Se föreläsning

Räddas genom rädsla - Achillea Dahl

*achillea dahl acceptans rädsla

Är du rädd?

Tvekar du i dina andetag? Tvivlar du i dina rörelser? Har du en inneboende förvirring som är där och ifrågasätter din förmåga, kapacitet, motivation. Förlamar den dig om dagarna och håller dig vaken om nätterna. Kan du se den? Höra den? Känna den? Förnimma den i dialoger och uppfatta den i periferin. Kanske vandrar ni hand i hand, kanske kastar den sig över dig en lugn torsdagskväll, kanske har den tagit ett järngrepp om dina fötter och tvingar dig att släpa den vart du än ska. Alldeles för närgången med noll insikt i den paralysering dess närvaro innebär, utan någon som helst hänsyn till det liv som ständig kommer i andra hand för att du måste förhålla dig till ett betongblock som aldrig velat dig något gott.

Är du rädd?

För jag är rädd. Jag är så jäkla rädd. Rädslan är med mig i allt jag gör och inte gör. Nästan som ett eko till mina handlingar och mina val. Ibland befogat men oftast helt taget ur intet och bara överdimensionerade tvivel som bryter ner mig istället för att låta mig utvecklas till den individ jag faktiskt är. Full potential. Den har blivit en del av min vardag och styr mina beslut. Ibland är jag mer rädsla än jag är människa, vilket gör mig ännu mera rädd, vilket gör den ännu starkare och den nedåtgående spiralen till mitt eget förfall blir ett faktum.

Det var först när jag fann mig själv inträngd i ett hörn letandes efter en trygg plats på ett tomt, ofarligt parkettgolv som insikten slog ner. Det monstret som tagit sig formen som min ledsagare hade lurat mig. För rädslan har sagt till mig att den ska skydda mig, ta hand om mig, hålla mig säker om jag bara följer alla dens regler och gör allt den begär av mig. Och jag har trott på det. Vilket tar mig tillbaka till en mörk plats i ett ensamt hörn där det enda jag skyddas ifrån är att kunna leva. 

Rädslan är där för att berätta att det finns något att förlora. Den hotar med att livet står på spel och att undergången är nära (dramatiskt värre!). Den glömmer dock att i samma tillfälle som den erkänner att det finns något att förlora så finns det något att vinna. Och jag har hatat den, bråkat med den, stått och skrikit att den kan dra åt helvete och aldrig återvända. Vilket har bidragit till att den bara bitit sig fast ännu hårdare och påkallat uppmärksamhet ännu mera frenetiskt. Borrat ner sina klor i min hud och tagit ett stadigt grepp om min framtid och vägrat släppa taget.

Så jag släppte istället.

Jag släppte taget om de farhågorna som alla var baserade på misslyckanden som inte ägt rum. På oro som inte var befogad. På skräck som inte var verklighetsförankrad. Och att släppa taget betydde inte att rädslan försvann, den finns kvar, för det handlade aldrig om att få den att försvinna utan att förstå varför den kommit och sedan ändå agera i en riktning som var värdeskapande för mig. Den fick finnas kvar, men den skulle inte längre få styra mitt liv.

Var rädd. Var livrädd och skräckslagen. Det är okej. Det värsta som kan hända när du tillkännager dens existens är att den uppenbarar sig i sin renaste form och du kan möta den. För om du hela tiden trycker bort den, förnekar den eller tar till knep för att förgöra den så kommer den växa sig större. Klä sig i förvirrande handlingar och ta till drastiska metoder för att få ta ännu mera plats. Den närs av förnekandet och den växer i förträningens miljö. Rädslan har aldrig varit så närvarande som när jag erkände den, men den har heller aldrig varit så frånvarande. Så var rädd. Rädda dig själv genom att vara rädd. Men var också modig. Låt rädslan få hävda sig och påpeka alla dina svagheter. Låt den få skrika sig hes om alla de faror som kommer drabba dig, om de hemskheter som väntar, om de nederlag som ligger i din väg. Lyssna på allt och och bemöt den sedan med att göra tvärtemot vad den säger åt dig att göra.

Rädslan är närvarande. Men modet också.

Och det är starkare.

Var rädd.

Men våga ändå.