Se föreläsning

Rädslan för att stå på scenen - Eric Bergström

*eric bergström rädsla social ångest

Precis som för många andra var att hålla föredrag framför klassen bland det värsta för mig i skolan.

Det var sömnlösa nätter långt i förväg och katastroftankar om vad som skulle ske när det var min tur. 

Ingen pratade om att väldigt många är rädda för detta och jag trodde därför att jag var helt ensam i världen med den här känslan. 

Tankarna kring hur det skulle gå blockerade mig från att göra bra förberedelser, vilket i sin tur bara skapade mer stress. 

 

Jag kommer ihåg en gång i gymnasiet när jag skulle prata om tyfoner inför klassen och hade som räddning i sista sekund skrivit ut en sida från Wikipedia med en sammanfattning om dessa tropiska cykloner. Tanken var aldrig att läsa rakt av, men i stunden var det det enda jag kunde göra för att den jobbiga känslan i kroppen hade så hårt grepp om mig. 

Vad jag inte tänkte på var att jag även fått med relaterade fakta om tyfoner på pappret. Det innebar att när faktan som var relevant var slut fortsatte jag läsa om ett band som hette "The Typhoons" utan att märka att jag helt hade bytt ämne. 

När jag väl kommer på vad som händer några rader in lyfter jag sakta blicken från pappret och ser på mina gruppkamrater som hade föredraget ihop med mig. Deras ansikten var helt röda och sedan bröt skrattet från hela klassen ut...

Känslan som gick inom mig kan bara beskrivas som den där kniven som sticker rakt in i bröstet när alla har fått se din stora hemlighet. Det skulle bli många timmar av överanalysering av den här situationen i efterhand och vad varje person måste tycka om mig nu. För att inte prata om läraren! (Ouch.)

I många år framöver fortsatte mina tankar om att det är farligt att stå framför vuxna människor (barn gick bra) och varje gång jag tvingades att göra det fick jag kraftiga ångestreaktioner som ofta resulterade i undvikanden. Vändningen kom när jag började träna på att utsätta mig för det regelbundet med små steg...

 

Idag lever jag lite märkligt nog på att stå på scenen och berätta om dessa pinsamma minnen från mitt liv. Allt för att lätta mitt eget hjärta lite och hjälpa andra att förstå att de inte är ensamma med den där sociala ångesten som väcks till liv då och då.

Jag har med mycket träning lyckats tolka om känslan i kroppen till något positivt som jag vill känna. Det är inte längre dåligt när jag börjar skaka i kroppen inför en föreläsning, det är nödvändigt för att jag ska utvecklas och göra ett bra jobb! Då kan jag rida på vågen av energi istället för att bli dränkt av den.

Under de kommande dagarna tänkte jag ta upp några situationer i mitt liv som jag kommer ihåg extra mycket och som jag vill visa att alla känner av ibland. Jag kommer berätta om hur jag hanterat dem förr och hur jag gör idag för att leva ett friare liv där jag inte begränsar mig själv på samma sätt.

Om du vill lära dig några av mina bästa tips som jag använder innan jag går upp på scenen idag är det här för dig: https://www.angestskolan.se/p/5-satt-radsla-till-mod

Om du vill lära dig mer om social ångest i allmänhet kan du kolla in min kanal på YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCPBCKIDYRcbA4tb441aQzVA

Vi hörs imorgon igen
Eric