Se föreläsning

Perfekt - Fanny Vinsavaara

*fanny vinsavaara självförtroende självkänsla

Jag kommer aldrig att bli lika bra som andra är. Jag kommer aldrig känna att jag passar in och jag kommer aldrig att vara tillräcklig. Det låter som en självklarhet kanske för vem avgör egentligen vem som är bäst? Och alla har nog upplevt känslan av att inte passa in eller känna sig tillräckligt duglig. Så om det här är så vanligt, varför är det då ett så stort problem? Alla vet att man inte kan vara perfekt men ändå krävs det av dig att du är just det. Perfekt. Det är nu psykisk ohälsa absolut inte får inkräkta på ditt liv. Så vad ska du göra när du gång på gång misslyckas med att vara perfekt? När du flera gånger om blir bekräftad att du aldrig kommer fungera som en fullbordad människa bör fungera, hur ska du bära dig åt?

Att få din omgivning att förstå när du inte ens kan ut och in på dig själv är inte det lättaste. Alla känslor som snurrar och intryck du inte begriper, och saker du borde göra men inte kan komma igång med och livet. Leva det lyckliga livet med familj, vänner och fritidsaktiviteter, sköta ditt jobb oklanderligt, utbilda dig till något fint och sen bli kär. Att kunna lita på andra människor. Hur ska du kunna göra det när du inte tror på dig själv? Hur ska man kunna leva när man bara är ett stort fel kantad av besvikelsen att aldrig bli perfekt. Vägen är inte lätt och det blir inte lättare med tiden. Men det finns en del saker du kan göra för dig själv. För din skull, inte för andras.

Lura dig själv! Som den korrekta asperger person jag är kan jag förstå att det låter galet och kanske falskt att lura sig själv. Det är det inte. Det som är galet och falskt är andras tankar och åsikter om dig. Om du bestämmer att du är smart och vacker då är du det. Om du bestämmer att du är bra på att skriva noveller så är du det. Om du bestämmer att du är bäst så är du det. Din sanning är aldrig någon annans. Att du kan utveckla dig och bli en kunnigare och kanske skickligare skribent hindrar dig inte från att tycka själv att du är bäst. Om du har lyckats med att lura dig själv i så många år att du är ful och sämst så kan du lura dig själv att det inte är så. Och varför ska du då lura dig själv? För att om man tror på en sak tillräckligt mycket så blir det tillslut sant. Tänk dig ett rykte, först viskas det lite om det och tillslut så är det inte längre ett rykte utan sanningen.

Träffa fler personer med samma problematik som du! Jag har alltid trivts som bäst med personer som också har asperger eller andra ångestsjukdomar just för att jag känner mig normal med dom. Känslan att känna sig normal för stunden stärker dig att alltid känna dig normal. Vad som är normal för någon annan är oviktigt. Om du bestämmer dig för att asperger är det normalaste i världen så är det alla utan asperger som är konstiga. Flera fördelar med att umgås med likasinnade är att ni kan tillsammans skratta åt era “egenheter”. Tänk att du har fått höra hela livet att det är svårt att förstå sig på dig för att du tänker så konstigt, så kommer det någon som läser dina tankar och upplever samma känslor och förvirring som du själv gör. Det är ett lyckorus. Och glöm aldrig, det är inte dig det är fel på, det är världen som är galen och fel.