Se föreläsning

Letar efter mig själv men blir bara mer vilse - Amanda Edring

*amanda edring den psykiska styrkan hitta sig själv tro på sig själv

De senaste månaderna har gått ut på att jag försökt hitta mig själv. Förstå vem jag är utan att vara beroende av en annan människa. Av den människan. Det har gått oväntat bra. Verkligen extremt bra till min förvåning.

Jag har blivit manipulerad till att tro att jag inte klarar mig själv. Manipulerad till att vara beroende av honom. Men det är jag inte. Det har jag aldrig varit. Jag är en stark och självständig individ som klarar mer än vad jag tror. Det enda han gett mig är en psykisk sjukdom jag kunnat vara utan.

Men eftersom allt gått över förväntan, varför känner jag mig fortfarande vilse? För varje sak jag klarar av, känner jag mig bara mer vilse. Jag kanske har hittat mig själv, jag kanske vet vem jag är som en självständig individ. Nu måste jag bara lära mig att älska denna individ. Det jobbiga har inte varit att hitta mig själv, att lita på mig själv och veta att jag klarar av det. Det jobbiga är att älska det jag gör, att hitta mening och att älska mig själv och mina beslut. Att bli manipulerad och ångra alla sina beslut under flera år, det tar mer än några månader att återhämta sig från det, och fan vad det är lätt att ge upp på vägen.

En ny värld ligger framför mina fötter. Alla dörrar står vidöppna och alla möjligheter är mina. Jag har spenderat de senaste 5 åren som den ena delen av två halvor. Jag har spenderat min tid med individer som fått mig att känna mig fulländad. De har kompletterat mig. De har varit min trygghet.

 Jag vill inte leva så längre. Jag vill bli komplett och fulländad i mig själv. Jag vill bli min egen trygghet. Jag vill bli min egen styrka.

 Jag tror att när man spenderar så mycket tid med en annan person, en person som man känner fullkomlig tillit till, är det lätt att förvränga sin verklighetsuppfattning. Att alltid förlita sig på en annan person fullt ut kan göra att man tappar sig själv. Man glömmer bort vem man är. Man glömmer bort att känna tillit till sig själv.

Jag anser att psykisk styrka fungerar på samma sätt som en fysisk styrka. Om man inte motionerar försvinner muskelmassa, man tappar styrka. Samma sak är det med den psykiska styrkan. Om man aldrig förlitar sig på sig själv, aldrig behöver kämpa, då tappar man den styrkan. Och det tror jag är väldigt farligt.

Jag är en person som väldigt gärna undviker att ta hand om mina problem. Min förvrängda idé är att om jag skiter i problemet så försvinner det av sig självt. Men så funkar det ju såklart inte. Detta beteendet har också lett till mycket ångest. Detta mixat med att alltid ha en annan person i min närhet att förlita mig på, en person som lovar att hjälpa, stötta, finnas, ja, det har fått mig att glömma bort min egen styrka. Att alltid bli omhändertagen, då tror man tillslut att man inte klarar det på egen hand. Och sen står man där, ensam, i en del av livet som hade blivit betydligt lättare om jag fortfarande haft den tillit till mig själv som jag tidigare haft. Det har nog varit det svåraste i allt det här, inte att förlora min partner, kärleken och närheten, utan att inse att jag någonstans på vägen har förlorat mig själv.

Trots den psykiska misshandeln, att ständigt bli manipulerad och att höra fler lögner än sanningar hade jag antagligen ändå levt med min ångest idag. Visst spelar det en stor roll i varför jag har utvecklat denna sjukdom men jag väljer ändå att tro att jag ångesten hade funnits där ändå. En sak jag dock kan säga med 100% säkerhet är att mitt förtroende för mig själv och för vad jag klarar av hade varit närvarande och hjälpt mig att bearbeta allt skit jag har genomgått. Nu kan jag inte göra mer än att kämpa. Och det ska jag. Jag ska kämpa som fan. Jag ska bli starkare än någonsin och när detta är över ska jag aldrig tvivla på mig själv eller vad jag förtjänar igen.

--

OM du behöver prata med någon snabbt kan vi rekommendera vår samarbetspartner Mindler. I deras app kan du enkelt prata med en psykolog när du vill för bara 100 kr. Om du har frikort är det till och med gratis. 

Klicka här för att se deras app till Iphone & Android.