Se föreläsning

#MeToo #NoMore - Malin Andersson

*malin andersson ofredande sexuella övergrepp

Jag har tidigare skrivit om sexuella övergrepp i mitt inlägg ”det där gillade du va?” och nu när taggen #MeToo känns det ännu viktigare att dela sin historia. Denna gång vill jag inte fokusera på förövaren, utan på hur rättsväsendet valt att döma i mitt fall.

Mars, 2006, var jag ut på fest tillsammans med mina vänner. Vi hade haft en trevlig kväll och avslutade med att gå ut och dansa. Jag bestämde mig för att sätta mig ner en stund och när jag sitter där, med mina vänner precis bredvid mig, så känner jag en hand om trycker sig in under min rumpa och tar tag mellan mina ben. I ren förskräckelse ställer jag mig upp och knuffar undan killen som gjorde det, vilket leder till att denne kille riktar ett slag mot mig som träffar i sidan på magen. Killen blir utslängd av vakterna och jag gör en polisanmälan. (OBS! Av hänsyn till inblandade personer, samt att förövaren inte är vid liv idag, så har jag valt att låta dem vara anonyma.)

I min polisanmälan står det:

Brotten: XX har genom att tafsat på Andersson utan att hon velat detta gjort sig skyldig till ett ofredande. Dessutom har XX genom att riktat ett slag mot Andersson som träffat hennes vänstra sida så att smärta uppstår gjort sig skyldig till misshandel.

Övrigt: Till denna händelse finns tre stycken vittnen, XX, XX och XX.

Underrättelse om åklagarbeslut:

Misshandel - Åtal väcks inte.

Det går inte att bevis att den misstänkte haft sådant uppsåt (insikter och avsikter) som krävs för att förfarandet skall vara brottsligt.

Ofredande - Åtal väcks inte.

Det går inte att bevisa att den misstänkte haft för uppsåt (insikter och avsikter) som krävs för att förfarandet skall vara brottsligt.

Att anmäla detta brott, gav mig egentligen inget annat än ett blåmärke på magen och en kränkning. Så redan som ung har jag fått uppfattningen om att som kvinna får man skydda och skylla sig själv, man får anpassa sig efter samhället och att det inte finns något beskydd för mig som kvinna. Från den dagen, efter att, inom loppet av några år, varit utsatt för två stora sexuella brott, bestämde jag mig för att inte vara ett offer längre. Jag levde efter mottot ”Rör du, så dör du”, vilket har lett till att varje gång någon lagt handen på mig på ett opassande sätt, så har denna person fått veta det också…med råge.

#MeToo #NoMore