”Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva” - Sofia Thorson

Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva" - Ann Heberlein

Ann’s bok var en av de första böckerna inom kategorin psykisk ohälsa/självbiografi jag fick nys om. De orden som hon beskriver sitt mående med har haft stor betydelse för mig när jag har försökt förklara för min omgivning om alla mina självskadebeteende. För det är verkligen många gånger så det känns, de där ropet på hjälp. Jag har aldrig riktigt velat dö, de finns så mycket inom mig som jag vill uppleva och åstadkomma. Men att leva har många gånger varit outhärdligt svårt.

Jag var nog inte äldre än 12 när jag skar mig första gången. Jag var bara en liten tjej. En osäker tonåring som enbart sökte sina föräldrars kärlek och bekräftelse utan vidare framgång.

Mycket skedde första gången för mig runt 12-13 års ålder. Jag vill aldrig påstå att jag hade en hemsk barndom och uppväxt, det vore orättvist av mig på många sätt. Men dysfunktionalitet inom familjen kan te sig på många olika sätt och variera i kraftighet. Jag hade inte den kärleksfulla tryggheten, den närvaro och bekräftelse jag så tydligt hade  behövt där och då. Jag gjorde allt för att hitta ett sätt att överleva de där tunga känslorna av att inte duga, oavsett vilka konsekvenser det fick så behövde jag bara för en minut få känna den förbannade bekräftelsen. Och jag kan bara anta att min begravda ätstörning har legat där i konsekvensernas gömma och väntat på att få sitt utrymme.

Jag vill inte dö. Jag vill inte leva destruktivt.

Jag vill slita mig loss från ångestens trygga famn.

Men livet är så jävla tungt att mäkta med, och ibland är jag för svag för att orka kriga i motvind.

Men jag överlever i slutet av dagen. Hur destruktivt det än var för den där unga flickan så tog hon sig genom livet. Och idag är jag stolt över henne för den styrkan.

-----
Vill du kontakta Sofie? Gör det på Instagram: @guldfiia Mail: [email protected]
-----

Har Ångestskolan hjälpt dig på något sätt och du vill hjälpa tillbaka? Då kan du Swisha valfri summa till 123 666 14 82 för att stödja arbetet och hålla sidan vid liv. Varje krona hjälper oss att fortsätta vara annonsfria!

Ta hand om dig
Eric