Min hjärna blir som en tryckkokare - Jenny Nylén
Hej! Föreläsningarna i Södertälje, Stockholm & Visby har flyttats till hösten. Se din mail för mer info! Ta hand om dig! /Eric

Min hjärna blir som en tryckkokare (Blogginlägg #3) - Jenny Nylén

Jag har märkt under tiden jag har skattat min ångestnivå, att adrenalinet och känslan som jag har när jag oroar mig över något, är nästan lik den som jag känner när jag är exalterat över något. Jag går igång på samma sätt och hjärnan spinner iväg och analyserar olika alternativ på exakt samma sätt. Jag blir så extremt upprymd och uppfylld när jag fick något som intresserar mig. Jag är liksom aldrig lugn. Det har ofta känts som att mina känslor har bubblat inom mig så till den milda grad oavsett om det är upprymdhet eller oro, att jag var tvungen att dämpa ner mig. Några glas vin eller några öl var det lättaste sättet att få känslolivet på plats. Så att inte hjärnan skulle känna sig som en tryckkokare. Men den typen av självmedicinering är livsfarlig. För om man bara känner sig lugn och tillfreds när man har alkohol i sig så kommer man förr eller senare att sluta som alkoholist. Detsamma gäller andra typer av droger. Nu för tiden dricker jag inte ens en droppe. Jag vill klara av mitt liv och mig själv i en nykter vakenhet. För om man hela tiden dämpar ner sina känslor så fort det blir för jobbigt så lär man sig aldrig att det faktiskt går över av sig själv, bara man har tålamod att vänta ett tag. Det är bara att fortsätta andas minut för minut kanske till och med timme för timme. "Övertrycket" i hjärnan släpper och det bästa är, att det går snabbare och snabbare ju längre månaderna och åren går, för då har man har lärt sin hjärna, att det inte kommer att fortsätta i oändlighet. Det jag också försökt lära mig under tidens gång är att försöka begränsa mig, även när jag känner att jag blir för fixerad vid något roligt. Då slipper jag känslan av att adrenalinet rusar och ständigt befinna mig i antingen, framtid eller dåtid. Att få uppleva att finnas i nuet, är något jag försökt lära mig och jag är på god väg. Tänk så mycket jag har missat genom att alltid ligga steget före, eller gruvat mig för saker som borde blitt annorlunda. Saker som jag faktiskt inte kan göra något åt. Att finnas här och nu och njuta av en vacker blomma eller en varm vårvind, det är att uppleva livet här och nu.

Vill du veta mer? Läs min bok Orimlig Onödig Oro, finns på bibliotek eller kan köpas för ca 55 kr på adlibris.com eller bokus.com.
Fortsätt gärna att följa mig på bloggen!

Sluta begränsa dig själv - var med på LIVE-kursen 'VÅGA LEVA'

Häng med varje dag 4-10 maj kl 19.00 för att lära dig mer om hur ACT-metoden kan hjälpa dig med din ångest

Close

50% Avklarat

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.