Psykisk ohälsa ur bästa vännens perspektiv - Malin Olsson

Här kommer inlägg nummer två i min följetång om hur det är att leva på andra sidan utav någons psykiska ohälsa. Denna gång har jag bett en utav mina allra närmaste vänner att få svara på mina frågor. Som ni kommer kunna läsa i texten så har den här personen varit med sen barnsben, hon har alltså varit med ändå sen start helt enkelt. Hon är den person som alltid varit med, i alla lägen, hon har sett allt. Alla mina sidor, alla mina tillstånd och alla mina fall. Hon har helt enkelt varit en utav de viktigaste personerna i mitt liv och det vill jag tacka henne för. Hon är min syster från en annan mamma och pappa helt enkelt.

När läste igenom hennes svar så blev jag otroligt rörd och stolt, stolt för att jag har en så otroligt fin vän och rörd för allt det fina hon skrivit om mig. Att trots allt som hänt med mig så har hon varit där. Det var hon som drog i nödbromsen när det kom till mitt drickande och det var hon som ledde in mig på rätt spår igen. Den dagen glömmer jag aldrig.

Vi har växt upp tillsammans, vi har gått igenom allt ihop. Så tack för att du alltid funnits där och fortfarande gör. Du är bäst!

Hur känner du Malin?

Jag känner Malin sen barndomen, så cirka 25 år nu.

Om du kände Malin som barn, hur upplevde du henne då?

Det är det svåraste att svara på. Man slutar aldrig att uppleva Malin, det händer alltid något runt henne. Men hon har alltid varit orädd, rolig, äventyrlig och nyfiken. Det har alltid funnits funderingar och frågor från hennes sida. Det skulle alltid undersökas, minns så väl när man hängde med hem från skolan och hon berätta att inte fanns några hela bläckpennor kvar eftersom hon plockat isär dom för att se hur dom funka, eller att hennes nattlampa som råka vara en lavalampa som nu av händelse var trasig eftersom hon nyfiket skakat den hårt för att se vad som hände. Eller när hon sent på kvällarna kan skicka sms och fråga om hur dom mest världsligt ting hänger ihop. Så där har Malin har alltid varit Malin.

Hur upplevde du Malin innan hon fick hjälp med sin psykiska ohälsa?

När saker var för jobbigt så släppte hon allt och drog sig undan eller fick ett mindre eller stort utbrott. Hennes gräns kom som en knapptryckning och hon orka helt enkelt inte stå emot känslostormen. Den gränsen kunde vara olika för varje dag, ena dagen kanske den var vid att marängen inte fick rätt konsistens till att vårdcentralen efter 15 samtalet fortfarande inte lyssnat på hennes vädjan om hjälp.

Hur upplever du situationen nu?

Gränsen är fortfarande på olika knapptryckningar och hon har fortfarande dåliga dagar som alla andra. Men skillnaden nu är att hon vet att man FÅR missa sina gränser.

Hur har du upplevt hennes mörkare stunder?

Malin blir alltid tyst när något blir tufft. Då får man lyssna på henne ändå. Lyssna till hennes kroppsspråk och till hennes handlingar. Något i alla fall jag fått lära mig av Malin i sådana stunder är att hon visar mig när något är fel hellre än att säga det rakt ut. Vi har haft många samtal där inte ett ord har sagts men man vet ändå exakt vart man har varann och vad som behövs. Ett skratt eller en stunds tystnad vill jag tro ändå har hjälpt. Ett andrum helt enkelt. Men Malin har alltid varit stark även när hon varit i det mörkaste, hon har slagits med hela sin kropp för att ta sig upp. För det är ju i det mörkaste man alltid är modigaste och starkast.

Hur är det att leva med en person med psykisk ohälsa enligt dig?

Man måste vara uppmärksam. Både på sig själv och på den som mår dåligt. Att ha tydliga gränser och veta att man inte kan peta i den andres problem om man inte vet vad man gör.

Vilka styrkor/svagheter skulle du säga att Malin har genom sin psykiska ohälsa?

Listan över hennes styrkor kan göras oändligt lång, samma gäller hennes svagheter. Men jag tror att det är gränsen mellan en styrka och när det blir till en svaghet som det skiljer sig för en person med psykisk ohälsa mot andra. Att det är när den gränsen suddas ut är då man blir skör, Inget är längre svart eller vitt.

Vad visste du om ADHD innan Malin fick diagnosen?

Att det gör dig kreativ, rastlös eller både och. Fast starkare känslostormar i ett snabbare tempo.

Vad visste du om ångest?

Nu skriver jag utifrån egen erfarenheter, det äter upp dig inifrån och är den mest meningslösa känslan och att det bästa sättet att häva den är att möta det som triggar en.

Vad visste du om självskadebeteende?

Att det är ett resultat i att försöka hantera sina känslor med fysisk smärta.

Har du något du skulle vilja tillägga?

Att det alltid kommer bli bra.