Se föreläsning

Hur trygg är du? - Malin Olsson

*malin olsson acceptans

Hur trygg är du i dig själv? Den frågan har snurrat i min skalle hela dagen. Och då tänker jag psykiskt, hur trygg är jag med min psykiska hälsa. 

Som barn var jag väldigt rädd för hur det kändes inombords. Jag förstod inte och vågade inte säga något heller för den delen. Jag visste inte vad som hände, för den psykiska hälsan är så abstrakt i sig. Det är känslor som inte går att förklara med en eller två meningar. Det är så otroligt individuellt, om vi skulle börja generalisera vår psykiska hälsa är vi illa ute. 

Jag har alltid haft ett driv att förstå saker, jag vill ha en förklaring. Jag vill ha namn på saker, inte en stämpel utan ett namn för mig är det en stor skillnad. För får saker och ting namn då blir det i varje fall för mig lättare att "ta på" och förstå. Ni som läst mina inlägg sen innan vet att jag kallar min ångest för Herr Ångest, ​det har varit ett sätt för mig att acceptera och bli trygg i att såhär är det. 

Jag skyller aldrig på mina diagnoser, det är det värsta jag vet. Du är inte din diagnos och diagnosen är inte du. Du äger din diagnos och du kan göra det bästa av det. Och med att förstå varför det känns som det gör i ditt inre så tror jag faktiskt att det blir lättare att hantera. Och blir det lättare att hantera så blir du trygg i din psykiska hälsa. 

Detta kanske är en naiv syn på sin psykiska hälsa, jag vet inte. Men det känns rätt för mig. Jag är trygg i mitt mående och jag tror det beror på att jag framförallt pratar om det, jag gör ingen hemlighet utav det. Sen kanske många blir oerhört provocerade utav min öppenhet, men jag håller fast vid mitt mantra ​pratar vi om det som känns läskigt och otäckt så känns det mindre farligt. ​Du ska fortfarande ha respekt för den psykiska hälsan men du ska inte behöva vara rädd eller känna skam.