När mörkret faller - Linn Andersson
Hej! Nu kan du boka dina biljetter till mina föreläsningar i maj. Klicka här för mer info! /Eric

När mörkret faller - Linn Andersson

Jag har alltid vart mörkrädd, jag är rädd för vad som kan gömma sig i mörkret, för vad jag tror finns i mörkret och allt som händer i mörkret.

När jag var liten och ville gå till mina föräldrars säng mitt i natten var jag tvungen att antingen gå förbi hallen eller gå igenom köket. Jag älskade att kolla på snövit men jag var fruktansvärt rädd för hennes styvmor och trodde alltid att hon gömde sig i mörkret. Jag gick båda vägarna, när jag gick förbi hallen var det som ett stort svart hål och trodde att hon stod där. När jag gick igenom köket trodde jag att hon kollade in genom fönstren så jag sprang så fort efter jag snabbt kollat mot fönstret. Poängen är att oavsett vilken väg jag tog så var jag lika rädd och jag är fortfarande rädd.

 Jag är inte rädd för att snövits styvmor ska stå och lura, men jag är rädd för mörkret. Jag är rädd oavsett viken väg jag tar hem. Jag är rädd i mitt eget hem. Jag är 18 år och vågar inte sova själv om jag inte tänder upp hela huset med lampor. Jag är så rädd att det som händer på film: någon bryter sig in och överfaller hen som bor där, ska hända mig. Jag är livrädd för vad mörkrets överraskningar är. Man kan ju tro att detta växer bort med åren och blir bättre, men icke. Detta går väldigt mycket i perioder.

Jag har länge nu sovit med minst en lampa tänd när jag ska sova, ibland två. Men för kanske en vecka sen så har jag sovit med totalt mörker i rummet och det har gått bra, jag har vart rädd för att öppna ögonen ibland men försöker verkligen övervinna den rädslan och det går rätt så bra. Men så ska jag gå upp på övervåningen efter att vi kollat på något i källaren och jag är själv på övervåningen, då blir jag livrädd. Tror att någon kollar in genom fönstren. Står bakom dörrar, kommer bakifrån osv osv. Det känns som att jag hela tiden tar ett steg framåt och två steg bakåt med detta.

Jag fattar ju varför jag är så rädd för mörker, mycket hemskt händer där och jag har mina hallucinationer som endast stärker att mörker är inget trevligt. Men just nu är det så illa att jag känner att jag inte kan bo själv, jag skulle vara konstant livrädd. Det måste finnas ett sätt att lösa detta på, för snart är det dags för mig att flytta hemifrån och jag kan inte lita på att någon vill bo med mig. Jag måste klara detta själv.

 Enligt veckorevyn är det många vuxna som är rädda för mörkret, fast egentligen är det mer vad mörkret har att dölja som man är rädd för. Man är alltså rädd för det okända och det stämmer in på mig. Jag är livrädd för vad mörkret har att dölja, jag är rädd för det jag inte vet. Och det är egentligen helt naturligt för mig då jag är lite utav ett kontrollfreak och får panik när jag inte riktigt vet vad som väntar.

Jag är också väldigt rädd för att någon ska bryta sig in just för att vi har haft inbrott, vi var inte hemma när det hände men det är fortfarande obehagligt. Och enligt veckorevyn förstärks t.ex. hörseln när man inte ser för att det är mörkt och på det sättet hör ljud på nätterna som gör att man blir nojig och jag är en sån som ligger och lyssnar efter alla dessa ljud så att jag är redo för allt. De skriver också att en engelsk undersökning från 2012 visar att omkring 40% vuxna inte vågar gå i deras eget hem ensamma om ljuset är släckt och att 10% är så rädda att de inte vågar gå till toaletten mitt i natten och så rädd är jag också.

Detta visar att jag är långt från ensam men jag vill veta vad jag ska göra för att detta ska sluta, det är ju sjukt att jag ska behöva känna mig så otrygg i mitt eget hem och känna att jag inte kan flytta hemifrån om någon inte vill flytta ihop med mig. Det är inte att jag inte är redo, för jag är verkligen redo: redo för att laga mat själv, ha ett eget ställe med mina prylar och min stil, redo att verkligen känna mig helt självständig. Men det funkar inte om jag ska vara såhär rädd för att vara själv när mörkret faller.

 Källa: https://veckorevyn.com/halsa-2/ar-du-morkradd-det-finns-logiska-forklaringar-till-det/

Vad tyckte du om inlägget? 

Kommentera, dela med dina vänner och gilla oss på Facebook 

 
 
 
 

-

 
Close

50% Avklarat

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.