Se föreläsning

Jag levde för andra när jag inte kunde leva för mig själv - Madeleine Larsson

*madeleine larsson depression självmordsförsök tillfrisknande

Jag har aldrig haft några framtidsplaner innan, för jag trodde aldrig att jag skulle ha någon framtid. Jag bestämde mig i ganska ung ålder att livet inte var något för mig och att jag därför inte behövde tänka framåt. Jag accepterade tanken på att jag inte skulle fira min 20-årsdag. Det låter så hemskt när jag skriver det och knappt ingen visste heller om det. Men så var det och jag visste att ingenting skulle få mig att ändra mitt tankesätt.

Men sedan stod jag där och det var min 20-årsdag. Jag förstod inte riktigt varför jag fortfarande fanns kvar och det byggdes upp en stress inuti mig. Men det var så mycket förändringar som skedde just då och jag hade helt enkelt inte planerat något. Min tanke var aldrig att jag skulle planera min bortgång, utan mer att jag skulle låta mig själv göra något åt det när jag verkligen kände att tiden var inne. Jag trodde att det skulle ske innan jag blev 20, men det skedde några månader efteråt.

I slutet av 2017 tog jag en överdos. Det hade varit outhärdligt i flera år och jag hade kämpat alldeles för länge för att orka leva mer. Jag orkade inte längre vara lidande av min depression. Jag orkade inte fler kvällar med panikångestattacker. Jag orkade inte skada mig själv mer. Jag orkade inte med ångesten som alltid fanns där, den som kändes som att det fanns något inuti mig som försökte hugga sig ut ur min kropp. Jag stod inte längre ut med mitt extrema självhat som grundar sig i den mobbning jag varit utsatt för. Jag orkade inte med mitt destruktiva beteende mer och min saknad av att styra mina egna känslor. Jag ville bara att det skulle sluta göra så ont i mig. Jag ville bara sluta känna.

Men jag tog mig upp på fötterna igen. Jag lovade mig själv halvhjärtat att inte göra så mot mig själv igen. Men 3 månader senare fick jag ett återfall några dagar innan jag fyllde 21 år.  

Det senaste året har mitt liv förändrats ofantligt mycket. Det har varit en enorm omställning för mig. För ett halvår sedan var jag inlagd för att jag var självmordsbenägen. Men någonstans därefter började jag kämpa på ett helt annat sätt än vad jag gjort innan. Jag har alltid krigat för att orka leva, men jag har aldrig riktigt krigat för att acceptera en framtid. Det har gått 1 år sedan jag tog min sista överdos. I april detta året fyllde jag 22 år och jag ser nu en framtid. Jag har bestämt mig för att leva för att jag förtjänar livet precis som alla som kämpar med psykisk ohälsa gör.

Jag glömmer ibland bort att jag har gett mig själv det finaste man någonsin kan ge sig själv. Något som är en självklarhet för många, men inte för alla. Jag gav mig själv livet. Jag gav mig själv en ny chans att börja om. Jag har varje dag behövt säga till mig själv att jag förtjänar att vara här. Jag kan fortfarande bli rädd när jag tänker på framtiden, för det är nytt för mig. Men jag vet nu att det är här jag ska vara.

Jag kunde inte leva för mig själv i början. Jag valde att leva för andra, och det räddade mitt liv. För om det är något som har fått mig att orka, så är det tanken på mina nära och kära. Jag har aldrig varit öppen med hur pass illa det har varit, men det faktumet som kvarstår är att jag aldrig skulle vilja utsätta någon i min närhet för den sorgen.

Jag går fortfarande i terapi sedan några år tillbaka och även det är en faktor till att jag finns kvar. Jag tänker aldrig mer låta något av mitt förflutna hemsöka mig så mycket att det får mig inte välja livet igen. Jag har inte kommit hit för att bara komma hit. Jag har gått från att inte vilja leva, till att börja uppskatta livet. Om någon hade sagt det till mig för 2 år sedan hade jag aldrig vågat tro på det. Jag är tacksam att jag inte gav upp på mig själv och att jag idag äntligen lever för min egen skull.