Se föreläsning

Jag är inte arrogant, bara livrädd - Eric Bergström

*eric bergström rädsla social ångest

Under många år av mitt liv har jag varit väldigt rädd för att hälsa ordentligt på människor. Detta grundar sig i att jag alltid stammade när jag skulle säga mitt namn till någon, vilket blev en oerhört svår triggerpunkt för min ångest. Bara jag kände att det kanske skulle ske kunde jag känna svetten komma, andningen försvinna och katastroftankarna explodera inom mig.

Resultatet blev ofta att jag gjorde vad som helst för att undvika att hälsa på nya människor och därmed göra bort mig som första intryck. Det var enklare i stunden att inte alls lära känna den här personen än att kanske få en ny vän på lång sikt. 

I efterhand har jag hört att vissa tolkade mig som arrogant första gången vi sågs eftersom jag inte hade hälsat på dem. De trodde att jag kände mig bättre än dem och hade därför fått en helt annan bild av mig än det jag förmedlade i efterhand när vi väl träffats ordentligt. 

I början kunde jag inte förstå detta. Fattade de inte att jag var livrädd?! Nej, det gjorde de inte. För det syns inte alls lika tydligt på utsidan som det känns på insidan. Det är såklart inte andra kan läsa mina tankar och veta vad som skrämmer mig. För andra är ju detta en helt normal situation. 

Idag har jag tränat väldigt mycket på att utmana mig själv med små steg i den här situationen och behärskar den ganska väl. Det finns dock stunder då jag lätt faller tillbaka och då gäller det att jag påminner mig själv om vad jag lärt mig!

--

Om du också vill lära dig några av mina bästa tekniker för att klara av dessa jobbiga situationer (oavsett vad det innebär för just dig) så kan du ta del av de tipsen här: https://www.angestskolan.se/p/5-satt-radsla-till-mod

Om du vill lära dig mer om social ångest och rädslor i allmänhet kan du kolla in min kanal på YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCPBCKIDYRcbA4tb441aQzVA

Vi hörs imorgon igen

Ta hand om dig
Eric