Om när de som inte vet någonting om medicin ska uttala - Nina Carlson
Hej! Föreläsningarna i Södertälje, Stockholm & Visby har flyttats till hösten. Se din mail för mer info! Ta hand om dig! /Eric

Om när de som inte vet någonting om medicin ska uttala sig om medicin - Nina Carlson

Vi säger att du har fått diskbråck. I början gör det inte så ont, men det ger sig inte och du försämras. De rehabiliteringsövningar du fått rår inte på det och smärtan får större och större inverkan på din livskvalitet. Då kan du behöva andra behandlingar, operation eller i värsta fall bli stelopererad. Någonting är trasigt och du får hjälp att laga det så du kan fungera igen.

Vi säger att du har något annat problem. Du kanske inte kan koncentrera dig om så livet hängde på det, har myror i kroppen och noll impulskontroll. Du kanske känner dig smutsig hela tiden och tvättar händerna 50 ggr om dagen och kan inte sova om du inte gjort alla dina kvällssysslor i exakt ordning. Eller så har du haft sån fruktansvärd ångest så länge att du känner att du nog inte orkar vakna till ännu en svart dag. Det finns läkemedel som gör att du kan fokusera och klara skolan, läkemedel som gör dina tvångshandlingar lättare att kontrollera och läkemedel som dämpar din ångest och kanske lyfter ur dig ur depressionen. Borde vara samma sak eller? Men det är det inte.

Bilden till detta inlägg såg jag någon dela och blev provocerad. Vad betyder den ens? För det första görs det visst pengar på döda människor. Alla som behövt ordna en begravning vet det. För det andra görs det visst pengar på ”hälsosamma/friska” människor. Är det någon grupp i samhället som man verkligen kan göra vinst på är det just hälsofrälsta typer som köper dubbelt så dyr müsli för att Paulun har gjort den eller glutenfri mat fast det inte behövs. För det tredje är det inget motsatsförhållande mellan ”hälsosamma” människor och sjukdom. En person som springer maraton och äter grönkål kan väl även ha psykisk ohälsa? Och pengar gör man då alltså på de som är mellan hälsosamma och döden? Vad betyder det? Att vi som äter medicin är dumma kassakor för läkemedelsföretagen att lura? Kolla på bilden. Vi bara TRYCKER i oss medicin, med kartor och allt. Dumma lättlurade jävlar.

Jag har varit med om att många till synes helt vettiga personer öppnar munnen och tycker till om ADHD-medicin, som de vet är knark som skrivs ut till alla bråkstakar istället för uppfostran hemifrån. Att alla som kommer till vårdcentralen och är ledsna får antidepressiva med sig hem utan vidare utredning. Att läkarkåren är köpt av läkemedelsföretagen av nån oklar anledning för att förslava befolkningen? Fast bara när det gäller psykiska åkommor. Jag har aldrig hört någon uttrycka samma skepsis om smärtstillande, muskelavslappnande eller cellgifter.

Det är som att hela läkemedelsbranschen plus läkarkåren är nån slags Mr Burns som gnider sina händer förnöjt om de lyckas lura på oss piller. Men det är väl som konspirationsteorier i allmänhet antar jag. Trots att det är obegripligt och ologiskt får folk för sig att man fejkat månlandning, att nån slags världsomspännande övermakt metodiskt sprider ut gift/nervgas/väderplanerar/bevakar/besprutar folket genom kondensstrimmor i himlen. Lika obegripligt som att tro på gud som en farbror med långt skägg som sitter på ett moln i himlen med vit kaftan. Enligt mig. Man får tycka olika, och tro på vad man vill, men kom igen! Tror man på allvar att medicin tas fram enbart för vinstintresse och inte ett dugg för att hjälpa människor?

JA det finns dåliga läkare som är slarviga och oansvariga (har träffat många), precis som det finns kassa städare som inte städar längst bak under skrivbordet utan bara där det syns. I en perfekt värld går du till vårdcentralen med ditt dåliga mående och får en total helkroppslig och själslig utredning som inte läggs ner förrän man funnit exakt vad det är du lider av. Kanske har du magnesiumbrist eller så är sköldkörteln ur funktion? Det handlar om resurser som allt annat!

