Hur ser ångest ut? - Fanny Vinsavaara
Hej! Föreläsningarna i Södertälje, Stockholm & Visby har flyttats till hösten. Se din mail för mer info! Ta hand om dig! /Eric

Hur ser ångest ut? - Fanny Vinsavaara

Det finns en bestämd bild över hur en människa med ångest ser ut. Personens bakgrund är också mycket viktig i frågan om vem som drabbas av ångest. Om du har haft en bra barndom, har många fina vänner eller klarar skolan problemfritt så kan du inte drabbas, du får inte må dåligt. För ångest syns. Den gör dig smutsig och svag. Det drabbar inte dig. Du ser det på film och du ser det i sociala medier. Alla människor med ångest är dem som ligger på samhällets botten. De som knarkar, skär sig i armarna, kommer från fosterhem, klär sig fult och aldrig ler. Inbilla dig inte att du har något gemensamt med dom. De har ångest, inte du.

Men vad händer när du inte passar in på den beskrivningen över vilka som tillåts må dåligt? Är det inte på riktigt då? Allt som du känner har du ingen rätt att känna. För om du ler kan du inte må dåligt. Om du fungerar bra socialt kan du omöjligt har ett bra liv. Men vem är det som avgör om du har ett bra liv eller inte? Vem anlitade du som domare att styra över dina känslor, som ger dig röda kortet när du kommer med det läskiga ångest känslorna som inte existerar. Vad händer med en människa när hon gång på gång får höra att hon inte får känna som hon gör, att hon inbillar sig, låssas, ska sluta vara negativ och ta sig i kragen för det finns dom som har det mycket värre. Hon går sönder. Hon blir uppäten av sitt samvete och begravd i ångest.

Om vi vill att vår omgivning ska förstå ångest och ta den på allvar så måste vi börja med att erkänna att det inte är en låssas känsla. Att vi inte väljer att må dåligt. Sluta med att komma med falska påstående och uppmuntringar om att vi ska rycka upp oss, det är som att säga till en i rullstol att “res på dig för fan!”. Ångest syns inte på någon och ingen har rätt att säga till dig hur du ska känna eller vara.

Sluta begränsa dig själv - var med på LIVE-kursen 'VÅGA LEVA'

Häng med varje dag 4-10 maj kl 19.00 för att lära dig mer om hur ACT-metoden kan hjälpa dig med din ångest

Close

50% Avklarat

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.