Nej tack, ingen mer teori om stress - Malin Andersson
Hej! Föreläsningarna i Södertälje, Stockholm & Visby har flyttats till hösten. Se din mail för mer info! Ta hand om dig! /Eric

Nej tack, ingen mer teori om stress - Malin Andersson

 

Stress är bra, i lagom mängd då förstås. Det är i alla fall vad som skrivs om ordet stress. Jag har gått en kurs i stresshantering, 15 högskolepoäng gav den mig. Jag gick även en 15 hp kurs i mentala träningsmetoder och en kvällskurs i ACT (Acceptance and Commitment Therapy). Jag skämtade ofta och sa att ”jag har aldrig varit så stressad som i denna stresskurs”. Jag försökte med andra ord göra mig rolig över det faktum att min hjärna skyddade mig från att ta in information som kunde ”avslöja” hur det egentligen stod till. Trots att jag var helt medveten om vad stressen teoretiskt gör med mig, kunde jag inte stoppa den.

När man studerar på universitet så ingår det att skriva uppsatser utifrån kvantitativa ansatser eller kvalitativa. Kvant visar upp mängder av siffror och nummer medan kval är mer av en djupgående, selektiv analys. Jag har aldrig gillat kvantitativ forskning speciellt mycket, inte enbart för att siffror och procent är min akilleshäl, utan för att jag tycker det är svårt att mäta hälsa i siffror och diagram.

Jag gjorde en hälsoprofilbedömning för några år sedan, där skattar du din hälsa på en skala mellan 1–10. Det är oerhört svårt att göra det då varje siffra kan betyda så olika för oss. Jag satte ofta en 8–9, eftersom jag ansåg mig ha ett bra allmäntillstånd då jag tränade regelbundet och åt näringsrik mat. Men jag räknade aldrig med min depression, ångest eller stress. Varför? Jag vet inte, men jag filosoferar kring om det var för att jag bara hade den teoretiska bilden av vad stress var och hur den påverkar kroppen. Aldrig någonsin, varken under min utbildning som undersköterska eller mina år på universitetet, pratades det om HUR det kändes att ha psykisk ohälsa, HUR en person kan reagera på alla symtomen och HUR livet successivt förändras under detta förlopp.

Det finns så mycket forskning inom hälsa med en kvantitativ ansats. Och, ja de är naturligtvis bra att vi kan mäta och uppskatta hur många som drabbas av depression eller utmattningssymtom varje år. Men ibland kanske det är av större betydelse att läsa om en persons egna upplevelser, för att skapa en djupare förståelse och insikt.

Så sensmoralen bakom detta inlägg lyder; Psykisk ohälsa är inte ett individproblem, det är ett samhällsproblem. Därför vi MÅSTE börja dela med oss av upplevelser kring psykisk ohälsa!

Sluta begränsa dig själv - var med på LIVE-kursen 'VÅGA LEVA'

Häng med varje dag 4-10 maj kl 19.00 för att lära dig mer om hur ACT-metoden kan hjälpa dig med din ångest

Close

50% Avklarat

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.