Jag undrar var gråskalan är? Kan det inte vara möjligt att läkemedelsföretagen BÅDE tar fram medicin för att hjälpa människor att lida mindre OCH vill sko sig på andras bekostnad. Ungefär som när man jobbar på ett multinationellt företag. Jättetrevligt att ha ett avlönat jobb. Men företagets agenda är alltid att tjäna så mycket pengar som möjligt, så i det stora hela betyder du som människa ingenting.

SÅ, vad vill alla självutnämnda experter att vi ska göra istället för att ta medicin? De vet precis, för de själva är ju inte sjuka. Urval av ”tips” kommer här: Man ska äta ekologisk mat ut glasmatlåda för annars blir man förgiftad. Gluten är boven i alla draman, hela kroppen blir inflammerad och toxisk om man äter en bulle. Eller så ska vi JÄMFÖRA MED ANDRA som har det värre. Liksom varför ligger du här i mörkret och gnäller över migrän? Du är ju så lyckligt lottad som har en fin familj och fina vänner, varför kan du inte se det positiva istället? Din Crohns sjukdom är inte alls så handikappande, det finns tillexempel människor som föds utan armar och ben. Varför gråter du för att din pappa har dött, det finns faktiskt dom som inte ens haft nån pappa.

Ett utslitet men bra exempel är insulin. Jag gissar att det finns flera sorters insulin från olika tillverkare på marknaden och att det skiljer sig från läkare till läkare vad man förskriver till sina patienter. Men ingen (jo, några idioter) skulle komma på tanken att gå in och peta och misstänkliggöra läkaren och patienten och företaget. Föreslå terapi istället, promenader och d-vitamin och folsyra och what not. Men vid psykisk ohälsa gäller andra regler. Och det är därför vi håller på och tjatar om att bryta tabun hela tiden. Ni friska kanske tycker att hallå nu är nog detta tabu brutet för vi hör om er jävla psykiska ohälsa överallt. Men så länge som vi blir bemötta som lata pessimistiska promenadvägrare som bara vill poppa piller och ligga på soffan, så kommer vi fortsätta att tjata.

Jag känner många människor som tar medicin för att klara av en vardag som är väldigt främmande för många andra. Ångestdämpande för att inte skada sig själva, sömntabletter för att undvika maniska skov, stämningsstabiliserande och antipsykotika för att få chans till ett värdigare liv. Och antidepressiva, denna utskällda stackare, som räddar liv varje dag överallt.

Om man är intresserad av fakta finns det massor att läsa om hur hjärnan förändras vid en utmattningsdepression, hur den rent fysiskt påverkas och hur funktioner stängs ner. Det finns massor av bilder och filmer och forskning med tydliga beskrivningar om hur olika psykiska sjukdomar ser olika ut i hjärnan och hur mediciner fungerar.

En parentes bara. Mediciner har biverkningar – det lyfts alltid fram av medicinmotståndare. Nästan alla får någon form av biverkningar. Jag har ätit antidepressiva som gjort mig avstängd, svettig, yr, personlighetsförändrad, trött och tjock, men det är ändå mycket bättre än alternativet att fortsätta leva i en svår depression.

Det är en sån konstig distanslöshet kring detta ämne. Var och varannan typ vet precis hur man botar en depression utan piller. Att motion är lika effektivt som antidepressiva mot mildare depressioner är fakta, det vet vi. Men läs meningen igen, MILDARE depressioner. Ja hej och hå, när jag har en mildare depression så leker livet om man jämför med en bipolär depression som man faktiskt ska ge fan i att uttala sig om överhuvudtaget om man inte upplevt det själv. Ta du dina skogspromenader och gröna smoothies och känn dig stärkt till kropp och själ och var tacksam, JÄVLIGT tacksam att du slipper ta tunga mediciner för att klara att leva ditt liv.

Sluta begränsa dig själv - var med på LIVE-kursen 'VÅGA LEVA'

Häng med varje dag 4-10 maj kl 19.00 för att lära dig mer om hur ACT-metoden kan hjälpa dig med din ångest

Close

50% Avklarat

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.