Orimlig Onödig Oro - Jenny Nylén
Hej! Föreläsningarna i Södertälje, Stockholm & Visby har flyttats till hösten. Se din mail för mer info! Ta hand om dig! /Eric

Orimlig Onödig Oro - Jenny Nylén

För tre år sen sökte jag professionell hjälp för mina problem och fick då diagnosen GAD (Generalized Anxiety Disorder och på svenska:  Generaliserad ångestsyndrom). Den som lider av GAD, för lider gör man, oroar sig så gott som dagligen och har svårt att kontrollera sin oro. ”Tänk om-tankarna” avlöser varandra på löpande band, vilket gör att kroppen ofta är på helspänn. När jag började min behandling med mediciner och kognitiv beteendeterapi så oroade jag mig för ca 100 olika saker varje dag. Nu är jag nere på runt fem orosmoment per dag. Mina dagar har blivit så mycket behagligare.

Jag tänker i mina blogginlägg berätta hur jag som var som person och hur min vardag såg ut för tre år sedan och hur jag mår efter min behandling. Texterna är skrivet med självironi och jag beskriver också personliga möten med intressanta personligheter. Texterna är biografiskt material blandat med beskrivande förklaringar. 
Texten riktar sig till personer som oroar sig för allt möjligt som går med ständig ångest, fast det bara är hypotetiska tankar. Eller till dig som känner en person i din närhet som kan passa in på beskrivningen. Syftet är igenkänning och målet är att läsaren ska veta att det finns hjälp att få.  Helt enkelt att det är så otroligt onödigt att oroa sig för allt. Till ingen nytta. 

Så här i efterhand kan jag ju se att det inte fanns någon aktuellt att oroa sig för. När jag gick i terapi, så fick jag anteckna allt jag oroade mig för och dela upp det, i om det var en aktuell oro eller en hypotetisk oro, dvs något som bara finns i fantasin. Det jag lärde mig då, var att ständigt tänka efter inför ett oros moment. Har något verkligen hänt? Alltså: är det något aktuellt att oroa sig för? Eller är det bara ett katastroftänkande som finns i min fantasi, som fått mina tankar att fara iväg i en oändlig massa olika scenarier på olika katastrofliknande situationer som kan inträffa. Det där, att klassa in sin orosnivå mellan 1-10 var något jag också lärde mig under den kognitiva terapin. Då blev det nämligen rätt klart för mig, att det som jag mestadels oroade mig för och fick min ångestnivå att stiga, var något som inte var verklighetsbaserat. Det är ju faktiskt väldigt sällan i livet som det händer något riktigt traumatiskt. Och tänk så otroligt mycket negativ energi som går åt till ingen nytta. För du ska ju inte tro, att du kan påverka ett händelseförlopp genom att oroa dig.

 

Läs vidare i mitt nästa blogginlägg på Ångestskolan!
/Jenny

Sluta begränsa dig själv - var med på LIVE-kursen 'VÅGA LEVA'

Häng med varje dag 4-10 maj kl 19.00 för att lära dig mer om hur ACT-metoden kan hjälpa dig med din ångest

Close

50% Avklarat

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.