Se föreläsning

Jag är min egen mobbare - Amanda Edring

*amanda edring mobbning självhat Ångest

Tänk att inte kunna gå ut med soporna utan att kolla sig i spegeln minst 2-3 gånger och starkt överväga om man ska sminka sig innan man tar soporna ifall någon skulle se en och tycka att man är ful.  Ska man kanske byta kläder också så man inte ser tjock ut? Och gud så rufsig man är i håret, bäst att sätta upp det så ingen tror att man är ovårdad!
Något som borde ta 2 minuter av min dag tar istället 20 minuter och massvis med ångest.
  Såhär har jag det, mer eller mindre i alla situationer, varje dag. Och jag ska berätta för er att jag är sjukt jävla trött på det.

Jag har som så många andra med psykisk ohälsa genomgått en barndom proppfull med mobbning. Det satte igång redan dagen jag började i grundskolan och fortsatte en bit in på gymnasiet. Än idag förstår jag inte varför jag alltid blev ett offer för byns mobbare. Kanske för att jag var den enda som inte följde strömmen och snackade skit. Kanske för att jag alltid stått upp för mina åsikter. Kanske för att jag var svag. Jag vet inte och jag tror inte jag kommer få veta heller.
Oavsett vad så har det såklart satt sina spår. På grund av detta har jag lärt mig att skydda mig själv från det som sårar mig, från det som får mig att må dåligt. Under en väldigt lång tid ignorerade jag alla mina negativa tankar. De var för tunga och destruktiva för att hantera på egen hand. Likt mobbarna trodde jag inte de gick att hantera, därför stängde jag ute hela mitt negativa känsloliv.

Under min skoltid hade jag ingen att vända mig till. Det var ingen lärare som ville se vad som hände, ingen kurator som kunde stötta. Det fanns ingen jag kunde lita på dock inte heller någon som ens brydde sig. Detta är väl det största ärret jag har sen denna tiden. Jag berättar inte för mina vänner hur jag egentligen mår eller andra privata saker. Jag berättar inte ens allt för mina närmsta vänner - för varför skulle de bry sig? Varför belasta dem? Varför ska jag störa dem med mina problem? Varför ska jag belasta dem med informationen om att jag lever med ångestsyndrom? Tyvärr har många av mina vänner säkert fått tanken att det är tvärtom, att jag inte bryr mig om dem eller vill umgås med dem. Men det vill jag. Jättemycket. Men denna destruktiva relation jag har till mig själv, det tar all min energi.

Jag har så länge jag kan minnas hatat mig själv. Jag har nästan aldrig förstått definitionen av självkänsla och självförtroende, eftersom jag aldrig haft det. Jag har levt ett liv i självhat. Jag har varit min egen mobbare. Varje dag under en alldeles för lång tid kunde jag ställa mig framför spegeln och studera mig själv. Sen kunde jag högt och tydligt berätta för mig själv hur ful, fet och värdelös jag var, nästan med ett litet ironiskt hånflin på läpparna. Det låter sjukt, men så var det. Jag tyckte uppriktigt att det var skrattretande hur ful och värdelös personen var som jag såg i spegeln. Men detta var mitt liv. Detta var min vardag. Detta var normalt. Jag har träffat på många mobbare i mitt liv som skadat mig både fysiskt och psykiskt, men ingen har någonsin varit så elak mot mig som jag själv har varit.

Idag, ett halvår och 22 KBT-sessioner senare kan jag se mig själv i spegeln och acceptera den jag är. Tankarna om att jag inte är snygg nog, jag är inte smal, jag är ett misslyckande, de finns fortfarande kvar. Tankarna om att alla i mitt liv snart kommer att lämna mig, för vem orkar ha med mig och göra, de tankarna finns fortfarande där i bakhuvudet, och de gör så ont. Men jag försöker. Jag har slutat hånflina. Jag har slutat berätta för mig själv att jag inte duger nånting till. Jag kämpar och det blir lite lättare för varje dag. Jag har levt med självhat så länge jag kan minnas så det tar tid, men jag är påväg åt rätt håll.

-----
Vill du kontakta Amanda? Gör det på 
-----

Har Ångestskolan hjälpt dig på något sätt och du vill hjälpa tillbaka? Då kan du Swisha valfri summa till 123 666 14 82 för att stödja arbetet och hålla sidan vid liv. Varje krona hjälper till!

Ta hand om dig
Eric