Se föreläsning

Om depressionen var en kompis - Nina Carlson

*nina carlson depression

En långdragen depression blir efterhand till en mycket nära bekant. En stor påträngande kompis med skeptisk syn på allt. Som kräver att få veta dina hemligheter och skrattar åt din dagbok. Som bara vill sitta i soffan och se på tv. Som bara vill matas med vad han nu är sugen på den här veckan. Kanelbullar, chips, makaroner. Och du måste stanna hemma och umgås med honom för han är alltid där och om du går till jobbet så ringer han femtio gånger och är ömsom ledsen och övergiven och ömsom förbannad och hotfull.

I början bröt han sig in och bara stod där. Han var stum och döv och stirrade på dig dygnet runt. Satte sig på dig när du skulle resa dig, viskade sanningar i ditt öra

Du är helt jävla värdelös

till exempel.

Brottade brutalt ned dig i sängen om du skulle fått för dig att ta en dusch.

Du ska inte ta nån dusch. Du ska ligga här. Och jag ska tala om för dig hur besvärlig du är för att du inte orkar ta en dusch.

I början var han rätt så brutal.

Ju fler månader som går desto mer lat och bekväm blir han. Du ska planera ditt liv kring honom och gör du några tappra försök att ge dig av på egna ben så hinner han upp dig på vägen och leder dig hem igen. Och om du lyckas gå ut så hänger han med. När du försöker njuta av en båttur i en glittrande sommarskärgård sitter han bredvid dig och håller din hand hårt så du inte ska försöka känna nån lycka över allt det fina. För det är inte på riktigt. För det säger han. Och han tycker att du är pinsam och dum i huvet. Och ful.

Och tiden går. Han blir tyst ibland och bara går där en meter bakom och lurar. Du blir van. 

Ibland bara drar han. Du öppnar kanske fönstren och vädrar täcket. Dricker en kopp kaffe på nån trappa nånstans. Andas djupa andetag.

Ibland blir det tomt. För vem är du nu, nu när du glömt hur man gör när man lever? Nu när du bara varit olika nyanser av värdelös i kanske månader eller år. Det tar tid att bli värdefull igen.

Man får inget adjö från sin stora jobbiga kompis när han ger sig av. Nej han lämnar kvar lite grejer i hallen. Så slipper han släpa med sig allt igen. För han kommer förmodligen tillbaka.