Jag har ett hål som måste fyllas - Jenny Nylén
Hej! Föreläsningarna i Södertälje, Stockholm & Visby har flyttats till hösten. Se din mail för mer info! Ta hand om dig! /Eric

Jag har ett hål som måste fyllas - Jenny Nylén

Rätt ofta pratar man, när det gäller personer som mår psykiskt dåligt, att de har en känsla av att det är ett "hål som måste fyllas". Det finns en sorts tomhet inom en. Det "hålet" kan då tillfälligt fyllas, om man till exempel äter godis eller dricker alkohol eller gör något annat som ofta inte är så nyttigt för en själv. Man skulle kunna säga, att det är en typ av självskadebeteende. Ibland går det så lång att man till och med skadar sig själv rent fysiskt.

Tomheten och ångesten, upphör kanske för stunden, men känslan därefter är oftast värre. Många gånger har man hört från olika håll att det "tomma hålet" är en rest av något traumatiskt som hänt i ens liv. De åsikterna kommer både från experter och från personer som leker amatörpsykologer. ”Hålet” ska man då försöka läka genom terapi, där man ska bearbeta det som gnager inom en och som orsakar tomhetskänslan. Men tänk om man då aldrig har varit med om något så hemskt att det kan betraktas som en traumatisk upplevelse.

Varför har man då denna tomhetskänsla inom sig? Kanske det kan vara att så, att du precis som jag haft, en ständig ångest som lurar bakom hörnet. Att vi alltid är beredda på att något traumatiskt eventuellt skulle kunna inträffa och det är därför vi känner vårt "hål" inom oss. Du behöver inte leta och analysera om och om igen varför du är så orolig eller så ångestfylld. Det kan ligga i din kemiska samansättning i hjärnan och det är den enda förklaringen som finns. Det är då inget hål som ska fyllas och läkas utan det är ren och skär ångest för eventuella händelser som är rent hypotetiska och som förmodligen aldrig kommer att hända. Om man nu borträknar att alla faktiskt dör förr eller senare av svaghet och ålder. Hur fyller man då ett "hål" hos en person med diagnosen GAD? Jo, med KBT där tankebanorna ändras och får en att tänka realistiska och sunda tankar. Då behöver vi inte stå i ett stadigt stand-by-läge längre. Då kan vi luta oss tillbaka och känna frid och harmoni.


Har man GAD så är man en högkänslig person. Med det menar jag att vi är känsliga för allt. Det gäller alla våra sinnesintryck. Man är extra känslig för ljud, ljus, människors känslor, informationsinmatning i hjärnan och andra enkla saker som vår hjärna fokuserar på. Det kan gälla allt från att kläderna sitter åt, att ett myggbett som kliar, att man känner sig svettig eller kall det vill säga allt som kan störa vår hjärna att tappa fokus. Det får oss att mista vår förmåga att leva här och nu. Det är ett biologiskt fel och dina upplevelser i livet har möjligen förstärkt din medfödda oro. Dessutom kan hög ålder eller personliga problem göra det svårare för dig att hantera din ångest, helt enkelt för att du är utmattad och har mindre ork.

Var rädd om dig!
/ Jenny

 

Sluta begränsa dig själv - var med på LIVE-kursen 'VÅGA LEVA'

Häng med varje dag 4-10 maj kl 19.00 för att lära dig mer om hur ACT-metoden kan hjälpa dig med din ångest

Close

50% Avklarat

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.