Se föreläsning

När ni tar på er mask, tar jag av min - Pernilla Olsen

*pernilla olsen Ångest

Jag älskar Halloween. Varje år spökar jag ut mig med blod, smink och allt som hör till, utklädnaderna skrämmer mig aldrig. Förutom den jag gjorde i år. Jag bestämde mig för att klä ut mig till något jag faktiskt är rädd för. Min ångest. När alla andra tog på sig sina masker, tog jag av min.

Jag sminkade mig så som min ångest får mig att känna. Blek, förkrossad, nedbruten och orkeslös. För första gången ger min halloweensminkning mig rysningar. Så här hade jag sett ut om min ångest hade varit synlig på utsidan. Om det hade varit synligt på det här viset, hade man då ifrågasatt min sjukskrivning? Hade man ifrågasatt att jag lider av ångest för att jag alltid verkar vara så glad? Hade man bett mig att rycka upp mig? Hade man sagt det är bara i mitt huvud?

Jag vill inte att min ångest ska vara synlig, jag vill se ut som mig och inte något jag lider av. Dock kan man ibland önska att det skulle synas, för att äntligen slippa förklara sig eller försvara sig. Jag vill inte bli ifrågasatt, jag vet att det inte alltid är logiskt men det är så jag känner, det är så jag mår. Din bild av mig är inte jag. Bara för att jag inte alltid i varje stund känner av min ångest, betyder det inte att den inte är där och väntar på mig. Jag vet inte om jag någonsin kommer att bli fri från ångest, jag kan bara hoppas och be. Att kämpa för att hålla uppe en fasad som bara vill brytas ner till det som ni ser på bilden, det är inte lätt. Snälla gör det inte svårare för mig då när jag faktiskt är ärlig om hur jag mår.

Bara en gång om året kan jag visa hur jag egentligen mår utan att behöva förklara mig.