Se föreläsning

Jag är så mycket - Fanny Vinsavaara

*fanny vinsavaara adhd asperger social fobi/ångest

Vi alla har träffat på personer som säger åt dig att ta dina svårigheter och vända dom till dina styrkor istället. Att det som du tycker är negativt och fel på dig själv avundas någon annan dig för. Din psykiska ohälsa är inte bara ohälsa. Du är inte bara sjuk. Du är så mycket mer än dina diagnoser och du kan så mycket mer än vad du tror. Allt för många skäms över hur deras psykiska ohälsa får dom att må. Fokus ligger alltid på vad du inte klarar av och vad du inte kan. Tänk om vi kunde få frågan istället vad vi kan och vad vi vill?


Jag har adhd vilket gör mig till mer än dubbelt så effektiv som du utan adhd. När jag får en uppgift jag brinner för lägger jag ner hela min själ på det och nöjer mig inte förrän det är perfekt. Om du inte har adhd är du alldeles för långsam för att hinna med i mitt tempo. Jag är redan framme och påbörjat nästa moment innan du har hunnit starta med det första. Jag har så mycket energi att när du inte orkar så springer jag för oss båda. Jag lägger även märket till saker som du kanske inte gör. Detaljer och små ord etsar sig fast i mitt huvud lättare än det stora hela. Mitt humör svänger så kraftigt att dom du blir orättvist behandlad kan du räkna med att jag blir argare än du själv blivit och kommer kämpa för din skull. Om du är tom på ideér så kommer jag alltid på något spontant vi kan göra.


Jag har asperger vilket gör att jag inte alls tänker som du. Jag bryr mig om saker som intresserar mig och gör mig glad. Allt annat är obetydligt. Jag kan lära saker utantill på nolltid och kommer ihåg saker bättre än vad du som inte har asperger gör. Jag är en perfekt hjälpreda när du behöver hjälp med att hålla ordning på dina saker. Struktur är ingenting dåligt, tvärtom det är viktigt för alla och jag älskar struktur. Min förmåga att lägga märket till detaljer gör det lättare att slå varning när saker är fel eller inte går som planerat. Om jag inte tycker om dig har jag inga svårigheter med att visa dig det så du slipper undra. Jag har speciella intressen som jag är väldigt duktig på som jag gärna delar med mig av.


Jag har social ångest vilket gör att jag inte litar på vem som helst. Jag tar tid på mig att lära känna dig och du får tid att lära känna mig. På så vis kan jag sortera bort personer jag inte vill ha i mitt liv och du slipper lägga tid på mig. Jag tycker om personer jag litar på mer än vad du utan social fobi kanske gör. Jag är inte naiv och jag lägger mitt fulla stöd hos er som är utvalda. Jag kan även bromsa dig om du kanske går för fort fram och inte tänker dig för i nya relationer. Om du vill så kan jag förklara saker för dig som du annars kanske inte tänker på eller har svårt att förstå ex varför vissa barn är så blyga. Eller om du själv lider av social ångest så kan jag visa dig att du inte är så ensam som du tror.