blir stel och redo för flykt. Vi kan inte undvika att bli skrämda men vi kan undvika saker som skrämmer oss. Och det krävs egentligen väldigt lite för att vi ska börja undvika saker på grund av rädsla. Om du en gång har fastnat i en hiss väljer du kanske trapporna istället eller om du har blivit getingstucken är du definitivt mer vaksam när du hör dom surra förbi.

Att leva med en rädsla som förhindrar dig i vardagen är jobbigare än vad man kan tro. Speciellt när du är väl medveten om att rädslan är onormalt överdriven. Även om rädslan är befogad eller inte så undviker man den till varje pris. Om man konfronteras med rädslan drabbas man av panik. Alla som har upplevt panik någon gång vet hur det känns, man är övertygad om att man håller på att dö. Plötsligt sätter sig hjärta i halsen på dig och slår så hårt att du inte får luft, du svettas floder och varningsklockorna i huvudet tjuter. Känslan är inte farlig, du kommer inte dö. Men har man väl upplevt den vill man aldrig uppleva den igen. Varför ska man utsätta sig för en enligt sig själv nära döden upplevelse?

Panikattacker är något folk tar väldigt lätt på. Dom som inte har upplevt det själva vill säga. Som med allt annat är det svårt att förstå någonting om man inte upplever det själv. Men just panikattacker uppfattar jag det väldigt svårt att få folk att förstå, nästan omöjligt. En fobi känns mer befogad att ha än panikattacker. Som att det är okej att vara rädd för saker även om dom är riktigt barnsliga och saknar grund men panikattacker är fejkade och en överreaktion bara. När man sen alltid får höra att panikattacker inte är farliga heller så blir det som bränsle på brasan för kritikerna.

Frågan är då, om du som är kritisk till panikattacker hamnar i en situation där du blir rädd, du blir inlåst i en kokvarm bil och det finns ingen som kan hjälpa dig ut. Om du drabbas av panik där inne i bilen, vilket jag tror att dom flesta skulle göra, skulle din panikkänsla vara mer äkta för att det är en nödsituation? Räknas din panik mer för att du inte drabbas av panikattacker utan bara av panik i just den situationen? Jag bara undrar.