Se föreläsning

#metoo - Mathilda Gustavsson

*mathilda gustavsson sexuella övergrepp slutshaming våldtäkt

Hashtaggen #metoo har fått stor uppmärksamhet i social media på senaste tiden. Syftet med #metoo är att uppmärksamma sexuellt våld och övergrepp som främst drabbar kvinnor. På min egen Facebook delade jag som hastigast inlägget men här hade jag tänkt reda ut hur det sexuella våldet och övergreppen jag har blivit utsatt för har påverkat mig.

Genom min pubertet var det många killar som tog sig friheten att tafsa på mig och mina kompisar i grundskolan men upp mot högstadiet hade de flesta killarna fattat att det inte var okej. Ingen större skada var här skedd men redan här hade tankar om att min kropp endast är till för mäns njutning- utan samtycke- hunnit bildas.

Tafsandet slutade och under högstadietiden började jag bli mer bekväm och självsäker igen men slutade när jag sedan började gymnasiet.

Med gymnasiet kom en hel del festande för min del. Festande som var självdestruktivt i den graden att jag flera dagar i veckan drack sprit för att slippa min ångest för några timmar. Flera killar la märke till hur lite kontroll jag här hade över mig själv och valde att utnyttja mig. Jag minns speciellt en kväll då två äldre, långa män kollade konstigt på mig för att sedan gå fram till mig. De sa vad de ville göra med mig men jag sa nej. Efter mitt nekande gav de sig inte. De släpade in mig på toaletten mot min egen vilja och de båda killarna våldtog mig efter varandra medan den andra såg på. Jag var kraftigt berusad, liten och hjälplös men jag kommer ändå ihåg hur jag i denna stund helt frös fast.

Efter detta hände försökte jag förtränga det som hänt och intala mig själv att jag inte blev våldtagen den kvällen. Mitt självskadebeteende blev mycket värre, nu ville jag förstöra min äckliga kropp. Min självkänsla blev obefintlig, jag var bara en kropp och ingen skulle någonsin älska mig för vem jag faktiskt var. I denna veva fick jag också ett rykte om att vara en hora som låg med vem som helst, det ingen då visste var att det som skedde inne på den toaletten inte var frivilligt.

Det är först nu, nästan 1 år efter att jag blev gruppvåldtagen som jag kan acceptera det som hänt och intala mig själv att det som hände inte var mitt fel. Sexuellt våld och sexuella övergrepp skadar offret mer än vad en som inte har varit med om det kan föreställa sig. Idag skäms jag inte över det som hände utan jag försöker istället informera människor om hur viktigt samtyckte är, därför önskar jag att de som blivit utsatta för sexuellt våld och övergrepp vågar öppna upp sig så att fler inser hur stort detta problemet är.