Jag överlevde - det lämnar mig med min berättelse - Mattias Lindwall
Hej! Föreläsningarna i Södertälje, Stockholm & Visby har flyttats till hösten. Se din mail för mer info! Ta hand om dig! /Eric

Jag överlevde - det lämnar mig med min berättelse - Mattias Lindwall

För er som aldrig har upplevt depression, eller inte vet vad det betyder. Det kanske överraskar er att höra. För många misstolkar och förknippar depression med att bara vara ledsen och nedstämd när något i ditt liv går dåligt.

När du gör slut med din flickvän, när du förlorar någon i din närhet, när du får sparken från jobbet. Det är sorg, det är naturligt, det är en vanlig mänsklig känsla.

Riktig depression är inte att vara ledsen när något i ditt liv går dåligt.

Riktig depression är att vara ledsen när allting i ditt liv går som det ska.

Det är vad depression är och det lider jag utav så som många andra också gör. Ska jag vara helt ärlig, så är det jobbigt för mig att dela med mig av. Det är inte lätt att prata om det. Det är någonting som verkar vara jobbigt för alla att prata om så mycket så att ingen pratar om det.

Idag är det alldeles för lite som pratar om psykisk ohälsa och depression.

Men de är något vi måste ändra på för det är ett jätte stort problem världen över.

Det är vanligare att du drabbas av att någon i din närhet dör i depression än att någon i din närhet blir mördad. När någon blir mördad så hamnar det på nyheterna och man pratar om det öppet, när någon tar livet av sig så blir det tyst. Man pratar inte om det.
 Vi ser det inte på sociala medier heller, det hamnar inte på facebook, twitter eller instagram. För det är inte glatt och ljust. Och eftersom vi inte ser de här så uppmärksammas inte problemet. Och det är ett problem, för varje minut någonstans i världens så är det någon som tar sitt egna liv. Det kanske är fem hus bort, eller fem länder bort eller fem kontinenter bort. Men de händer och det händer varje dag. Vi har en tendens som samhälle att titta åt andra hållet, så länge det inte drabbar en själv. Vi säger det är inte mitt problem, det är deras problem. Tills det drabbar en själv.

  För några år sedan blev det mitt problem.

Om man såg mig utifrån så skulle man inte se en kille som ville ta livet av sig. Du skulle se en person just den perioden i sitt liv hade de lite tuffare än vanligt, men du skulle även se en social kille med vänner runt omkring sig som har två barn han älskar mer än något annat och skulle aldrig orsaka dem någon skada. Han hade precis allt och lite till. Så om man bara trodde att han inte led av depression då utan bara mådde lite sämre än vanligt så hade man fel. Jag stod redo för att ta ett kliv utför, sekunderna innan hade jag precis svalt alldeles för många sömnpiller ifall jag min första plan misslyckas. Samtidigt som jag står där och tårarna sprutar, så snurrar tankarna. Stå ut en dag till? Finns de hopp? är det värt o leva med den här smärtan?

 Men plötsligt så stannar allting bara upp och för en sekund känner du att det är det rätt beslut o ta klivet utför. När jag vaknar upp ett par timmar senare på sjukhuset, är de första jag ser min familj. I samma ögonblick tog jag beslutet om att hur dåligt det än är så kommer jag aldrig försöka något liknande igen.

För jag klara mig, så det gör mig till en utav dem lyckliga som överlevde.

Jag överlevde och det lämnar mig bara med min berättelse.  

Och min berättelse är fyra enkla ord - Jag lider av depression.

 Det är en del av livet, och oavsett hur mycket jag hatar alla de platser jag varit på eller alla delar i mitt liv min depression har dragit ner mig på. Så har den gett mig perspektiv på livet.  Min smärta har tvingat mig att ha hopp. Att jag tror och hoppas på mig själv. Tro på att det kan bli bättre. Tro att vi kan ändra på det här problemet, att det finns en möjlighet att genom att vi pratar om det öppet så kan de göra skillnad. Att vi kan skapa ett samhälle där vi tar till oss ljuset inte betyder att ignorera det mörka.

Sluta begränsa dig själv - var med på LIVE-kursen 'VÅGA LEVA'

Häng med varje dag 4-10 maj kl 19.00 för att lära dig mer om hur ACT-metoden kan hjälpa dig med din ångest

Close

50% Avklarat

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.