"Jag vill ha ditt jobb" - Patrik Sten
Hej! Föreläsningarna i Södertälje, Stockholm & Visby har flyttats till hösten. Se din mail för mer info! Ta hand om dig! /Eric

"Jag vill ha ditt jobb" - Patrik Sten

Jag får ofta höra att folk är avundsjuka på mitt arbete, och på ett sätt kan jag se det. Förutom lyxen att arbeta på ett bibliotek så har jag dessutom ”lyxiga” tider 9-2 måndag till torsdag. Det är klart att de som har ett heltidsjobb anser att mina tider är attraktiva speciellt som jag är ledig på fredagar.

Det finns dock saker som de inte ser: orsaken till att jag har anpassade tider. Jag är autist med ångest, social ångest, c-ptsd och nedsatt hörsel. Mina fem timmars arbetsdagar kan vara väldigt tröttsamma för mig, ibland till en punkt då min hjärna och finmotorik har slutat fungera. Min ångest kan vara så påträngande att jag måste hem och stänga in mig.

Det är mina anpassade tider som gör att jag kan behålla mitt jobb, det är mina kollegors förståelse för mina behov och begränsningar som gör att jag nu innehar en tillsvidaretjänst. Att ha den anpassningen får mig att växa och orka/våga mer.

Varje arbetsdag är en utmaning för mig, på olika sätt. Min autism kräver rutiner, att få veta saker i förväg. Det finns alltid en rädsla att jag inte ska förstå vad låntagare behöver, att det ska hända saker jag inte är beredd på, att jag ska ha missuppfattat något. Min ångest säger till mig att jag gör fel/har gjort fel, att jag kommer bli straffad, att jag inte kan göra mitt arbete. Min sociala ångest är närvarande i varje möte med en människa, kollega eller låntagare. Det är alltid en utmaning för mig att möta en låntagare, och på allt detta kommer min nedsatta hörsel som försvårar allt.

Funkofientlighet finns överallt, hos alla människor. Det är en fientlighet som många inte ens ser och än mindre erkänner dess existens. Att säga till mig att du avundas mina anpassade tider är lite som att säga till en rullstolsanvändare att du också skulle vilja ha med dig en egen stol. Eller att säga till en utbränd person att du också skulle vilja ”vara lite ledig”.

Tänk efter innan ni säger något, var inte en aktiv del av problemet. Vi funkisar är överallt och vi förtjänar bra anställningar och en lön som motsvarar vår jobbinsats. Vi är inte andra klassens medborgare, vi tillhör den största minoriteten i världen. En grupp som vem som helst kan bli en del av, när som helst.

Våra röster förtjänar att höras.

Sluta begränsa dig själv - var med på LIVE-kursen 'VÅGA LEVA'

Häng med varje dag 4-10 maj kl 19.00 för att lära dig mer om hur ACT-metoden kan hjälpa dig med din ångest

Close

50% Avklarat

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.