Men detta är ju inte jag? - Anina Hietala

Men detta är ju inte jag? - Anina Hietala

En terapeut sa en sak till mig för ett par år sen när jag var inskriven på en klinik för mina ätstörningar. Vi hade gjort en undersökning och vi satte oss i varsin fåtölj och han tittade på mig, han var tyst ett tag. En snäll men ändå barsk gubbe var han, sen muttrade han fram. Ja Anina, du är ju en fin tjej, kroppen mår bättre och den är inte ful, du är en vacker tjej med humor och är uppenbarligen intelligent… Så vad fan är problemet?

Den där frågan har varit kvar hos mig sen den där gången vi satt där i de där två fåtöljerna: Vad fan är problemet?

Och grejen är att jag vet inte vad problemet är, jag har allt. Sambo, fin lägenhet, fantastisk familj. Men sen ligger jag där i fosterställning i sängen och gråter helt hysteriskt, kastar saker omkring mig och bara skakar och tänker: det här är inte jag, det här är INTE jag. Jag ska inte vara människan som ligger och bölar som en liten unge. Jag är ju kompisen som tar hem mina kompisar, lagar pannkakor åt dom och hjälper dom med skoluppgifter jag redan har gjort klart. Den som när en lärare presenterar dig så säger dom att: Hon kommer förgylla oss alla med sin sprudlande energi. Jag har till och med koll på mina vänners tandläkartider.

Det är jag, den glada tjejen som har full koll på sitt liv och alltid är perfekt, som alltid har en plan A och en plan B.

Men sen ligger jag där i sängen, med ett par sönderslitna hörlurar jag slet sönder för att jag inte visste vad jag skulle göra med all ångest i min kropp, jag ligger där i sängen snyftandes i min pojkväns famn och känner mig som jordens minsta människa.

Så vad fan är problemet?

Jag har ångest, ett ångestsyndrom. Något som är lika äkta som en allergi mot gluten. Idag är ångest en del av mitt liv, kanske kommer den alltid att vara det, jag vet inte. Kanske kommer mitt liv att bestå av antidepressiva och panikångest då och då. Men dagarna jag inte har ångest så är jag faktiskt allt annat än min ångest. Glad, snäll, lycklig och kompisen som lagar pannkakor.
Andra dagar är jag inte den människan, andra dagar suger allt.

Men det kanske är det som gör mig till den där människan som förgyller andras dagar med min energi alla andra dagar?

Close

50% Avklarat

Sluta styras av dina negativa tankar med SNÄLL-modellen

Gå igenom de fem enkla stegen när du behöver komma loss från en negativ spiral och istället göra det som verkligen är viktigt för dig!