Hur behandlar man PMDS? - Sophie Bengtsson

En gång sa en kollega till mig: "Ston kan vara riktigt jobbiga innan de får föl, sen lugnar de ner ser. Förstår du vad jag menar?". Hon antydde att om jag fick barn så skulle min PMDS försvinna. Vet ni? Det är inte så man behandlar PMDS.

Många som har PMDS tar någon form av antidepressiva för att få ordning på sitt mående. Det är vanligt att tabletterna äts cykliskt. Antidepressiva funkar på olika sätt vid PMDS och t.ex. depression. Vid depression brukar det bli en jobbig inkörningsperiod på några veckor. Vid PMDS är det andra receptorer i hjärnan som påverkas och därför börjar de antidepressiva verka inom några dygn. Detta är anledningen till att man kan äta antidepressiva cykliskt. Däremot fungerar det inte för alla. Därför äter många antidepressiva dagligen. En del äter en lägre dos under de bra perioderna och höjder dosen under PMDSen, andra äter samma dos alltid.

Jag minns att jag till en början var väldigt skeptisk till antidepressiva. Jag hämtade ut mina tabletter så fort jag fått dem utskrivna men jag vågade inte ta dem. Istället letade jag efter annat som skulle kunna hjälpa. En period tog jag nattljusolja och B6. Jag upplevde att det hjälpte till viss del men inte så mycket som jag ville.

Jag fortsatte i vanlig ordning få ångest när mensen närmade sig. Tills en dag när panikångesten var ett faktum. Jag började äta antidepressiva cykliskt. Det fungerade inte för mig. Jag vet inte om det var tabletterna i sig eller om det var att äta cykliskt som ställde till det, men det funkade inte. Det var samma helvete med som utan.

Efter att ha haft en period när mina ups and downs inte längre var tydliga. När varje dag var som PMDS - oavsett dag i cykeln. Då fick jag träffa en fantastisk läkare. Hon såg till att jag fick byta antidepressiva. Vi bestämde att jag inte längre skulle äta cykliskt utan istället dagligen. Vilken skillnad! Jag mådde bra, även under PMDS.

Tack vare mina antidepressiva mår jag idag bra men det finns så många andra saker man kan göra för att må bra, t.ex:

• regelbunden träning
  • avslappning, i form av yoga eller mindfulness
  • undvika stress
  • sova ordentligt
  • äta regelbundet
  • äta bra mat
  • äta mineraler och vitaminer som nattljusolja och B6.

Men för fan, skaffa inte barn för att bota din PMS/PMDS. Du är inget sto.

-----
Vill du kontakta Sophie? Gör det på [email protected]
-----

Har Ångestskolan hjälpt dig på något sätt och du vill hjälpa tillbaka? Då kan du Swisha valfri summa till 123 666 14 82 för att stödja arbetet och hålla sidan vid liv. Varje krona hjälper oss att fortsätta vara annonsfria!

Ta hand om dig
Eric