Se föreläsning

My “sweet” sixteen - Malin Hansson

*malin hansson panikångest

16 år, du ska älska livet och göra allt som alla andra och inte minst vara som alla andra. Gymnasium, sport, festa och inte minst kärleken. Dagarna är fulla med saker att göra och du planerar helgen redan på måndagen för den ska bli så bra som möjligt och hinna fixa allt innan fredagen är där. Livet är helt enkelt grymt och problemfritt…. Eller?

Är gymnasiet verkligen så himla bra för alla? Måste man vara som alla andra och göra som alla andra?

Jag gick gymnasiet på Drottning Blanka i Malmö inom stylist. Gymnasiet började bra med alla nya människor och vi hade en klass som hängde ihop och gjorde mycket kul första året såsom festa, ja festa blev det en hel del om, men kul var det.

Efter första halvåret i gymnasiet började jag känna att något inte stod rätt till, jag fick min första attack. En attack som var fruktansvärd, andningen blev tung, hjärtat började bulta snabbare och snabbare och det började sticka i fingrar fötter och konstigt nog i tänderna. Förutom det fysiska började tankarna snurra; vad händer? Varför mår jag såhär? Är jag konstig? Kommer jag dö? Dessa attackerna fortsatte och de kom när man minst anade det.

Jag och min mamma var inne på akuten vid flera tillfälle då vi inte fattade vad som höll på att hända och ville veta vad som var ”felet” på mig. Dessa gångerna var utan någon framgång då vi inte fick någon hjälp och togs inte på allvar.

Sista tillfället vi kom in på akuten blev vi irriterade då ingen tog oss på allvar. Jag hade en pågående attack och blev satt i väntrummet. Efter en lång stund med en attack som inte ville släppa reste jag mig upp, men då var kroppen för svag med över en timme av hyperventilering så min kropp släppte helt enkelt taget och jag trillade ihop och svimmade ner på golvet.

Men vet ni vad, då togs jag äntligen på allvar och fick snabbt ett rum där de kollade och även visade mig att jag hela tiden fick 100% syre och att allting såg bra ut.

Den dagen, där inne på den akuten, fick jag äntligen en läkare som tog mig på allvar och berättade för mig vad det var som pågick. Han berättade för mig att det är panikångest jag har och att det jag fått nu är en panikattack. Denna läkaren berättade för mig hur panikångest var på ett sätt som fick mig att förstå. Han berättade att vi med panikångest har en söndrig knapp, den där knappen som sätts på hos “normala” folk när man exempelvis blir jagade av ett lejon, den funkar inte på mig då den kan sättas på när som helst, utan förvarning. Vid de tillfällen får kroppen helt enkelt panik och vill fly.

Efter detta besöket visste jag äntligen vad dessa attackerna var, men visste jag egentligen vad det var jag hade att vänta mig? Jag som 16 åring ville inte tro att  jag skulle vara annorlunda och leva med psykisk ohälsa. Så jag fortsatte leva mitt liv med stora fester med mycket folk, press att vara alla till lags och vara som alla andra. Jag vid denna tidpunkten hade ingen koll på hur det var att ha psykisk ohälsa och tyckte att den kunde läggas på hyllan då jag hade annat för mig. Detta sätt fick jag inom tid en förståelse för att den inte alls funkade, för det var när jag väl tog tag i det och accepterade min psykisk ohälsa som jag började se framsteg.

Jag heter Malin och detta var början på min långa resa, en resa jag aldrig skulle tänka mig skulle bli så jobbig som den blev. Men det är en resa jag i efterhand kan se som den som gjort mig till den jag är idag. En tjej med skinn på näsan, som vill alla väl i den mån det går och som alltid vill utmana sig själv. Men som även försöker se sina gränser och acceptera dem. Det är en resa som alltid kommer fortsätta och som förhoppningsvis bara kommer bli bättre och bättre.

Jag är Ångestskolans nya inspiratör och hoppas verkligen att början av min resa fångat ert intresse och att ni vill fortsätta höra hur jag kommit dit där jag är idag.