Se föreläsning

Panikångestens inre - Malin Hansson

*malin hansson panikångest

Vad är egentligen panikångest, är det något vem som helst kan ha eller är det ett ord man kan använda bara för man fått ”panik” av en händelse?

Mitt mål med detta inlägg är att ni som läser ska få en blick in i panikångestens inre.

Panikångest är ett ord som många idag använder när det får en känsla av panik i en situation, en situation som egentligen inte är så panikslagen men använder ordet för att sätta ord på sin känsla. Men att sätta det ordet på den ”lilla” situation är inte rätt. Att ha panikångest är större än så.

Panikångest eller paniksyndrom som det även kallas är en diagnos som bildar ångest och rädsla för att få en ny panikattack. Rädslan och ångesten är så stor så den styr och begränsar ens liv.

Vad är då en panikattack?
Jo, det är en stark ångest som kan komma närsomhelst, den är intensiv och den känns väldigt tydligt i kroppen.

Mina panikattacker har varit hyfsat lika varandra trots de varit olika starka.
En attack brukar för mig oftast starta med att jag känner att andningen blir mer ytlig, jag får stickningar i händer och tänder. Får även känslan av en klump i halsen och får en stor tyngd över bröstet. Nästa steg är att hjärtat börjar slå ovanligt snabbt och även ibland hårt, andningen är även värre och jag hyperventilerar. När detta stadiet kommer är det också då paniken börjar slå till och gråten kommer trots man inte vill då andningen blir ännu mer intensiv då.

Har jag en attack som är stark bli jag oftast yr, skakar och känner mig inlåst i min egen kropp. Har vid flera tillfällen hört den som försökt hjälpa mig men är fast och kan varken svara eller visa något annat typ av svar. Under en attack är det även vanligt att jag börjar hosta och nästan klöks då andningen är så pass ytlig och snabb.
En attack kan hålla på allt från några minuter upp mot en timme. En panikattack kan även variera i styrka och det kan ibland kännas som att min ångest blir starkare och starkare. Men efter en stund slutar ångesten öka och den lägger sig efter ett tag.

Förutom det fysiska så börjar även tankarna snurra om rädslan att tappa kontrollen, svimma och i värsta fall dö. Detta bidrar såklart till att paniken ökar.

Att ha en attack är väldigt jobbigt, både fysiskt och psykiskt. Dagen efter en attack brukar jag beskriva som att jag är helt tom i huvudet och jag känner mig som jag haft en galen festnatt dagen innan. Huvudvärken är enorm, kroppen känns som spagetti och psykisk är jag helt väck.

Panikångesten märks även tydligt hos en när man börjar undvika situationer som kan vara jobbiga och som kan vara svåra att ta sig ur om man får en panikattack.
När jag mådde som sämst undvek jag mycket, som bland annat Uteställen, konserter, stora varuhus, fester och Ikea. Det blev liksom alldeles för laddat för att jag skulle orka då jag fick ångest och en rädsla av att bara tänka på att vara på dessa ställen.

Som tur är har mina attacker börjat komma mer och mer sällan. Detta beror i största drag för jag lärt mig att kunna hantera de flesta attackerna och att märka signalerna när en är påväg så jag kan bromsa innan den går över gränsen. Detta har jag lärt mig genom att bland annat genom KBT men även för jag kämpat med mig själv och accepterat min panikångest.

Ibland går det över gränsen ändå men att det bara är ibland istället för varje gång ser jag som ett stort kliv framåt!
Vad som jag också tror spelar in är att jag idag mår bättre i allmänhet och har ett stadigt och tryggt liv med många runtomkring mig som stöttar mig.

Vad jag ville få ha ut var ju som jag sa i början av inlägget att ni skulle få en liten inblick i panikångestens inre men märkte att det även blev lite i mitt inre och hur mina attacker varit. Hoppas detta inlägg bidrar till mer kunskaper kring just panikångest så att det kan accepteras mer och tas på ett större allvar än vad det gör i vissa lägen idag.

Tveka inte på att höra av er på min Facebook ”Malin Hansson” eller min instagram ”Malinrabecka"