När jag vaknar vill jag dö - Fanny Fredriksson
Hej! Föreläsningarna i Södertälje, Stockholm & Visby har flyttats till hösten. Se din mail för mer info! Ta hand om dig! /Eric

När jag vaknar vill jag dö - Fanny Fredriksson

Vid lunch är jag så lycklig att jag kan spricka.

Lagom till eftermiddagen får jag en ångestattack som håller i sig till kvällen.

Strax innan jag ska gå och lägga mig har det hänt något som gör att jag har ett lyckorus i kroppen. Men när jag ligger i sängen och klockan närmar sig 03.00 då kommer tankarna som äter upp mig inifrån. Jag är värdelös, ful, äcklig och så jävla ensam.”

Jag heter Fanny, jag är 25 år och lever med Borderline, GAD och panikångest.

Såsom jag beskrev i början, så är ofta en vanlig dag i mitt liv. Vissa dagar märker jag det mer, vissa dagar mindre.

När jag skriver det här är det Januari 2017, mina diagnoser fick jag för precis 1 år sedan. Det va först då jag förstod varför jag mått, reagerat och agerat som jag gjort de senaste åren.

Borderline betyder i korta drag att man har en känslomässig sårbarhet och att man ofta pendlar kraftigt mellan olika känslolägen, som jag beskrev i början av texten. Ett självdestruktivt beteende är också något som är väldigt vanligt, vilket kan synas i olika former av missbruk. Några av symptomen man kan se är bland annat en stark rädsla att bli övergiven, en störd och instabil självbild, en känsla av tomhet, stormiga relationer och en bristande kontroll på impulser.

GAD står för generaliserat ångestsyndrom. Nästan alla människor känner någon gång någon slags ångest, det som gör att det går över i ångest diagnosen GAD är att man under minst 6 månader känt en oro och ångest som man inte riktigt kan hantera och som påverkar hela ens vardag.

År 2016 låg jag inlagd på psykiatrisk slutenvård 4a gånger. Korta perioder men som var nödvändiga för att jag skulle överleva. Att få landa, sortera känslorna, trycka ctrl+alt+delete och göra en omstart.

Jag har för det mesta sökt hjälp själv när jag märkt att jag är påväg ner i en riktig dipp. Men en sommarkväll var det annorlunda.

Jag satt hemma hos min vän och gjorde mig klar inför kvällens festligheter på den lokala baren. Jag visste att jag egentligen inte borde dricka just den kvällen för jag kände att jag var påväg ner i en riktig svacka, men jag tog ofta till alkoholen som en tillfällig flykt. Det brukar ju funka bra just för tillfället för att koppla bort tankarna. Jag svidade om till partykläderna, mötte upp min vän och såhär beskriver hon resterande kvällen.

“Vad som skulle bli en rolig utekväll ändrades på en sekund. Jag såg på Fannys tomma blick och skakiga hand att vi måste gå, detta är inte bra!

Jag frågade: du mår inte så bra va? Vi går! Och bara på de 50 meterna till mig insåg jag att detta är mer än vad jag klarar vi behöver hjälp! Vi kommer in hos mig och jag börjar med att ringa noa-teamet men det är  för många som ringer kommer inte fram. Ringer 1177, likadant där kommer inte fram. Fanny är i princip katatonisk och bara tittar tomt framför sig, jag vet att får vi inte hjälp går det åt helvete. Sista utvägen - jag ringer 112, där får vi hjälp och en ambulans skickas till oss. Tack och lov kände jag nu får vi hjälp! Att sedan natten bjöd på många besvikelser inom akut psykvård är en annan sak, vi fick iallafall hjälp där och då.“

Jag kan nog inte föreställa mig hur det är att vara min vän eller familj när jag mår som sämst. Jag kan vara elak, trycka bort de jag älskar mest men egentligen vill jag ha dem nära. Detta har gjort att jag har haft intensiva men korta relationer. Jag kan älska människan i fråga vid lunch, när jag gör kvällsmat så avskyr jag personen. Jag förstår att folk inte orkar, vilket ger mig en extrem ångest när en relation tar slut. Oavsett om det är en vän, en dejt eller en pojkvän. Känslan att inte vara normal. Men vad är egentligen normalt? Det är ju den här jag är. Jag behöver bara lära mig hur jag hanterar dessa känslor och inte agera impulsivt.

Sluta begränsa dig själv - var med på LIVE-kursen 'VÅGA LEVA'

Häng med varje dag 4-10 maj kl 19.00 för att lära dig mer om hur ACT-metoden kan hjälpa dig med din ångest

Close

50% Avklarat

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.